Οικονομία - Τουρισμός

Η Royal Caribbean Cruises εξετάζει επενδύσεις στην Ελλάδα-Μύκονο

Σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έργα υποδομών, αλλά και να προχωρήσει στη δημιουργία ξενοδοχείων και συνεδριακού κέντρου
Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας στον κόσμο, η Royal Caribbean Cruises Ltd, σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, ωστόσο, η....
τελική απόφαση από τη διοίκηση της εταιρείας δεν έχει ληφθεί ακόμη.
Η εταιρεία πιθανόν να επικεντρωθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου, αν και το τελευταίο διάστημα εξετάζει έξι ελληνικά λιμάνια, δηλαδή του Πειραιά, του Ηρακλείου, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Κω, αλλά και της Μυκόνου. Η  Royal Caribbean σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έργα υποδομών, αλλά και να προχωρήσει στη δημιουργία ξενοδοχείων και συνεδριακού κέντρου.
Ωστόσο, η τελική απόφαση από τη διοίκηση της εταιρείας δεν έχει ληφθεί, αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως η Royal Caribbean έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για την πρόθεση της να επενδύσει στο λιμάνι του Ηρακλείου. Μάλιστα, η εταιρεία εκτιμά ότι σε ορίζοντα 5ετίας, το λιμάνι θα μπορεί υποδέχεται πάνω από 800.000 επιβάτες κρουαζιέρας ετησίως, εξασφαλίζοντας ετήσια έσοδα πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ.
Πηγή : 24h.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker

 

 Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. : Παρανομία σε βάρος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων.

Η Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. και οι 40.000 επιχειρηματίες που εκπροσωπεί, ερχόμαστε πλέον αντιμέτωποι με την κατάφωρη σύγχυση και αδικία, σε ότι αφορά το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, καθώς δεν υπήρξε καμία αναφορά στην εξαίρεση των κοινόχρηστων χώρων των επιχειρήσεών μας.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 του Ν. 2160/1993, όπως ισχύει, τα τουριστικά καταλύματα χωρίζονται σε κύρια ξενοδοχειακά, που είναι τα ξενοδοχεία κλασσικού τύπου και μη κύρια ξενοδοχειακά, που είναι όλα τα μέλη μας, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και επιπλωμένες κατοικίες. Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011, στο ειδικό τέλος δεν υπόκεινται οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Είναι σαφές, από τη διατύπωση του νόμου και μόνο ότι, η συγκεκριμένη εξαίρεση αφορά σε όλα ανεξαιρέτως τα ξενοδοχειακά καταλύματα, τόσο κύρια όσο και μη κύρια.

Ωστόσο, παρά τις επιστολές της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. και τις επανειλημμένες διευκρινήσεις μας προς το γραφείο του Συμβούλου σας και της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας, κλείσατε τις πόρτες και υπογράψατε μία υπουργική απόφαση, την ΥΑ 1211/2011 (ΦΕΚ 2298 Β΄) που αγνοεί παντελώς σαράντα χιλιάδες επιχειρηματίες και αυθαίρετα υιοθετεί την εξαίρεση μόνο μίας ομάδας από τα κύρια τουριστικά καταλύματα και δη των ξενοδοχείων και των κάμπινγκ. Εννοείται ότι αυτή η περιοριστική ερμηνεία είναι παντελώς παράνομη, δεδομένου ότι η Υπουργική Απόφαση δε μπορεί να αλλοιώνει, ούτε να περιορίζει την ουσία ανώτερης τυπικής ισχύος νομοθετήματος, όπως είναι ο νόμος, πράγμα που εδώ ακριβώς συμβαίνει.

Δε μπορούμε παρά να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας καθώς υφαρπάζεται παράνομα το εισόδημα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών του κλάδου μας. Για αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να απαιτούμε ισότιμη και σύννομη αντιμετώπιση μεταξύ των ομοειδών επιχειρηματικών κλάδων στον Τουρισμό. Προσδοκούμε ότι θα αποκαταστήσετε τις ως άνω παραλείψεις το συντομότερο δυνατό καθώς οι θιγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. αποτελούν το στυλοβάτη της περιφερειακής οικονομίας της χώρας.
Πηγή : Mykonos Ticker

 

WTM 2011 to generate more business than ever before

World Travel Market 2011, the leading global event for the travel industry, is set to be the catalyst for even more travel industry business deals then ever before, reveals a poll of Meridian Club members - WTM's business club for senior travel industry buyers.
World Travel Market 2010 led to a massive £1,425 million travel industry deals, with almost 90% (89%) of Meridian Club members polled stating they expect to conduct a greater amount of business (in monetary value) at WTM  2011 than they did at WTM 2010.

More than two thirds (70%) expect to conduct at least 10% more business, with;
- Almost half (48%) planning to conduct between 10% - 25% more business
- 12% predict WTM will lead to them sealing deals worth between 26% - 40% more than WTM 2010
- While 3% expect to conduct at least 75% more business in 2011 than in 2010.

Ambitious growth plans and strong company performance are the key reasons behind the increase in business, according to two thirds of the Meridian Club members polled.

Emerging markets were also identified as key reasons for conducting more business during the four days of WTM.

World Travel Market Exhibition Director Simon Press said: "World Travel Market's focus is to facilitating business between exhibitors and the industry's senior buyers in the WTM Meridian Club.

"I am delighted Meridian Club members are telling us they expect to conduct a greater amount of business than ever before. Each year the amount of business WTM generates increases; 2010's £1,425 million figure was an impressive 25% increase on 2009's £1,139 million."

To further help facilitate business between exhibitors and buyers the Speed Networking session will now take place as a one hour-long session before the exhibition opens on Monday 7 November at 9am - 10am in Platinum Suite 3 and 4.

Furthermore, the 'My WTM Connections' online tool is another great service which will enable business to be done effectively and efficiently by allowing buyers to connect with exhibitors and other participants before, during and after the event.

Last year 34,360 participants utilised this tool and almost 14,200 messages were sent out enabling participants to make the most of their time at WTM.

World Travel Market polled 180 Meridian Club members.

Πηγή : traveldailynews.com
Επιμέλεια : News Room Mykonos Ticker

 Διεθνές συνέδριο Ελλάδας - Τουρκίας για τον Θρησκευτικό και Πολιτισμικό Τουρισμό

Η προπαρασκευαστική συνάντηση θα γίνει τον Νοέμβριο στην Κωνσταντινούπολη

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Αιγαίου Πολιτεία” θα διοργανώσει μετά από σχετική πρόταση και πρωτοβουλία αφενός της Τουρκικής Κυβέρνησης, αφετέρου της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας της γειτονικής χώρας διεθνές συνέδριο για τον Θρησκευτικό Τουρισμό, τον Μάρτιο του 2012 στην Καππαδοκία, ενώ τέλη Νοεμβρίου 2011 θα προηγηθεί η προπαρασκευαστική συνάντηση με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων ακαδημαϊκών, φορέων της τουριστικής βιομηχανίας, εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Καππαδοκίας, της Ένωσης Τούρκων Συγγραφέων και δημοσιογράφων, κ.ά.

