27 Μαρ 2016

Η κυβέρνηση "δίνει" νομοσχέδια… τώρα, ζητώντας "ήπια" συμφωνία και χρέος

Κορυφαία στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας δεσμεύθηκαν για τη βούληση αλλά.......
και για τη δυνατότητά τους να καταθέσουν ακόμη και στις αρχές του Απριλίου στη Βουλή νομοσχέδια για το ασφαλιστικό, καθώς και για τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα (φορολογικό, "κόκκινα” δάνεια, αγορές κ.λπ.) όπως προκύπτει από πηγές εντός και εκτός συνόρων. Αυτό βέβαια, εφόσον βρεθεί προηγουμένως κοινός τόπος μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Και ο κοινός τόπος για την ελληνική κυβέρνηση προϋποθέτει... πολλά. Ζητά "ελαστικότητα" στην τελική συμφωνία για το δημοσιονομικό πακέτο (1% του ΑΕΠ λέει η Ελλάδα και 3% του ΑΕΠ μέτρα ζητούν οι θεσμοί), μια "ελαστικότητα" που επιχειρεί να συνδέσει με δύο πεδία:

· Με το προσφυγικό, χωρίς ωστόσο ακόμη αυτό να έχει γίνει αποδεκτό (οι δεσμεύσεις από πλευράς δανειστών είναι ασαφείς, ενώ η Αθήνα δεν μπορεί να αποδείξει το μέγεθος του κόστους αλλά και να απορροφήσει τα κονδύλια που έχει για να ζητήσει πρόσθετα).

· Με τις πεπερασμένες πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης (που όπως λένε εκπρόσωποι της κυβέρνησης στους δανειστές χρειάζεται χρόνο για να αφομοιώσει τα διαδοχικά πακέτα μέτρων).

Και μαζί με τη συμφωνία για την αξιολόγηση η Αθήνα ζητά παράλληλες αποφάσεις για το χρέος. Όλα αυτά τα αιτήματα επιθυμεί η Αθήνα να ικανοποιηθούν έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου με πρώτο βήμα να ολοκληρωθούν έως τις 13 Απριλίου οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων (προανήγγειλαν φεύγοντας μία εβδομάδα πριν ότι ξεκινούν στις 4 Απριλίου τις διαβουλεύσεις).

Μόνο που -από πλευράς εταίρων- η συμφωνία μέσα στον Απρίλιο δεν θεωρείται καθόλου βέβαιη όχι μόνο στο σκέλος του χρέους αλλά ούτε στο σκέλος της διαπραγμάτευσης (σ.σ. παρά την επιθυμία και των δανειστών να κλείσει προς το παρόν το θέμα της Ελλάδας). Και έτσι, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να κάνει το "κουμάντο" της.

Με τα διαθέσιμα να οδεύουν προς αρνητικό πρόσημο, το σενάριο της παράτασης των διαβουλεύσεων τον Μάιο "φωτίζει" μια "δεξαμενή" διαθεσίμων 5,7 δισ. ευρώ από δήμους και άλλους φορείς του ευρύτερου δημοσίου που δεν έχουν γίνει repos, και εξ αυτών 2-3 δισ. ευρώ θεωρούνται αξιοποιήσιμα (σχετικό ρεπορτάζ στο "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί)…

Και παράλληλα συνεχίζεται η αντίδραση της κυβέρνησης για τη στάση του ΔΝΤ με τον ΥΠΟΙΚ να ζητά "να σεβαστούν τα κοινωνικά κεκτημένα μιας ευρωπαϊκής χώρας" σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα", τονίζοντας ότι στο Eurogroup της 22ας Απριλίου πρέπει να συζητηθεί το συνολικό πακέτο της αξιολόγησης και του χρέους. Καταλογίζει σε ορισμένα μέλη του ΔΝΤ "απουσία μέριμνας για κοινωνική δικαιοσύνη και κατανόησης για τη διπλή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, όταν ζητούν μεγάλο μέρος της αναπροσαρμογής του φόρου εισοδήματος να έρθει μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου".
Δήμητρας Καδδά
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...