28 Μαρ 2016

Η Άγκυρα έβγαλε το ερευνητικό Τσεσμέ στο Αιγαίο - Συνοδεύεται από την τουρκική φρεγάτα TCG Gaziantep F490

Για άλλη μια φορά το ΝΑΤΟ κάνει τα "Στραβά Μάτια"
Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δυτικά των Ψαρών βρίσκεται αυτή την στιγμή το Τσεσμέ.....
συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα TCG Gaziantep F490 (και αυτή εντός της ελληνικής υφλοκρηπίδας) με την κυβέρνηση να έχει ρόλο απλού παρατηρητής.

Το pronews.gr είχε ενημερώσει για την αποστολή του Τσεμέ από τις 19 Μαρτίου αλλά και για την έκδοση ΝΑVTEX ένα μήνα πριν με την οποία αμφισβητεί τα ελληνικά χωρικά ύδατα ανάμεσα στην Εύβοια τη Σκύρο και τα Ψαρά και αποστέλλει το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ για έρευνες υδρογονανθράκων!

Aμέσως μετά την ανακοίνωση της (ανεφάρμοστης) συμφωνίας για το προσφυγικό η Τουρκία εξέδοσε άλλη μια ΝΑVTEX την υπαριθμό 226/16 με την οποία στέλνει το υδρογραφικό-ωκεανογραφικό πλοίο ÇESME (Α-599) για έρευνες από 21 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2016 στο Κεντρικό Αιγαίο δεσμεύοντας περιοχή που βρίσκεται εντός των μονίμων πεδίων βολής ΨΑΘΟΥΡΑΣ και ΑΝΔΡΟΥ της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Μόνο που τώρα δεν έμεινε στα λόγια αλλά προχώρησε σε πράξεις και μαζί με το Τσεσμέ έστειλε και την φρεγάτα του τουρκικού Ναυτικού Gaziantep σε μια ολοφάνερη επιθετική ενέργεια κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας!

Το «Τσεσμέ» πραγματοποίησε έρευνες στο Αιγαίο και στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, συνοδευόμενο μάλιστα τότε από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία.

Το ζήτημα όμως έχει και ΝΑΤΟϊκές προεκτάσεις καθώς στις 18 Μαρτίου, ένας σχηματισμός έξι αεροσκαφών -δύο εκ των οποίων οπλισμένα- και ένα μεμονωμένο ελικόπτερο προέβησαν σε δύο παραβάσεις του FIR Αθήνας και σε τέσσερις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ενώ σημειώθηκε και μια εμπλοκή στις 15:40 μεταξύ του οπλισμένου ζεύγους F-16 της τουρκικής Αεροπορίας και ζεύγους F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο είχε απογειωθεί από την Σκύρο και τα αναχαίτισε νοτιοδυτικά της Λέσβου.

Μέχρι εδώ "business as ususal" όμως όπως αποδείχθηκε το σημείο που έγινε η αερομαχία δεν ήταν καθόλου τυχαίο καθώς στο σημείο εκείνο βρίκονταν και περιπολούσε το γερμανικό πλοίο "BONN" το οποίο έχει αναλάβει την διοίκηση της νατοικής δύναμης SNMG-2 που υποτίθεται ότι θα ανακόψει τις λαθρομεταναστευτικές ροές.

Το μείζον ζήτημα πλέον είναι πώς η Άγκυρα επιχειρεί μία νομιμοποίηση από το ΝΑΤΟ για τις αξιώσεις της στο Αιγαίο.

Εξ αρχής, όπως έγραψε το pronews.gr, προσπάθησε να πετύχει την εξαίρεση της Δωδεκανήσου από τις περιπολίες της Συμμαχικής δύναμης SNMG 2, λέγοντας πώς είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ενώ εστιάζει και στο Καστελόριζο που πάγια αμφισβητεί λόγω της υφαλοκρηπίδας του.

Τώρα μπροστά στην νέα αυτή πρόκληση ποιος είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ; Υποτίθεται ότι μετά την Λέσβο το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει περιπολίες και στην Χίο δηλαδή κοντά και στα Ψαρά. Κάνουν τα "στραβά" μάτια μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα; "Νομιμοποιούν" εκ νέου την Τουρκία στις τρελές αξιώσεις της στο Αιγαίο;
Η TCG Gaziantep F490, είναι φρεγάτα κλάσης G (Gabya sınıfı fırkateyn(ler))και είναι μια εκτενώς εκσυγχρονισμένη φρεγάτα Oliver Hazard Perry. Έχει επαυξημένες αντιαεροπορικές δυνατότητες.

Στο αμερικανικό Ναυτικό υπηρέτησε με το όνομα USS Clifton Sprague (FFG-16) πριν αποδοθεί στο τουρκικό Ναυτικό το 1997.
Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Πηγή: pronews.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...