Η απόφαση αυτή ελήφθη πέρυσι στις 18 Δεκεμβρίου 2010 κατά τη διάρκεια Διεθνούς Συμποσίου για την “Πολιτισμική και Τουριστική Συνεργασία Ελλάδος – Τουρκίας”, άλλη μία πρωτοβουλία της “Αιγαίου Πολιτείας”, που μεταξύ άλλων στοχεύει στην ανάδειξη νέων πλαισίων πολιτισμικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η προσπάθεια της “Αιγαίου Πολιτείας” ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2009 με την διεξαγωγή του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη “Ο Πολιτισμός της Αλληλεγγύης: Κοινωνικές, Οικονομικές, Πολιτισμικές και Θρησκευτικές προεκτάσεις” και είχε ως κεντρικό ομιλητή την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Σκοπός των πρωτοβουλιών είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του Πολιτισμού και του Θρησκευτικού Τουρισμού για την οικοδόμηση ενός πολιτισμού αλληλεγγύης με βάση το Αιγαίο που περιβρέχει δύο γείτονες λαούς.

Όπως τόνισε η κα Μαριάννα Ζιμπάρα, πρόεδρος της “Αιγαίου Πολιτείας”, “η διαμόρφωση δομών περιφερειακής συνεργασίας θέτει ως εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση την εμπέδωση πνεύματος αλληλεγγύης, αλληλεξάρτησης και συναντίληψης. Ιδιαίτερα, υπό τις σημερινές συγκυρίες της αποδόμησης πολιτικών και κοινωνικών θεσμών και της διαρθρωτικής κρίσης του οικονομικού συστήματος, πρέπει να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και δράσεις εξωστρέφειας που αποδεικνύουν εμπράκτως ότι υπάρχουν υγιείς κοινωνικές δυνάμεις που είναι σε θέση να ενισχύσουν την αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας και παράλληλα να αναδεικνύουν την δυναμική του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής κοινωνίας εν γένει”.
Θοδωρής Κουμέλης
Πηγή : traveldailynews.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker

 Παροχή υπηρεσιών: Το μάθημα που δεν διδαχτήκαμε

Του Ron Kaufman
Η μητέρα μου με έμαθε να μην ακουμπάω τους αγκώνες μου πάνω στο τραπέζι που τρώμε. Η δασκάλα μου στην τρίτη δημοτικού μου έμαθε την προπαίδεια. Μια συμμαθήτρια μου στο γυμνάσιο, που λεγόταν Sheila, μού έμαθε πώς να φιλώ στο στόμα. Φυσικά, η λίστα μου με τα διδάγματα που έλαβα από τους καθηγητές μου στην Ευρώπη και στην Καλιφόρνια μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον.  Και από εκεί ξεκινώντας θα μπορούσα να σας μιλήσω για τις δεξιότητες που....
διδάχτηκα και έμαθα να έχω κατά την εξέλιξη της σταδιοδρομίας μου. Βασικά, όπως και εσείς, έχω διδαχθεί και έχουν μάθει πολλά πράγματα.

Ωστόσο, πρόσφατα κάποιος μου έθεσε ένα ερώτημα, που χτύπησε νεύρο και με έκανε να αναρωτηθώ: «Ρον, πότε διδάχτηκες να εξυπηρετείς;»
Ενδιαφέρουσα ερώτηση, έτσι δεν είναι; Κατά κάποιο τρόπο ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των επιχειρήσεων – η εξυπηρέτηση – δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία διδακτέα ύλη κανενός σχολείου. Η εξυπηρέτηση δεν αποτέλεσε ποτέ το θέμα κάποιου μαθήματος που διδάχτηκα. Δεν είναι ένα μάθημα βρίσκει κανείς συχνά στην ύλη του γυμνασίου, του λυκείου ή του πανεπιστημίου. Δεν αποτελεί καν υποχρεωτικό μάθημα στα προγράμματα ΜΒΑ. Μέσα σε πολλές από τις πιο ονομαστές εταιρείες του κόσμου, οι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων, κατάρτισης σε θέματα ασφαλείας, επικοινωνίας και λαμβάνουν κάθε είδους εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Αυτά είναι όλα σημαντικά στοιχεία της προσωπικής ανάπτυξης των εργαζομένων, αλλά πού είναι η εξυπηρέτηση;
Και τι συμβαίνει όταν στέλνετε όλους αυτούς τους νεοκαταρτισθέντες υπαλλήλους στην πρώτη γραμμή για να αλληλεπιδράσουν με τα σημαντικότερα στοιχεία της επιχείρησή σας, τους ανθρώπους-πελάτες σας - και τους ζητάτε να παράσχουν εξαιρετικές υπηρεσίες; Πώς μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς να αποδώσουν σε κάτι που κανείς δεν τους δίδαξε ποτέ;

Πρότυπα προς μίμηση
Τώρα ας γυρίσουμε στο τραπέζι της συζήτησης (με τους αγκώνες κάτω ακόμα). Κοιτάξτε τις επιχειρήσεις που διδάσκουν στους υπαλλήλους τους την πραγματική έννοια της εξυπηρέτησης και τους παρέχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να την κατανοήσουν και να την εφαρμόσουν. Δείτε πώς έχουν αναδειχτεί σε ηγέτιδες του κλάδου τους και πρότυπα για τις υπόλοιπες σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν οι πολύ γνωστοί παίκτες στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών, όπως η Nordstrom (JWN), η Singapore Airlines, η Disney (DIS) και η Ritz Carlton (MAR). Και μπορούμε να εντοπίσουμε και καινούργιες εταιρείες όπως η Zappos.com και η Starbucks (SBUX). Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν κατασκευάσει τεράστια εμπορικά σήματα γύρω από την εμπειρία της εξυπηρέτησης που παρέχουν. Και όπως μπορείτε να φανταστείτε, διαθέτουν εντατικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση και τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης που προσφέρουν.
Μερικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν προσθέσει πρόσφατα την τέχνη της εξυπηρέτησης στα προγράμματα σπουδών τους. Το ίδρυμα Temasek Polytechnic, που είναι και ένας από τους πελάτες μας στη Σιγκαπούρη, προσφέρει στους φοιτητές του μαθήματα για την ενδυνάμωση της εξυπηρέτησης ώστε να δώσει στους αποφοίτους του ένα προβάδισμα σε ένα κόσμο που εστιάζει στην παροχή υπηρεσιών, διδάσκοντάς τους να εφαρμόζουν τις αρχές της εξυπηρέτησης σε κάθε περίσταση και σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομία τους. Φανταστείτε δύο νέους πτυχιούχους να έρχονται σε σας για να σας ζητήσουν να τους προσλάβετε. Ο ένας έχει πτυχίο. Ο άλλος έχει τον ίδιο βαθμό πτυχίου, αλλά γνωρίζει επιπλέον τι σημαίνει εξυπηρέτηση, προς τους πελάτες και τους συναδέλφους, και ξέρει τι ενέργειες χρειάζεται να γίνουν ώστε να δημιουργηθεί αξία και για τα δύο.

