31 Μαρ 2016

Ενα βήμα πριν την εξέγερση οι μετανάστες στα hot spot

Εκτός ελέγχου η κατάσταση
Βγάζουν μαχαίρια και παίζουν πετροπόλεμο μεταξύ τους, σε Ειδομένη και Πειραιά- Στα νησιά φτάνουν συνεχώς Πακιστανοί........
σε κατάσταση εξαθλίωσηςΕνώ η προσφυγική ροή από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζεται, οι πρόσφυγες μαζί με τους αλληλέγγυους διαδηλώνουν από την Ειδομένη και τη Λέσβο μέχρι το Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που επικυρώνει την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με την οποία η Ελλάδα αναλαμβάνει να υλοποιήσει την πολιτική των κλειστών συνόρων της Ευρώπης.

Αν και στην Τουρκία οι αρχές έχουν ενεργοποιηθεί η ροή δεν έχει σταματήσει. Τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα σύμφωνα με πληροφορίες οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν περίπου 3000 άτομα που ήθελαν να περάσουν στην Ελλάδα, ωστόσο παρά την επιχείρηση περί τα 800 άτομα πέρασαν στη Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα είναι Πακιστανοί σε κατάσταση εξαθλίωσης. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι έχουν επιχειρήσει τρεις, τέσσερις ή και πέντε φορές να περάσουν στην Ελλάδα. Δείχνει αυτό ότι παρά την συμφωνία η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες και μετανάστες, αφού η πίεση από την άλλη πλευρά του Αιγαίου είναι πολύ μεγάλη. Άλλωστε και οι τουρκικές αρχές τους αποτρέπουν αλλά στην συνέχεια τους αφήνουν ελεύθερους.

Πάντως συνολικά σήμερα οι μετανάστες στη χώρα ανέρχονται σε 51.393, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 5.337, με τις νέες αφίξεις ως τις 8 το πρωί να υπολογίζονταν σε 377.

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.960, εκ των οποίων οι 5.750 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά. Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.645 πρόσφυγες και στη βόρεια Ελλάδα 28.451. Ο αριθμός στο camp στην Ειδομένη ανέρχεται σε 11.324 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 1.279.

Πειραιάς: Αιματηρά επεισόδια στο λιμάνι μεταξύ Σύρων και Αφγανών
Ο Πειραιάς χθες το βράδυ μετατράπηκε σε πεδίο μάχης όταν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Σύρους πρόσφυγες και Αφγανούς μετανάστες με τις αστυνομικές δυνάμεις εντελώς και για ώρα απούσες. Ολα άρχισαν στην πύλη Ε1 όταν Αφγανοί επιτέθηκαν σε γυναίκα από τη Συρία, άγνωστο με ποιες προθέσεις. Οι οικείοι της έτρεξαν να την υπερασπιστούν και τα πράγματα δεν άργησαν να βγουν εκτός ελέγχου. Επί περίπου τρεις ώρες εκατοντάδες άτομα συνεπλέκοντο με ρόπαλα, πέτρες και σίδερα. Όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που ελάχιστοι άνδρες της αστυνομίας και του λιμενικού, προσπαθούσαν να επιβληθούν στο μανιασμένο πλήθος, κάνοντας εμφανή για ακόμη μια φορά την παντελή απουσία των Αρχών και την πλήρη έλλειψη συντονισμού. Μέχρι να φτάσουν στον Πειραιά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πάνω από επτά άτομα τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων σοβαρά στο κεφάλι, που μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο νοσοκομείο.

Βγήκαν μαχαίρια στην Ειδομένη
Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα και στην Ειδομένη όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Χθες ξέσπασε μεγάλος καβγάς και στις φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ένας άνδρας κρατά στο χέρι του ένα μαχαίρι και προσπαθεί να επιτεθεί σε κάποιον.
Λέσβος: Ένταση και συνθήματα από τους πρόσφυγες στη Μόρια
Εντονα είναι τα προβλήματα και στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας, στη Λέσβο. Πρόσφυγες χθες προκάλεσαν ένταση φωνάζοντας συνθήματα και σηκώνοντας πλακάτ διαμαρτυρίας, ζητώντας την ελευθερία τους και να ανοίξουν τα σύνορα, ώστε να συνεχίσουν την πορεία τους. Σήμερα από το πρωί περισσότεροι από 200 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αποβιβασθεί στη Λέσβο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Πακιστανοί μετανάστες.

Στα hot spot των νησιών παραμένουν: Στη Μόρια στη Λέσβο 2.384 άτομα. Στη Χίο 1449. Στη Σάμο 218.
Σπύρος Γκουτζάνης
Πηγή: protothema.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...