Πολιτική

Τι προβλέπει το Σύνταγμα αν πέσει η κυβέρνηση

Τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταρρεύσει αναλύει ο Νομικός Βασίλης Σωτηρόπουλος. Διαβάστε τί σημαίνει πρακτικά η σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε αναπτύσσονται οι εξής συνταγματικές δυνατότητες:
α) αν παραιτηθεί η κυβέρνηση ή αποσύρει η Βουλή την εμπιστοσύνη της σε αυτή (κατά τοάρθρο 84 περί ψήφου εμπιστοσύνης), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει αυτήν από τα καθήκοντά της και ακολουθεί την διαδικασία των διερευνητικών εντολών (άρθρο 38 παρ. 1).
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης στο δεύτερο σε πλειοψηφία εδρών κόμμα της Βουλής και εάν αυτή δεν τελεσφορήσει, στο τρίτο (άρθρο 37).
Εάν υπάρχει κάποιο θέμα ίσου αριθμού εδρών ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο ή το τρίτο και το τέταρτο κόμμα, το maximum των εντολών είναι τέσσερις, σύμφωνα με την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 37. Εάν δεν προκύψει κυβέρνηση, ο ΠτΔ καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων με σκοπό τη δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης, υπό την προεδρία ενός από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, προκειμένου να οδηγήσει σε εκλογές.
γ) αν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει πρωθυπουργό αυτόν που θα προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος πρωθυπουργός, εφόσον αυτό το κόμμα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, δηλ. 151 βουλευτές (άρθρο 38 παρ. 2).
Εδώ πρέπει να γίνει η εξής επισήμανση: το Σύνταγμα αναγνωρίζει ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί να διαθέτει 151 βουλευτές, αλλά και να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Εάν όμως το κόμμα αυτό δεν διαθέτει πια 151 βουλευτές, τότε ο ΠτΔ δεν διαθέτει αυτή τη δυνατότητα διορισμού.
Άλλο λοιπόν η "ανεξαρτητοποίηση" βουλευτή από την κοινοβουλευτική ομάδα κι άλλο η παραμονή στην κοινοβουλευτική ομάδα με απόσυρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Επίσης σε αυτήν την περίπτωση υποστηρίζεται ότι μπορεί να υπάρξει εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός.
Εάν δεν υπάρχει κόμμα με απόλυτη πλειοψηφία εδρών, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πρόσωπο που θα υποδείξει το κόμμα που διαθέτει την σχετική πλειοψηφία των εδρών (κι εδώ εισέρχονται οι ερμηνείες για την ανάθεση σε εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό, λύση που δεν προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα). Εάν δεν τελεσφορήσει, ακολουθείται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
* Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι Νομικός.
Πηγή : news247
Επιμέλεια : News Room Mykonos Ticker

 

 Οι πρεσβείες ψάχνουντους νέους πολιτικούς ηγέτες

Γεύµατα, συζητήσεις και think tanks πίσω από τις κλειστές πόρτες της διπλωµατίας.
Από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους οι Μεγάλες ∆υνάµεις προσπαθούσαν πάντοτε να έχουν στενή πρόσβαση και να επηρεάζουν τα πολιτικά πράγµατα στη χώρα µας. Στην αρχή ήταν το Γαλλικό, το Αγγλικό και το Ρωσικό Κόµµα, τα οποία είχαν πάρει τα ονόµατά τους από τις αντίστοιχες χώρες που είχαν διαδραµατίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική ανεξαρτησία.

Αυτή η κατάσταση δεν έπαυσε ούτε τον 20ό αιώνα. Η διαµάχη του αγγλόφιλου Ελευθερίου Βενιζέλου µε τον γερµανόφιλο βασιλιά Κωνσταντίνο οδήγησε στον Εθνικό ∆ιχασµό. Μετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο τα νήµατα στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ελλάδας κινούσε επί δεκαετίες η αµερικανική πρεσβεία, εκφράζοντας την πρόσδεση της Ελλάδας στο άρµα των ΗΠΑ.