Αυτός είναι ο δικός μου ορισμός για την εξυπηρέτηση: ανάληψη δράσης για τη δημιουργία αξίας για λογαριασμό ενός τρίτου. Και με αυτόν τον ορισμό, σχηματίζεται μια ακόμη μεγαλύτερη εικόνα που μας βοηθά να κατανοήσουμε τι χρειάζεται για την εκμάθηση της τέχνης της εξυπηρέτησης. Μήπως μας ξεφεύγει κάτι σημαντικό όταν εστιάζουμε αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των πελατών; Μήπως τα παιδιά πρέπει να μάθουν να τι σημαίνει εξυπηρέτηση ήδη από το σχολείο – βοηθώντας τους συμμαθητές τους, κρατώντας τους «νταήδες» και τα επιθετικά στοιχεία μακριά από το στενό κύκλο των φίλων, δείχνοντας σεβασμό προς τους γονείς τους και τους δασκάλους τους; Μήπως οι δάσκαλοι ωφελούνται έχοντας εκπαιδευτεί καλύτερα στην εξυπηρέτηση, εμβαθύνοντας στο ζωτικό τους ρόλο που είναι η προετοιμασία των νέων για ένα κόσμο όπου υπάρχει έντονη η ανάγκη για άριστες υπηρεσίες εξυπηρέτησης; Οι σύζυγοι, οι γείτονες και οι φίλοι; Δεν έχουμε όλοι με όλους σχέσεις που βασίζονται στην εξυπηρέτηση του ενός προς τον άλλο;

Το βασικό ζήτημα είναι, οποιοδήποτε επάγγελμα και αν έχεις ή όποια θέση και αν κατέχεις στη ζωή, στο γραφείο, ή στην κοινότητά σου – οι ενέργειες στις οποίες προβαίνεις ώστε να παρέχεις εξυπηρέτηση σε κάποιο άλλο άτομο. Κατά κάποιο τρόπο, σχήμα ή μορφή, είναι καθήκον της εργασίας μας και της επιχείρησής μας να δημιουργήσει, να αυξήσει, ή να προσθέσει αξία σε κάποιον άλλο. Και εφόσον όλοι είμαστε αναγκασμένοι στο να παρέχουμε εξυπηρέτηση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν θα πρέπει τότε να προσπαθήσουμε να είμαστε καλοί σε αυτό; Εδώ σας παρουσιάζω το πώς:

Τέσσερα βήματα για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης:
1. Μελέτη. Διαβάστε όλα όσα μπορείτε σχετικά με την εξυπηρέτηση. Μάθετε τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τον κόσμο της παροχής υπηρεσιών σε κάθε περίσταση αλληλεπίδρασης.
2. Πρακτική. Ξεκινήστε τη μέρα σας με την πρόθεση να παράσχετε καλύτερη εξυπηρέτηση σε κάποιον άλλο στη ζωή σας. Κάθε βήμα κάνει τους μύες της εξυπηρέτησής σας πιο δυνατούς.
3. Ανάδρομη πληροφόρηση. Ρωτήστε αυτούς που εξυπηρετείτε να σας αξιολογήσουν. Τι τους αρέσει; Τι θα ήθελαν εσείς να μην κάνετε; Ποιες είναι οι ιδέες τους γι ΄αυτό και για ό, τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να τους εξυπηρετήσετε ακόμα καλύτερα;
4. Παρατήρηση. Παρατηρήστε τους φορείς παροχής υπηρεσιών γύρω σας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εξυπηρετούν εσάς. Τι κάνουν λάθος; Τι κάνουν καλά; Τι θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα; Δείτε και ακούστε προσεκτικά, στη συνέχεια εφαρμόστε ό,τι μπορείτε να μάθετε σε αυτό που κάνετε. Κάντε ακόμα ένα βήμα προς τα εμπρός.

Ο Ron Kaufman είναι διεθνής σύμβουλος, ειδικός στην ανάπτυξη εταιρικής κουλτούρας εξυπηρέτησης. Είναι ο συγγραφέας του UP! Your Service και 14 ακόμη βιβλίων. Η εταιρεία του, UP! YourService, διατηρεί γραφεία στη Σιγκαπούρη και στις ΗΠΑ.

Πηγή : capital.gr , αποκλειστική συνεργασία με http://www.businessweek.com
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
 

Έναρξη λειτουργίας του ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS)

Τίθεται σε λειτουργία ένα πιο αποτελεσματικό και ασφαλές σύστημα θεωρήσεων
Άρχισε να λειτουργεί το σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS). Οι αιτήσεις για την έκδοση θεωρήσεων θα διεκπεραιώνονται τώρα πολύ πιο γρήγορα χάρη στη χρήση βιομετρικών στοιχείων (δακτυλικών αποτυπωμάτων και ψηφιακής απεικόνισης του προσώπου) που θα διευκολύνουν την ταυτοποίηση των κατόχων θεωρήσεων και θα αποτρέπουν την υποκλοπή ταυτότητας. Αυτό το νέο σύστημα θα επιτρέπει την ταχεία και αποτελεσματική ανταλλαγή στοιχείων για τις θεωρήσεις μικρής διάρκειας μεταξύ των χωρών του Σένγκεν. Το VIS θα ενισχύσει επίσης την ακεραιότητα του συστήματος, καθώς και την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών του. Οι πρώτες προξενικές αρχές που θα συνδεθούν με το σύστημα βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική (Αλγερία, Αίγυπτο, Λιβύη, Μαυριτανία, Μαρόκο και Τυνησία).

Η Επίτροπος Cecilia Malmstrom, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, δήλωσε: “Από τώρα και στο εξής, οι αλλοδαποί που επιθυμούν να επισκεφθούν την ΕΕ, θα ωφελούνται από σαφέστερους, ακριβέστερους, διαφανείς και πιο δίκαιους κανόνες για τις αιτήσεις έκδοσης θεωρήσεων. Το νέο σύστημα θα επιτρέψει επίσης να εκδίδονται θεωρήσεις και να επαληθεύονται με πιο αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο. Πρόκειται για μεγάλη πρόοδο στη βελτίωση της κοινής πολιτικής θεωρήσεων της ΕΕ”.

Ένα νέο τεχνολογικά προηγμένο σύστημα
Σήμερα, εκδίδονται περίπου 13 εκατομμύρια θεωρήσεις Σένγκεν κάθε χρόνο από τις 25 χώρες του χώρου Σένγκεν, και αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στο μέλλον. Αυτός ο μεγάλος αριθμός επιβαρύνει σημαντικά το σημερινό σύστημα έκδοσης, παρακολούθησης και επαλήθευσης των θεωρήσεων. Δεν είναι πάντα εύκολο να αποτρέπονται οι απάτες και οι καταχρήσεις και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων μπορεί να καταστεί δυσχερής για εκείνους οι οποίοι νομίμως ζητούν θεώρηση μικρής διάρκειας για να ταξιδέψουν στο εσωτερικό της ΕΕ.

