15 Μαρ 2016

Το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας της Δωδεκανήσου ανοίγει επισήμως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Γ. Χατζημάρκος: «Ερχόμαστε να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε και να καλύψουμε παραλείψεις μιας συγκεκριμένης περιόδου»........
Διευθετήθηκε η υπηρεσιακή εμπλοκή στο θέμα των υδατοδρομίων. Η Περιφέρεια προχωρά με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του δικτύου

Έτοιμη προς υπογραφή η πρώτη άδεια για το υδατοδρόμιο της Σύρου

Θέμα δημόσιας περιουσίας της Δωδεκανήσου ανοίγει σε επίπεδο πολιτικό και νομικό η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό να διεκδικήσει την αποκατάσταση της σοβαρότατης απώλειας που υπέστη ο τόπος το έτος 2011, όταν το Ελληνικό Δημόσιο με απόφασή του κατήργησε την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, δια της συγχωνεύσεως της με την ΕΤΑΔ Α.Ε., με αποτέλεσμα η περιουσία αυτή να βρίσκεται ουσιαστικά πλέον στην διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ παράλληλα, καταργήθηκε και η απόδοση του 75% των εσόδων από την αξιοποίησής της, στην αυτοδιοίκηση της Δωδεκανήσου.

Το θέμα άνοιξε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης για την Ενσωμάτωση, που οργάνωσε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, όπου τόνισε ότι, από το 1948 μέχρι και το 2011, η ελληνική πολιτεία αντιμετώπισε διαχρονικά και σταθερά την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου στη Δωδεκάνησο με ιδιαίτερες ρυθμίσεις που στο σύνολο τους αναγνώριζαν το γεγονός πως η περιουσία αυτή ήταν στην ουσία ιδιωτική περιουσία των Δωδεκανησίων που δημεύτηκε από τον Ιταλό κατακτητή και στην συνέχεια παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, ο Περιφερειάρχης, στην ομιλία του στην Βουλή, είχε αναφερθεί σε αυτήν με τον χαρακτηρισμό «φερόμενη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου».

Ο κ. Χατζημάρκος, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρωί της Τρίτης, τόνισε πως «η απόφαση του 2011 συνιστά υφαρπαγή της περιουσίας των Δωδεκανησίων και μάλιστα με τρόπο δόλιο και χωρίς την παραμικρή αντίδραση ή αντίσταση σε τοπικό επίπεδο», για να προσθέσει ότι «η κατάργηση του ειδικού αυτού κανονιστικού πλαισίου, δεν μπορεί να αλλοιώσει και την ιστορία».

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κινείται ήδη σε δύο επίπεδα. Σε πολιτικό, με σκοπό την ενημέρωση των κυβερνητικών φορέων και παραγόντων για την ιδιαιτερότητα της δημόσιας περιουσίας της Δωδεκανήσου και σε νομικό, όπου ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με νομικούς. Βασική επιδίωξη της Περιφέρειας είναι η τροποποίηση του Νόμου 3965/2011 (ΦΕΚ 113, 18/05/2011) με την οποία ανατέθηκε στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και συγκεκριμένα του άρθρου 23 παράγραφος 2, όπου προβλέφθηκε πως «τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση και αξιοποίηση των επιχειρήσεων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων των προηγούμενων παραγράφων και του άρθρου 48 του ν. 3871/2010 (Α΄ 141) προορίζονται αποκλειστικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους».

«Ερχόμαστε να καλύψουμε παραλείψεις και όχι και τόσο αθώες συμπεριφορές, μιας συγκεκριμένης περιόδου. Το ζήτημα αυτό πρέπει να αναδειχθεί έστω και αργά και να δοθεί μάχη για την ανατροπή του. Επιτέλους αυτός ο τόπος πρέπει να αποκτήσει ουσιαστική πολιτική λειτουργία», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Υδατοδρόμια
Σε συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Δρίτσα, έκλεισε η εκκρεμότητα που υπήρχε στο ζήτημα των υδατοδρομίων και είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση υλοποίησης του αρχικού χρονοδιαγράμματος, πέραν του εξαμήνου.

Επρόκειτο για ζήτημα ερμηνείας και χειρισμών από πλευράς των υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και το οποίο διευθετήθηκε, μετά από την συνάντηση του κ. Χατζημάρκου με τον Υπουργό, όπου επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση του κ. Δρίτσα για την προώθηση και ολοκλήρωση του δικτύου των υδατοδρομίων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

«Ξεπεράσαμε ένα ακόμη εμπόδιο στην πορεία μας προς την υλοποίηση του σχεδίου μας. Μέσα σε ένα χρόνο καταφέραμε να ανατρέψουμε ακόμη και το θεσμικό πλαίσιο με ένα νέο σχέδιο νόμου που έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο Μεταφορών. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν και άλλα εμπόδια, όμως όσο έχουμε δημιουργική επαφή και συνεργασία με τα κυβερνητικά στελέχη, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα ολοκληρώσουμε αυτό το τεράστιο εγχείρημα το οποίο πλέον έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον όλων όσοι ενδιαφέρονται για τις επενδύσεις στην Ελλάδα και τις δυνατότητες ανάπτυξης αυτής της χώρας και περισσότερο της νησιωτικής. Το δίκτυο των υδατοδρομίων θα υλοποιηθεί και θα λειτουργήσει μέσα στην θητεία μας » διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης.

Σημειώνεται ότι η πρώτη άδεια για το υδατοδρόμιο της Σύρου είναι έτοιμη προς υπογραφή.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...