Σήµερα, µε τα δύο µεγάλα πολιτικά κόµµατα είτε να βρίσκονται σε ραγδαία αποσύνθεση είτε να θεωρούνται φορείς ανεύθυνων πολιτικών, οι ξένες πρεσβείες έχουν τα µάτια τους ανοιχτά. Ανιχνεύουν πρόσωπα και διαβλέπουν φιλοδοξίες στη νέα εποχή της κρίσης και στο νέο πολιτικό σκηνικό που αυτή διαµορφώνει. Πολλοί ξένοι διπλωµάτες µιλούν για την ανάγκη µιας νέας πολιτικής ελίτ που θα ξεπερνά τα τζάκια του παρελθόντος. Ως εκ τούτου, πέραν όσων ήδη έχουν θέση ευθύνης στο κόµµα τους, υπολογίζουν ότι πολύ σύντοµα θα αναδειχθούν και πρόσωπα τα οποία προς το παρόν παραµένουν στη σκιά.

Στα πολυτελή κτίρια των πρεσβειών, κυρίως των µεγάλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά και των Ηνωµένων Πολιτειών, λαµβάνουν χώρα πίσω από βαριές κουρτίνες και σε κλειστό κύκλο συναντήσεις και δείπνα. Βασικό µενού είναι η τρέχουσα πολιτική κατάσταση και αστάθεια που επικρατεί. Παράλληλα, ξένα think tanks αναζητούν ελπιδοφόρα στελέχη και διοργανώνονται επισκέψεις και συνέδρια στο εξωτερικό. Προς το παρόν, το στελεχικό δυναµικό των δύο µεγάλων κοµµάτων αποτελεί προτεραιότητα. Ωστόσο δεν περιορίζονται σε αυτά, αλλά κοιτάζουν και προς άλλες... κατευθύνσεις.
Ποιους εµπιστεύονται από το ΠΑΣΟΚ
Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εισπράττει τεράστια φθορά λόγω της οικονοµικής πολιτικής που σήµερα εφαρµόζεται, αλλά οι ξένες πρεσβείες γνωρίζουν ότι για το αµέσως προσεχές διάστηµα θα παραµείνει ο ένας εκ των δύο βασικών πυλώνων του πολιτικού συστήµατος στην Ελλάδα. Επιπλέον, σηµειώνουν ενηµερωµένες πηγές, υπάρχουν στους κόλπους του λίγα αλλά ικανά στελέχη – προερχόµενα κυρίως από το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό µπλοκ – που τόσο στο πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ όσο και σε αυτό νέων πολιτικών σχηµατισµών που ίσως προκύψουν από την κρίση θα έβρισκαν άνετα θέση.

Φυσικά, η παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου παραµένει προς το παρόν κυρίαρχη – έστω και αν έχει τρωθεί σηµαντικά το προφίλ του – στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Πρωθυπουργός, µε γνώση της αγγλικής γλώσσας όσο λίγοι στο ελληνικό πολιτικό σύστηµα, αποτελεί προνοµιακό συνοµιλητή για την αµερικανική πλευρά.

Αυτό αποδεικνύεται από την επίσκεψη της αµερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα και την αναµενόµενη για τις αρχές ∆εκεµβρίου έλευση στην ελληνική πρωτεύουσα του αντιπροέδρου των Ηνωµένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο οι Αµερικανοί δεν κάθονται µε σταυρωµένα χέρια, ενώ σε ανάλογο κλίµα κινούνται και οι Βρετανοί. Μπορεί η Γηραιά Αλβιώνα να µοιάζει εσωστρεφής, γνωρίζει όµως άριστα το παιχνίδι της προσέγγισης – γι’ αυτό και η πρεσβεία της στην Αθήνα κινείται αδιάκοπα.

Το ερώτηµα είναι µε ποιους µιλούν οι Αµερικανοί ή ποιους προσεγγίζουν για αποστολές στις ΗΠΑ ώστε να γνωρίσουν πώς λειτουργεί το αµερικανικό σύστηµα και να έρθουν σε επαφές µε λήπτες αποφάσεων και αναλυτές σε κορυφαία think tanks.