Το νέο τεχνολογικά προηγμένο σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS) συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων με την καθιέρωση της ψηφιακής απεικόνισης του προσώπου και των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το VIS δεν θα επιταχύνει μόνο τη διεκπεραίωση των αιτήσεων θεωρήσεων, αλλά και θα καταστήσει αποτελεσματικότερους τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα και θα ενισχύσει γενικά την ασφάλεια των συνόρων.

Χάρη στο νέο σύστημα, η πραγματική ταυτότητα κατόχου θεώρησης θα επαληθεύεται απλώς με λίγα κλικ, και επομένως θα αποτρέπεται και θα καταπολεμάται η δόλια χρήση θεωρήσεων. Παράλληλα, οι αιτούντες θεώρηση θα ωφεληθούν από την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεών τους.

Οι αρχές έκδοσης θεωρήσεων σε όλα τα κράτη του Σένγκεν θα είναι σε θέση να συμβουλεύονται τα στοιχεία του VIS, για παράδειγμα, στην περίπτωση που ένας πρώην αιτών υποβάλλει αίτηση για νέα θεώρηση. Το VIS θα περιλαμβάνει όλες τις αιτήσεις θεώρησης του Σένγκεν και όλες τις επακόλουθες αποφάσεις που έλαβαν οι αρχές έκδοσης θεωρήσεων. Τούτο θα επιτρέψει στους αιτούντες να λαμβάνουν νέες θεωρήσεις γρηγορότερα και ευκολότερα, δεδομένου ότι οι αρχές θα μπορούν να επαληθεύουν το καλό ιστορικό και την αξιοπιστία του αιτούντος.

Το VIS δεν θα αρχίσει να λειτουργεί αμέσως σε όλα τα προξενεία των χωρών του Σένγκεν παγκοσμίως. Αντίθετα, θα αναπτυχθεί προοδευτικά περιοχή προς περιοχή. Την περιοχή της Βόρειας Αφρικής θα ακολουθήσουν η Εγγύς Ανατολή (Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος και Συρία) και οι περιοχές του Κόλπου (Αφγανιστάν, Μπαχρέιν, Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Υεμένη). Όλες οι προξενικές αρχές των κρατών του Σένγκεν παγκοσμίως πρέπει να συνδεθούν με το VIS εντός δύο ετών.

Η διαδικασία για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι απλή, ταχεία και διακριτική. Ο/η αιτών/ούσα οφείλει μόνο να τοποθετήσει τα δάκτυλά του/της στην επιφάνεια ψηφιακού σαρωτή. Εάν υποβάλει άλλες αιτήσεις εντός πέντε ετών, τα δακτυλικά του αποτυπώματα δεν θα λαμβάνονται εκ νέου, αλλά θα αντιγράφονται από την προηγούμενη αίτηση στο VIS. Τα δεδομένα των δακτυλικών αποτυπωμάτων θα διαγράφονται μετά από 5 έτη.

Όταν ο κάτοχος θεώρησης φθάσει στα εξωτερικά σύνορα, οι συνοριοφύλακες των κρατών Σένγκεν θα επαληθεύουν την ταυτότητά του και θα ελέγχουν το γνήσιο της θεώρησης στο VIS. Τούτο θα αποτρέπει τον κίνδυνο απάτης (όπως χρήσης θεώρησης που έχει εκδοθεί για άλλο άτομο), επειδή θα επιτρέπει ταχείς και ασφαλείς βιομετρικούς ελέγχους. Παράλληλα, η διαδικασία θα είναι ταχύτερη για τους «καλή τη πίστει» αιτούντες οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ταξιδιωτών.

Το VIS θεσπίστηκε με την απόφαση 2004/512/EK του Συμβουλίου και τον Κανονισμό (ΕΚ) 767/2008.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το VIS πατήστε εδώ.
Θοδωρής Κουμέλης
Πηγή : traveldailynews.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker

To σύστημα CRM στην υπηρεσία του συνεδριακού τουρισμού

Ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο τομέα εναλλακτικού τουρισμού, ενώ διατηρεί αναμφισβήτητα μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στην Ελλάδα. Παράλληλα, όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και επιχειρηματίες έχουν συμφωνήσει επανειλημμένα στο παρελθόν επί της ανάγκης ορθολογικής και αποτελεσματικής ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα, με τελευταίο δείγμα την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τον συνεδριακό τουρισμό υπό την προεδρεία του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού1, που στόχο είχε την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην ανάπτυξη του. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα άλλωστε, όπου ο τουρισμός αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη στροφή της διεθνούς αγοράς στις μορφές θεματικού τουρισμού, η δυναμική που μπορεί δυνητικά να προσφέρει ο κλάδος ως συμπληρωματικός μοχλός ανάπτυξης, είναι ορατή. 
Παράλληλα, ο τομέας του συνεδριακού τουρισμού χαρακτηρίζεται από τις αυξημένες ανάγκες του για οργάνωση, συντονισμό αλλά και αυτοματοποίηση προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των πελατών, η εξοικονόμηση χρόνου, η μείωση του διαχειριστικού κόστους και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου. Οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού, καθημερινά λαμβάνουν πληθώρα πληροφοριών από τους πελάτες, τους συνεργάτες αλλά και τους προμηθευτές τους, οι οποίες χρειάζεται να είναι άμεσα αξιοποιήσιμες. Από το σημείο αυτό πηγάζει και η ανάγκη, η πληροφορία να υπάρχει κεντρικά και να είναι άμεσα διαθέσιμη για τους αρμόδιους, διευκολύνοντας την οργάνωση, τη συνεργασία των ομάδων, την ασφάλεια αλλά και τη διοίκηση.
Ένα κλασσικό παράδειγμα των ανωτέρω, αποτελεί η πρόκληση για βελτίωση του τρόπου διαχείρισης των αιτημάτων και φακέλων προσφορών τόσο για δυνητικούς όσο και για υφιστάμενους πελάτες. Προς αυτή την κατεύθυνση, η χρήση λύσεων και εφαρμογών πληροφορικής, έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων.
Η Data Communication, έχει συνεργαστεί με επιτυχία με επιχειρήσεις του κλάδου για την εγκατάσταση και παραμετροποίηση του Microsoft Dynamics CRM. Παραδοσιακά, με ένα σύστημα CRM, η επιχείρηση μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τους πελάτες της, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες τους, να διαμορφώσει και να συστηματοποιήσει την πολιτική και την επικοινωνία μαζί τους, να υποστηρίξει και να οργανώσει αποτελεσματικότερα τις πωλήσεις της μειώνοντας τα κόστη, να βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών και εξυπηρέτησης, αλλά και να ταξινομήσει αποτελεσματικά το πλήθος της πληροφορίας που συγκεντρώνει σχετικά με τον ανταγωνισμό, την αγορά κτλ, διαμορφώνοντας μία πληρέστερη εικόνα για τον κλάδο τον οποίο και εξυπηρετεί.
Επιπλέον όμως, με την παραμετροποίηση τη λύσης και την προσαρμογή της ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της αγοράς συνεδριακού τουρισμού μεγιστοποιείται η αξία της επένδυσης ενώ βελτιστοποιείται και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει. Αναλυτικότερα, η προ-παραμετροποίηση της λύσης περιλαμβάνει την διαχείριση ολόκληρου του κύκλου εργασίας ενός φακέλου αιτήματος πελάτη, από την ενημέρωση (briefing), τις προσφορές, την μοντελοποίηση και ανάλυση των υπηρεσιών και την ταξινόμησή τους σε συμβόλαια και προ-τιμολόγια, την αποτύπωση των οικονομικών όρων back-to-back με όλους τους συναλλασσόμενους – και όλα με πολλαπλές αναλύσεις και ομαδοποιήσεις. Επιπλέον, προσφέρει στην επιχείρηση μία σειρά αυτοματισμών οι οποίοι διευκολύνουν τους χρήστες στην οργάνωση της καθημερινότητας και της συνεργασίας τους (πλήρης ενσωμάτωση με το Microsoft Outlook, ανάθεση εργασιών, υπενθυμίσεις, πρωτοκόλληση αλληλογραφίας κλπ) και παρέχει ποικιλία αναφορών τόσο για τον πελάτη όσο και για τις εσωτερικές πληροφοριακές ανάγκες της επιχείρησης. Επί της ουσίας, η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να ενοποιεί και να συντονίζει όλες τις διαδικασίες της επιχείρησης προκειμένου να μετασχηματίσει τις απαιτήσεις του πελάτη σε μία επιτυχή πρόταση, γρήγορα και μεθοδευμένα.
Ως αποτέλεσμα, τα σημαντικά οφέλη τα οποία μπορεί να προσφέρει το Microsoft Dynamics CRM σε επιχειρήσεις του κλάδου αφορούν αφενός την κεντρική διαχείριση της πληροφορίας και των διαδικασιών και αφετέρου την παραγωγικότητα και την ταχύτητα ανταπόκρισης της εταιρίας στα αιτήματα των πελατών της. Με τη εφαρμογή της λύσης, οι απαραίτητες πληροφορίες είναι άμεσα ανακτήσιμες και διαμοιράσιμες, ενώ οι πελάτες εξυπηρετούνται αποτελεσματικότερα και με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία.
Πηγή : news.travelling.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker

