27 Μαρ 2016

Οι νέες οδηγίες για το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ - Πότε θα φακελώνονται οι πελάτες

Γ. Στουρνάρας: «Δέν θα γίνει η χώρα "Πλυντήριο"»
«Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι νομίζουν ότι η Ελλάδα θα γίνει διεθνές πλυντήριο για ξέπλυμα...
μαύρου χρήματος». Αυτό τονίζουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος μετά το σάλο που έχει προκληθεί για τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και την καταγραφή όσων πηγαίνουν στις τράπεζες να τα «σπάσουν».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εγκύκλιος της ΤτΕ αναφέρει ότι οι τράπεζες θα καταγράφουν τα στοιχεία μόνο όσων είναι άγνωστοι σ’ αυτές. Αν δηλαδή κάποιος πάει στα γκισέ και να αλλάξει 500ευρα με μικρότερα χαρτονομίσματα κι έχει ήδη οποιοδήποτε λογαριασμό στην τράπεζα δεν έχει κανένα πρόβλημα και δεν χρειάζεται να καταγράφονται τα στοιχεία του. Αν, όμως, είναι κάποιος άγνωστος και πάει με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ τότε η τράπεζα θα του κρατά τα στοιχεία διότι αυτό επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στις απαραίτητες διευκρινήσεις που δίνει η ΤτΕ τονίζεται ότι η κεντρική τράπεζα και ο διοικητής Γ. Στουρνάρας δίνουν ιδιαίτερα έμφαση στην καταπολέμηση οποιασδήποτε διακίνησης χαρτονομισμάτων ή άλλων μετρητών που προέρχονται ή μπορεί να κατευθυνθούν σε πάσης φύσεως παράνομες δραστηριότητες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Τράπεζα επανέλαβε οδηγίες που ήδη έχει δώσει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι οποίες σε καμιά περίπτωση των δυσκολεύουν τους πελάτες οι οποίοι νόμιμα θέλουν να έχουν συναλλαγές με το πιστωτικό σύστημα. «Δεν μπορεί να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο πλυντήριο και μονοπάτι διέλευσης και νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων», τονίζεται.

Οι νέες οδηγίες που δίνει η ΤτΕ ήταν απαραίτητες μετά το σάλο που προκλήθηκε από εγκύκλιο η οποία από πολλούς μεταφράστηκε διαφορετικά. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν στις τράπεζες να αλλάξουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και οι ταμίες ζητούσαν πλήρη στοιχεία για το που βρήκαν τα χρήματα αυτά. Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τη λανθασμένη ερμηνεία της εγκυκλίου η ΤτΕ βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ετσι, οποιοσδήποτε πολίτης έχει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και θέλει να τα «σπάσει» στην τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει στοιχείο εφόσον έχει οποιονδήποτε λογαριασμό.

Όταν όμως είναι παντελώς άγνωστος πρέπει να δίνει τα στοιχεία του για να καταγράφονται καθώς εκφράζονται φόβοι ότι παράνομοι θα θελήσουν να νομιμοποιήσουν «μαύρο» χρήμα εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση και μέσω του τραπεζικού συστήματος να «ξεπλύνουν» τα 500ευρα που απέκτησαν με παράνομους τρόπους.
Πηγή: imerisia.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...