Σύµφωνα µε απόλυτα εξακριβωµένες πληροφορίες, ένα πρόσωπο που έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση πέραν του Ατλαντικού αλλά και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ο κ. Α. Λοβέρδος . Ο υπουργός Υγείας, αν και οι ξένοι συνοµιλητές του µαρτυρούν ότι προσέχει ιδιαίτερα τον τρόπο που εκτίθεται και οικοδοµεί το ηγετικό του προφίλ, κινείται στοχευµένα και προσεκτικά. Αµερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν εκτιµήσει τον εκσυγχρονιστικό και µεταρρυθµιστικό λόγο του ήδη από την περίοδο όπου ήταν υπουργός Εργασίας στις αρχές της «εποχής του µνηµονίου». Ο κ. Λοβέρδος θεωρείται πολιτικό στέλεχος που µπορεί να διαδραµατίσει σηµαίνοντα ρόλο σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Ο υπουργός Υγείας έχει αναπτύξει σχέσεις εµπιστοσύνης µε την τρόικα και σε Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη υπάρχουν πολλοί που δεν διστάζουν να τον ονοµατίσουν όταν ερωτώνται: «Εσείς ποιον βλέπετε να παίζει ρόλο την επόµενη ηµέρα;». Επίσης, είχε φροντίσει εγκαίρως από την περίοδο όπου ήταν αρµόδιος τοµεάρχης του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική και το κόµµα του βρισκόταν στην αξιωµατική αντιπολίτευση να αποκτήσει προσβάσεις στην αµερικανική πλευρά, οι οποίες µελλοντικά ίσως αποδειχθούν χρήσιµες.

Το «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ» πάντως πάει γενικά καλά στο εξωτερικό. Αλλο ένα πρόσωπο µε πολύ καλές επαφές, κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο, είναι η κυρία Αννα Διαµαντοπούλου . Η υπουργός Παιδείας δεν άφησε τη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάει χαµένη. Εχτισε ένα πολύ καλό δίκτυο επαφών στις Βρυξέλλες, διατηρεί προσβάσεις σε γνωστά think tanks (π.χ. στο Friends of Europe) και αρκετές ευρωπαϊκές πρεσβείες στην Αθήνα µιλούν µαζί της και εκτιµούν τις απόψεις της.

Η µεταρρύθµιση στην τριτοβάθµια εκπαίδευση – παρά τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει – της προσέθεσε «γαλόνια». Η τρόικα εµφανίζεται ενθουσιασµένη από την πυγµή που έχει επιδείξει η «ωραία Αννα» στην προώθηση των αλλαγών, καθώς και από τις απόψεις της ότι έχει έρθει η ώρα της συναίνεσης και της συνεννόησης – άρα και των κυβερνήσεων συνεργασίας – για την υπέρβαση της κρίσης.

Πρόσωπο που δεν πρέπει να υποτιµάται είναι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Ο πρώην «τσάρος της Οικονοµίας» και σήµερα υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής αποτέλεσε επί πολλούς µήνες λόγω θέσεως προνοµιακό συνοµιλητή της τρόικας, των Γάλλων, των Γερµανών και των Αµερικανών. Από πολλές πρεσβείες τού αναγνωρίζονται λάθη, αλλά παράλληλα σηµειώνεται ότι αντιµετώπιζε σκληρότατη εσωκοµµατική κριτική και ότι ο ίδιος είχε ειλικρινείς προθέσεις. Χαρακτηρίζεται φρέσκο πρόσωπο, χωρίς αναφορές στο «παλαιό ΠαΣΟΚ», που δεν προέρχεται από «πολιτικό τζάκι» και συνδυάζει την αγγλοσαξονική κουλτούρα (σπουδές στη London School of Economics) µε την ευρωπαϊκή (εργασία στον ΟΟΣΑ).

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διατηρεί καλές σχέσεις µε τους Γάλλους και λόγω της προτέρας θητείας του στο Παρίσι ως στελέχους του ΟΟΣΑ. Εχει µάλιστα συµµετάσχει σε διάφορα κλειστά γεύµατα και συναντήσεις στο εντυπωσιακό κτίριο της γαλλικής πρεσβείας στη Βασιλίσσης Σοφίας απέναντι από το Κοινοβούλιο. Παράλληλα, η παρουσία του σήµερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος τον φέρνει καθηµερινά σε επαφή µε ξένες εταιρείες και συµφέροντα που θα ήθελαν να επενδύσουν στον τοµέα της ενέργειας.