  Η τεχνολογία είναι η μοναδική ευκαιρία για να αναπτυχθεί τουριστικά η Ελλάδα
Information Technology & Tourism Competitiveness
Η τεχνολογία είναι η μοναδική ευκαιρία για να αναπτυχθεί τουριστικά η Ελλάδα και να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της 1ης ημερίδας του ελληνικού παραρτήματος του IFITT (International Federation of IT and Travel and Tourism) που πραγματοποιήθηκε.....
στις 25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, με αφορμή τα εγκαίνια του IFITT Greece. Ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες συνέθεσαν την ομάδα των ομιλητών που παρουσίασαν τις παγκόσμιες τάσεις του e-tourism και εξέφρασαν την ανάγκη για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην Ελλάδα και του πολυτάλαντου ανθρώπινου δυναμικού που ακόμα δεν έχει αναδειχθεί.


Η εκδήλωση “Information Technology & Tourism Competitiveness” ήταν η πρώτη επίσημη παρουσίαση του οργανισμού και ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένη. Στην εκδήλωση, που έγινε με χορηγία επικοινωνίας του TravelDailyNews Greece & Cyprus και του G.T.P., συμμετείχαν 130 στελέχη από όλους τους κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας  και είναι η αρχή μιας σειράς από δράσεις που έχει σχεδιάσει ο οργανισμός.

Στο πάνελ συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι ομιλητές, οι οποίοι κάλυψαν μια ευρεία θεματολογία για τον τουρισμό και την τεχνολογία. Πιο συγκεκριμένα:

O καθηγητής Δημήτριος Μπούχαλης από το Πανεπιστήμιο του Bournemouth, που είναι ο πρόεδρος του παγκόσμιου οργανισμού IFITT, παρουσίασε μια σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες που προάγουν την τουριστική ανάπτυξη και μίλησε για τις εξελίξεις στην έρευνα και τις τάσεις της βιομηχανίας του τουρισμού παγκοσμίως. Δήλωσε ότι “η χρήση της τεχνολογίας στον τουρισμό δεν είναι πλέον προαιρετική αλλά απολύτως απαραίτητη για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να είναι ανταγωνιστικές. Ήδη υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα ξενοδοχείων στην Ελλάδα τα οποία έχουν το 70% των εσόδων τους μέσω on-line κρατήσεων. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, θεωρώ ότι έχει μια μοναδική ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίση και να είναι ανταγωνιστική εφόσον αξιοποιήσει αποτελεσματικά την τεχνολογία. Ειδικά οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, έχουν πλέον καταπληκτικά εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν, να προβάλλουν και να πουλήσουν ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν”.

Ο εκπρόσωπος του ΤripΑdvisor, Mark Leach, ενθάρρυνε τους Έλληνες επιχειρηματίες τουρισμού να καταχωρήσουν την επιχείρησή τους στο TripAdvisor. Είναι χωρίς κόστος, ενώ τους δίνει δυνατότητα παρουσίας στη μεγαλύτερη παγκόσμια ταξιδιωτική ιστοσελίδα και σύνδεση με μια τεράστια κοινότητα ταξιδιωτών, η οποία αυτή τη στιγμή μετρά 50 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες ανά μήνα. Επιπλέον, “το ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο TripAdvisor έχει αυξηθεί εντυπωσιακά κατά 49% φέτος, κάτι που δίνει ένα πολύ σημαντικό κίνητρο στους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων να το εκμεταλλευθούν ως ένα δωρεάν και δυνατό εργαλείο marketing”.

Ο καθηγητής Κωστής Αϊβαλής από το ΤΕΙ Κρήτης παρουσίασε μια εφαρμογή web analytics η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαχειριστές σελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου για να έχουν πλήρη έλεγχο των χαρακτηριστικών πρόσβασης των επισκεπτών. Εκτός από στατιστικά, δίνει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, μετρήσεις απόδοσης της εφαρμογής ηλεκτρονικού εμπορίου με πολλαπλά κριτήρια. Δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία του ΤΕΙ Κρήτης και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο Phillip Brinkmann, διευθύνων σύμβουλος του Travelplanet24.com, ανέλυσε το πως η χρήση της τεχνολογίας επηρεάζει θετικά την εταιρεία τους όπου με μικρές βελτιώσεις κατάφεραν να έχουν πολύ σημαντική αύξηση των εσόδων. Παράλληλα, έδειξε πρακτικούς τρόπους ανάπτυξης της παρουσίας της εταιρείας τους στα social media.

