28 Μαρ 2016

Μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς 2016

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, μεταφέρεται η αργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς,....
αφού φέτος συμπίπτει με την Κυριακή του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται για την Τρίτη 3 Μαΐου. 
 
Η 1η Μαΐου ανήκει στις προαιρετικές αργίες, ενώ με απόφαση όμως του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Τι ισχύει όμως για την αμοιβή όσων εργάζονται την αργία της πρωτομαγιάς: 
Απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας όπως π.χ. επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ.
Ειδικότερα:
Α) Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την αργία της Πρωτομαγιάς δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την Πρωτομαγιά θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...