30 Μαρ 2016

Η στροφή στο "σκληρό ρόκ", η Εξεταστική και οι εκλογές

Η χθεσινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως.......
συζήτηση, θεωρήθηκε άκρως επιτυχημένη από το σύνολο της ΚΟ της ΝΔ

«To νερό κύλησε στο αυλάκι. Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Το πάνω χέρι το έχει η Ν.Δ.». Με αυτή τη φράση ως προμετωπίδα η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει την πολιτική μάχη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θεωρεί ότι έχει στριμώξει πάρα πολύ.

Η χθεσινή παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, θεωρήθηκε άκρως επιτυχημένη για το επιτελείο του και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακόμα και το σχόλιο που φέρεται να έκανε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ότι «σήμερα (σ.σ. χθες) ο Κυριάκος από πρόεδρος έγινε αρχηγός» αποτελεί ένα σημάδι ότι όλοι ομονοούν πως ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ανέβει επίπεδο και θεωρούν ότι στρίμωξε κατά πολύ τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο από εδώ και πέρα θα βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. επικρατεί πλήρης ικανοποίηση για την παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή και -όπως λένε- ο Αλέξης Τσίπρας «έχει βρει το μάστορά του». Αν και είναι υπερβολική αυτή η διαπίστωση, εντούτοις δείχνει το βαθμό της αλλαγής στάσης από μεγάλη ομάδα βουλευτών που ήταν έως σήμερα επιφυλακτική έναντι του προέδρου της Ν.Δ.

Η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να ζητήσει παραίτηση της κυβέρνησης και να ζητήσει πρόωρες εκλογές ξάφνιασε την πλειοψηφία της Κ.Ο. αν και τους ικανοποίησε στον απόλυτο βαθμό

Η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να ζητήσει παραίτηση της κυβέρνησης και να ζητήσει πρόωρες εκλογές ξάφνιασε την πλειοψηφία της Κ.Ο. αν και τους ικανοποίησε στον απόλυτο βαθμό.

Ήταν μια απόφαση που ζύγιζε ημέρες και απλά, μόλις γενικεύθηκε ο πόλεμος από το Μέγαρο Μαξίμου έναντι του εκπροσώπου του κόμματος Γιώργου Κουμουτσάκου, αποτέλεσε μονόδρομο. Η απόφαση «κλείδωσε» το βράδυ της Δευτέρας σε κλειστή σύναξη, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Πλέον με την κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, η σύγκρουσή του με τον Αλ. Τσίπρα θα έχει προσωπικά χαρακτηριστικά, ενώ όπως λένε κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. ενισχύει την συνοχή της Κ.Ο., αποκλείει διαφοροποιήσεις, τονώνει το ηθικό των νεοδημοκρατών και συσπειρώνει την κομματική βάση, ενώ λένε πως περιορίζει τυχόν διαρροές προς τα δεξιά.

Στο ίδιο πλαίσιο -του «σκληρού ροκ» απέναντι στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα- εντάσσεται και η κίνηση του Προέδρου της ΝΔ να υποβάλει σήμερα κιόλας το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο, κάτι που μόλις χθες είχε προαναγγείλει. Κι αυτό γιατί θα φέρει και πάλι τη συζήτηση στο επίπεδο της οικονομίας που «πονάει» όλους τους πολίτες, αλλά «στριμώχνει» και τον πρωθυπουργό για τις προσωπικές επιλογές του, όπως για παράδειγμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Πράξη καθήκοντος» χαρακτηρίζουν κεντρικά στελέχη της Ν.Δ., όπως ο Ν. Δένδιας, η Ντ. Μπακογιάννη, ο Κ. Χατζηδάκης, ο Μ. Βορίδης, ο Αδ. Γεωργιάδης και άλλοι την κίνηση να κατατεθεί δημόσια αίτημα για εκλογές.

«Δεν πήγαινε άλλο. Θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα, εάν συνεχίζαμε να σφυροκοπούμε την κυβέρνηση, χωρίς όμως δια ταύτα» λένε και συμπληρώνουν κεντρικά στελέχη, ότι η κίνηση να κατατεθεί πρόταση μομφής δεν θα είχε θετικά αποτελέσματα, αφού θα συσπείρωνε την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε μια περίοδο δύσκολη για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, καθώς έχουν μπροστά τους δύσκολα νομοσχέδια, εάν κλείσει η αξιολόγηση.

Από τη Συγγρού προβάλλεται το επιχείρημα ότι το αίτημα για εκλογές από τη μια πλευρά ικανοποιεί τους βουλευτές της Ν.Δ. και την οργανωμένη βάση ενόψει και του επικείμενου συνεδρίου του κόμματος και από την άλλη πλευρά, θεωρούν ότι ικανοποιεί και το μετριοπαθές τμήμα της κοινωνίας που επιθυμεί την αλλαγή κυβέρνησης μετά την οριστικοποίηση της αξιολόγησης.
Στέφανος Λιγνός
Πηγή:thetoc.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...