Ο κ. Δημήτρης Σερίφης, πρόεδρος του IFITT Greece, παρουσίασε τον οργανισμό και τους σκοπούς του και δήλωσε ότι “στη σημερινή μας εκδήλωση, αναδείχτηκε η συσχέτιση τεχνολογίας και τουρισμού και πως αυτή μπορεί να φέρει μεγάλο κέρδος και όφελος για τις επιχειρήσεις και τους προορισμούς. Το γεγονός ότι είχαμε τόσο μεγάλη προσέλευση δείχνει την επιθυμία που έχουν οι Έλληνες επιχειρηματίες για γνώση και συνεργασία στο αντικείμενο. Στην Ελλάδα υπάρχει κενό στη σχέση συνεργασίας ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την τουριστική βιομηχανία. Το IFITT Greece καλείται να καλύψει αυτό το κενό και να δημιουργήσει έδαφος για συνεργασία και ανάπτυξη. Διαθέτουμε στη χώρα μας πολύ δυνατά μυαλά και μεγάλο ταλέντο στην τεχνολογία το οποίο αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα θα βοηθήσει την τουριστική βιομηχανία να αναπτύξει την ανταγωνιστικότητα της”.
Τατιάνα Ρόκου
Πηγή : traveldailynews
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετεί Έκθεση για μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική στον Τουρισμό

Η Ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε τη Τρίτη 27, Σεπτεμβρίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα για τον Τουρισμό, Έκθεση για μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Τουρισμό στην οποία περιλαμβάνονται σαφείς στόχοι και δράσεις προκειμένου να παραμείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρώτος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως. Δεδομένου ότι ο τουρισμός είναι η τρίτη σημαντικότερη κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα της ΕΕ, παράγοντας το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και ...
συμβάλλοντας στο 12% της απασχόλησης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού κλάδου στην  Ευρώπη αποκτά ζωτική σημασία.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για την ενίσχυση της καινοτομίας, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η δημιουργία ενός “ευρωπαϊκού σήματος” με σκοπό την προώθηση της Ευρώπης στον κόσμο ως ενιαίο τουριστικό προορισμό, καθώς και ο συντονισμός των διάφορων πολιτικών που έχουν αντίκτυπο στον τουρισμό. Η Έκθεση τονίζει επίσης ότι χρειάζεται να δοθούν επιδοτήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ προκειμένου να βοηθήσει στην αποκατάσταση των περιοχών που φθίνουν και να αναπτύξει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που θα βασίζονται σε μια πολυπολιτισμική κληρονομιά.

 Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση στην Ολομέλεια, ο ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευτυχή συγκυρία υιοθέτησης της έκθεσης αυτής, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρωτοβουλία για το “Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς”. Επεσήμανε ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση σε μνημεία ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα κάθε επισκέπτη. Η προσβασιμότητα σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να είναι εγγυημένη καθ’ όλο τον χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, προσέθεσε ότι σε περίπτωση απεργιών ή καταλήψεων από τρίτους, θα πρέπει να παρέχεται ελάχιστος αριθμός προσωπικού για να διασφαλίζεται η είσοδος στο κοινό. Εάν αυτό επανειλημμένα δεν γίνεται, τότε θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη ακόμα και για αφαίρεση του “Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς” από τα συγκεκριμένα μνημεία.
Παρατίθενται τα βασικά σημεία της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Τουρισμό:
Σύμφωνα με την Έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

·         προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σήματος για τον “Τουρισμό ποιότητας”, τον προσδιορισμό κοινών κριτηρίων ποιότητας, και τη δημιουργία ενός “Ευρωπαϊκού τουριστικού χάρτη”, που θα περιλαμβάνει ένα κοινό κατάλογο δικαιωμάτων για τους ταξιδιώτες, ενώ τάσσεται υπέρ της σταδιακής εναρμόνισης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των συστημάτων κατάταξης των καταλυμάτων (ξενοδοχείων, ξενώνων, ενοικιαζόμενων δωματίων, κλπ).
·         χαιρετίζει την πρωτοβουλία σχετικά με το «σήμα πολιτιστικής κληρονομιάς» και καλεί την Επιτροπή να επισημάνει στα κράτη μέλη ότι οι χώροι που  λαμβάνουν το «σήμα ευρωπαϊκής κληρονομιάς» πρέπει πάντα να παραμένουν ανοικτοί και προσιτοί και ότι για το σκοπό αυτό πρέπει μάλιστα να προβλεφθεί προσωπικό ασφαλείας (skeleton staff)·
·         θεωρεί σκόπιμο να αναπτύξουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής θεωρήσεων, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική περισσότερο συντονισμένων και απλοποιημένων διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα δημιουργίας κοινών προξενικών γραφείων/κέντρων σε επίπεδο ΕΕ, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν η έγκαιρη εφαρμογή των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων και η μείωση του γραφειοκρατικών δαπανών·
·         καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής, την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών, τόσο με στόχο την προσαρμογή των λιμενικών τερματικών σταθμών στις ανάγκες των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, όσο και για να διασφαλιστούν διασυνδέσεις με άλλους τρόπους μεταφοράς και σύνδεσμοι με τουριστικές υπηρεσίες στην ενδοχώρα, δεδομένου ότι πρόκειται για παράγοντες ουσιαστικής σημασίας στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών των επιβατών, του τουρισμού με κρουαζιερόπλοια και του τουρισμού αναψυχής· στο πλαίσιο αυτό, καλεί τα κράτη μέλη να άρουν οποιουσδήποτε περιορισμούς ενδέχεται να έχουν·
·         ζητεί τη δημιουργία, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών προοπτικών για το 2014-2020, ειδικού προγράμματος για τον τουρισμό, που να στοχεύει ιδιαίτερα στις πολύ μικρές και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
·         επισημαίνει την ευκαιρία που παρέχεται με αυτόν τον τρόπο για σταδιακή εναρμόνιση ενός μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον τομέα του τουρισμού στα κράτη μέλη, ως απαραίτητη προϋπόθεση για ένα διαφανή ανταγωνισμό μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων εντός της ΕΕ και με τρίτες χώρες·
·         ζητεί, μεταξύ άλλων, από την Επιτροπή να διευκολύνει και να υποστηρίξει την ανάπτυξη των συνδέσεων με τα νησιά, τις αγροτικές περιοχές, τις ορεινές περιοχές, τις εξόχως απόκεντρες περιοχές και, γενικότερα με τους δυσπρόσιτους προορισμούς·
·         ζητεί την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης πολιτικής υπέρ των εποχικών εργαζομένων, κυρίως μέσω της επέκτασης των τουριστικών περιόδων με τη διαφοροποίηση των τουριστικών δραστηριοτήτων·
·         ζητεί από την Επιτροπή να παρουσιάσει από το 2012 μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα προωθεί τη βιομηχανική κληρονομιά της Ευρώπης, καθώς και τον πολιτιστικό, ιστορικό, θρησκευτικό, αγροτικό και περιβαλλοντικό τουρισμό.

Πηγή : news.travelling.gr
Επιμέλεια άρθρου :  Συντακτική Ομάδα  Mykonos Ticker

 

Πρώτη ημέρα των συνεδρίων E-tourism στο Γκάζι

Ξεκινά σήμερα ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων Ψηφιακού Τουρισμού, που υποστηρίζεται από την Εταιρεία Τουριστικής & Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων και το Athens Convention Bureau, για να ολοκληρωθεί μια ημέρα μετά, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο ενός εντατικού & Διαδραστικού, αναγνωρισμένου προγράμματος ...
διάρκειας 1.5 ημερών. Χορηγός επικοινωνίας είναι το LTCnews.gr.
Το E-Tourism Seminars Roadshow απευθύνεται σε ξενοδοχειακές & τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και μεμονωμένους επαγγελματίες του τουρισμού, αφορά στην επίτευξη στόχων όπως κρατήσεις και πληρωμές online και αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι τουριστικές επιχειρήσεις να επωφεληθούν των πλεονεκτημάτων του Facebook, του Twitter, του Youtube.
Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν ομιλητές απο Expedia & TripAdvisor. Συγκεκριμένα, πρόκειται να μιλήσουν οι κ.κ. Damian Cook, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της E-Tourism Frontiers- μία παγκόσμια κίνηση ανάπτυξης του ψηφιακού τουρισμού κυρίως σε αναπτυσσόμενες αγορές, Μανόλης Ψαρρός, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας συμβούλων τουριστικής ανάπτυξης και προώθησης προορισμών abouTourism, Helena Egan, στέλεχος της TripAdvisor από το 2008 ως η πρώτη εξειδικευμένη υπεύθυνη ειδικά για Τουριστικούς Φορείς, και πιο συγκεκριμένα για συνεργασίες με Τουριστικούς Οργανισμούς σε χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και Diego Lofuedo, Regional Manager για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και Αφρικής της Expedia, τη μεγαλύτερη εταιρεία ψηφιακών ταξιδιωτικών υπηρεσιών παγκοσμίως.
Το πρώτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στις 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2011, σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής & Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών και το Athens Convention Bureau και με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής.
Το σενάριο διαθέτει πρακτικές ενότητες από κορυφαίους ειδικούς του τουρισμού και των ψηφιακών εφαρμογών σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) και πολυμεσικών εφαρμογών, τη διαχείριση & ασφάλεια περιεχομένου, τη διαχείριση κρίσεων στο διαδίκτυο, την ανάλυση καταναλωτικών συμπεριφορών και την προώθηση των πωλήσεων μέσω ηλεκτρονικών καναλιών διανομής, τις σύγχρονες τάσεις στην ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα και πολλά άλλα.
Επίσης, διαδραστικές πρακτικές ενότητες θα βοηθήσουν τους συμετέχοντες να
• Αναπτύξουν στρατηγικές e-Marketing.
• Βελτιώσουν και να ανανεώσουν την ιστοσελίδα τους.
• Χρησιμοποιήσουν το Facebook, Twitter, blogs και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την μέγιστη προώθηση της επιχείρησής τους online.
• Χρησιμοποιήσουν τις εμπειρίες, τα σχόλια, τις φωτογραφίες και τα videos των πελατών τους ως εργαλεία marketing.
• Αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν εύκολα πολυμεσικές εφαρμογές-multimedia.
• Χειριστούν online κρατήσεις και πληρωμές.
• Διατηρήσουν την ψηφιακή τους επιχείρηση ασφαλή.
• Σχεδιάσουν και προετοιμαστούν για τις νέες τεχνολογίες και τις τάσεις του μέλλοντος.
Στο τέλος του σεμιναρίου όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αντίτυπο του Νέου Βιβλίου “THE E-TOURISM FRONTIERS GUIDE TO ONLINE TOURISM”.
Πηγή :  LTC news
Επιμέλεια Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker

Δημιουργία νέου τύπου «τουριστικών» ομολόγων

KYPIO συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, ικανό να συμβάλει στη μείωση του τεράστιου δημόσιου χρέους της, είναι η αξιοποίηση της γης, ιδίως σε τουριστικές περιοχές. Γενικά, η αξιοποίηση μεγάλων τουριστικο-οικιστικών σχεδίων μπορεί να υλοποιηθεί με δύο τρόπους: έναν εύκολο αντιαναπτυξιακό, με την πώληση υπαρχόντων “φιλέτων” ελληνικής γης και έναν δεύτερο, ....
αναπτυξιακό, με τη δημιουργία και εκμετάλλευση υπερπολυτελών τουριστικο-οικιστικών σχεδίων.
Ένα κύριο μειονέκτημα της χώρας είναι η έλλειψη ρευστότητας. Η δημιουργία ενός νέου τύπου ομολόγων, που θα έχει ως διασφάλιση (collateral) πολυτελή τουριστικά ακίνητα, μπορεί να εξυπηρετήσει, εκτός των άλλων, ταυτόχρονα δύο στόχους: Βελτίωση της ρευστότητας και αύξηση των επενδύσεων.
Αναλυτικότερα, τα νέα αυτά ομόλογα, που θα εκδοθούν σε διάφορες μικρές αξίες, θα χρησιμοποιούνται στην αγορά όπως τα ευρώ. Το κράτος μέσω των υποχρεώσεών του (π.χ. πληρωμές των εφάπαξ ή προμηθευτών του Δημοσίου) μπορεί να εισάγει τα ομόλογα αυτά στην αγορά. Αυτά τα ομόλογα, δεκαετούς διάρκειας, θα είναι μετατρέψιμα στους προαναφερθέντες τύπους τουριστικών ακινήτων. Τα ακίνητα αυτά θα κατασκευαστούν μέσω συγχρηματοδοτούμενων σχεδίων κράτους-ιδιωτών (ΣΔΙΤ). Η συμμετοχή του κράτους εντοπίζεται κυρίως στη γη που θα προσφέρει. Κύριοι εταίροι αυτών των κατασκευαστικών σχεδίων θα είναι οι τράπεζες ή ομάδες κατασκευαστών.
Τα σχέδια αυτά μπορεί να είναι:
Α. Ακριβά τουριστικο-οικιστικά συγκροτήματα (βίλες) με δυνατότητα προσέγγισης από ξηρά και θάλασσα, μέσω τεχνητών καναλιών. Τέτοιες περιοχές υπάρχουν πολλές με κατάλληλες προδιαγραφές, εκτός περιοχών NATURA.
Β. Tουριστικο-οικιστικά χωριά, πυκνής δόμησης (π.χ. όπως στη Σαντορίνη), υπερπολυτελούς κατασκευής σε περιοχές χαμηλού κόστους κτίσης.
Κάθε ακίνητο θα διατίθεται για 10-50 χρόνια σε περιορισμένο αριθμό ατόμων (1 έως 5 ιδιοκτήτες) που θα έχουν την πλήρη κυριότητά του (δικαίωμα μεταβίβασης, υποθήκευσης, κληρονομιάς κ.λπ.).
Η μέθοδος αυτή (επονομαζόμενη Fractional) διάθεσης των ιδιοκτησιών, θα δημιουργήσει πολλαπλάσιες επισκέψεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με συνέπεια τη δημιουργία χιλιάδων μόνιμων θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας (εστιατόρια, σκάφη κ.λπ.).
Η ιδιωτική διαχείριση των εν λόγω σχεδίων θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη μέγιστη δυνατή αγορά υλικών από εγχώριους παραγωγούς, έτσι ώστε να υπάρχει πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία.
Οι κάτοχοι των ονομαζόμενων “τουριστικών ομολόγων” μπορούν να επιλέξουν μία από τις δύο εναλλακτικές λύσεις. Πρώτη: Μπορούν να τα ανταλλάξουν έναντι των ανωτέρω κατοικιών. Δεύτερον: Mε το πέρας της δεκαετίας να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Τα κέρδη από την εκμετάλλευση των ακινήτων αυτών, που αποκτά το κράτος λόγω της συμμετοχής του, θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά των εν λόγω ομολόγων.
Τέλος, τα “τουριστικά ομόλογα” μπορούν να εισαχθούν στην αγορά επίσης κατά τον γνωστό τρόπο, δηλαδή έναντι άμεσης καταβολής μετρητών. Αυτή η λύση θα έχει μια άμεση επίπτωση στο χρέος.
Τα οφέλη είναι ευδιάκριτα: Με τα κυκλοφορήσιμα ομόλογα βελτιώνεται η ρευστότητα στην αγορά, αξιοποιείται η γη μέσω των τουριστικο-οικιστικών εγκαταστάσεων, ικανοποιείται μέρος του χρέους, αναπτύσσεται μια περιοχή και βοηθείται η εγχώρια βιομηχανία.
Του Δημήτρη Μάρδα*
*O Δ. Mάρδας είναι αν. καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ, www.mardas.gr
  Οι απόψεις που διατυπώνονται στο παρόν άρθρο αποτελούν μέρος προτάσεων της ομάδας στην οποία συμμετέχει ο Δ. Μάρδας, με τίτλο «Δημιουργικοί Πολίτες για την Ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας», www.dimiourgikoipolites.gr.
Πηγή: Express
Επιμέλεια Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker

 

H παγκόσμια κρουαζιέρα είναι οριακά χαμένη και το 2013 για την Ελλάδα

Του Στάθη Kουσουνη
Oριακά «χαμένο» είναι και το 2013 για την Ελλάδα σε ό, τι αφορά την προοπτική να καταστεί προορισμός home porting της παγκόσμιας κρουαζιέρας από ομίλους - κολοσσούς του κλάδου. Να καταστεί, δηλαδή, βάση αφετηρίας και κατάληξης των κρουαζιεροπλοίων τους.
Την εκτίμηση αυτή καταθέτει στην «Κ» ο κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος, μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και μέλος του δ. σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας. Ένα χρόνο μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, η νομοθετική οδός που επελέγη α λα ελληνικά δεν οδήγησε σε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, δικαιώνοντας εκπροσώπους της κρουαζιέρας οι οποίοι είχαν έγκαιρα διατυπώσει τις αντιρρήσεις τους. Η υποχρέωση υπογραφής συμβάσεων με το ελληνικό Δημόσιο ανέστειλε το αρχικό ενδιαφέρον που είχαν εκφράσει ανοιχτά ορισμένες σοβαρές εταιρείες πέρυσι για το ελληνικό home pοrting.
Kινήθηκαν εισπρακτικά
Επιπροσθέτως, ο νομοθέτης κινήθηκε εισπρακτικά σε μία περίοδο που οι εταιρείες περικόπτουν κόστος για να σταθούν ανταγωνιστικά στην κρίση, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν αυξήσεις στα τιμολόγια του λιμανιού του Πειραιά, το κυριότερο εν δυνάμει home port της χώρας. Ο κ. Στυλιανόπουλος σημειώνει ότι αν βρεθεί να υπογράψει την σύμβαση κάποια μικρή ανεξάρτητη εταιρεία, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. «Ενώ σε άλλες χώρες αναγνωρίζουν την κρουαζιέρα ως μία καθαρή μορφή τουρισμού, εδώ βλέπουμε μόνο σημαίες πλοίων και ανάλογα βάζουμε όρους και διαδικασίες ή εγείρουμε απαιτήσεις στο όνομα της διεκδίκησης κάποιων στενών συμφερόντων. Ξεχνάμε, όμως, ότι μπορούμε να τα χάσουμε και όλα αν υπερβούμε τα όρια, γιατί τα κρουαζιερόπλοια έχουν προπέλες και θα πάνε εκεί που συμφέρει περισσότερο ή νιώθουν πιο ασφαλείς οι εταιρείες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανόπουλο, η αύξηση που παρατηρείται σε ετήσια βάση στις προσεγγίσεις ή επισκέψεις επιβατών στη χώρα μας από κρουαζιέρες transit είναι αποτέλεσμα της δυναμικής της κρουαζιέρας διεθνώς. Συνολικά, υπολογίζεται ότι ετησίως πραγματοποιούνται 5 εκατ. επισκέψεις από κρουαζιερόπλοια transit σε ελληνικά λιμάνια. Παράλληλα, διαπιστώνει το πρόβλημα του «ασφυκτικού συνωστισμού» που εμφανίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες σε ορισμένους ελληνικούς προορισμούς λόγω σύμπτωσης πολλών προσεγγίσεων ταυτοχρόνως, που κατακλύζουν τις περιορισμένες υποδομές, αλλά και τον ίδιο τον τόπο. Επιπροσθέτως, θέτει το ζήτημα τους συνεχούς κλεισίματος της πρωτεύουσας από μικρές διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι δυσκολίες των προς εκτέλεση εκδρομών σε αξιοθέατα της Αθήνας.
Επικαλούμενος στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας, αναφέρει ότι από το 2003 έως το 2010 ο αριθμός των επιβατών υπερδιπλασιάστηκε από, περίπου, 2,7 εκατ. επιβάτες σε περίπου 5,5 εκατ. Αύξηση κατά 12% παρουσίασε ο αριθμός των επιβατών και το 2010 σε σχέση με το 2009, παρά την οικονομική κρίση που επηρέασε τα μεγέθη του παγκόσμιου τουρισμού. Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε επίπεδο επιβατών στην κρουαζιέρα έχει η Μ. Βρετανία με 30% και ακολουθούν η Γερμανία με 22%, η Ιταλία με 16% και η Ισπανία με 12%.
Aντέχει στην κρίση
Ο κ. Στυλιανόπουλος υπογραμμίζει ότι η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται σε μία φάση ανάπτυξης που θα δούμε να εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια με εκρηκτικούς ρυθμούς. Και καταλήγει: «H κρουαζιέρα ως κλάδος έχει αποδείξει την αντοχή της σε κρίσεις, όπως και τη σημαντική συμβολή του στην οικονομική ευημερία των χωρών που την υποδέχονται. Το μόνο που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε τις δυνάμεις της αγοράς ελεύθερες και τότε θα δούμε να αξιοποιείται πραγματικά μία από τις λίγες ευκαιρίες που μας έχουν απομείνει για γρήγορα και απτά αποτελέσματα. Αυτό θα έπρεπε να ήταν το εύκολο για εμάς, γιατί τα άλλα που πρέπει να γίνουν για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ως χώρας υποδοχής κρουαζιέρας είναι πολύ πιο περίπλοκα».
Πηγή  Καθημερινή
Επιμέλεια Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...