Ενδιαφέρουσα περίπτωση αποτελεί ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης. Επί αρκετά χρόνια, και κυρίως µετά τον κεντρικό ρόλο του στην εξάρθρωση της «17 Νοέµβρη», ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εθεωρείτο φιλικά προσκείµενος στην αµερικανική πλευρά. Η συνεργασία σε θέµατα τροµοκρατίας υπήρξε άλλωστε κάτι παραπάνω από στενή. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε µάλιστα επισκεφθεί και τις Ηνωµένες Πολιτείες στο πλαίσιο σεµιναρίων που διοργανώνουν σχεδόν πάντοτε µε απόλυτη επιτυχία οι Αµερικανοί για όσους θεωρούν υποσχόµενους ηγέτες. Η συνεργασία αυτή συνεχίστηκε και µετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009, όταν ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέλαβε υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σήµερα όµως – και λόγω θέσεως – ο υπουργός Ανάπτυξης έχει αναδειχθεί προνοµιακός συνοµιλητής των Γερµανών. Το Βερολίνο επιδιώκει να αναβαθµίσει την παρουσία του στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον τοµέα των επενδύσεων. Ο κ. Χρυσοχοΐδης συνοµιλεί µε τη γερµανική πλευρά για την προώθηση διάφορων πρότζεκτ και ονειρεύεται µεγάλες επενδύσεις, όπως φάνηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του αντικαγκελαρίου Φίλιπ Ρέσλερ στην Αθήνα την προηγούµενη εβδοµάδα.

Αν και για ορισµένους λιγότερο γνωστός, πολύ καλή απήχηση σε διεθνείς κύκλους έχει ο κ. Στ. Λαµπρινίδης. Ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει άριστες και εκτεταµένες επαφές στις Ηνωµένες Πολιτείες, όπου σπούδασε και εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε κορυφαίο νοµικό γραφείο.
Ποιους «παρακολουθούν» από τη ΝΔ
Το βλέµµα στραµµένο στη Νέα Δηµοκρατία, στον πρόεδρό της κ. Αντ. Σαµαρά, αλλά και σε στελέχη της, έχουν τρεις βασικές πρεσβείες: των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερµανίας, που φροντίζουν να διατηρούν τακτική επαφή και να ανταλλάσσουν απόψεις για τις εξελίξεις µε πολλούς βουλευτές που θεωρούν ότι έχουν προοπτική εξέλιξης. Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, παρά την κριτική που του άσκησε η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, αποτελεί άνθρωπο µε άριστες επαφές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι σπουδές του και η θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και οι µακροχρόνιες φιλίες µε στελέχη της Οµογένειας τον καθιστούν αξιόπιστο «παίκτη» που... έρχεται στα πράγµατα.

Σταθερή αξία θεωρείται για τις ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δ. Αβραµόπουλος , ο οποίος διατηρεί «χρήσιµες» υπερατλαντικές γνωριµίες µε µέλη της αµερικανικής πολιτικής και οικονοµικής ελίτ, ενώ έχει άριστες και φιλικές σχέσεις µε την οµογενειακή κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο κ. Αβραµόπουλος επισκέπτεται αυτές τις ηµέρες τις ΗΠΑ και έχει σηµαντικές επαφές, όπως µε τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Υπερατλαντικές γνωριµίες έχει ο τοµεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης, για τον οποίο υπάρχει πολύ καλή εικόνα σε πολιτικούς και οικονοµικούς κύκλους των ΗΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται για τους Αµερικανούς ένας από τους ανερχόµενους πολιτικούς στην Ελλάδα και γι’ αυτόν τον λόγο διατηρούν καλή σχέση µαζί του, ενώ είναι γνωστές οι σχέσεις της οικογένειάς του µε την οικογένεια Μπους. «Ιδιαίτερα εξελίξιµος» χαρακτηρίζεται από την αµερικανική πλευρά ο τοµεάρχης Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, για τον οποίο λέγεται ότι είναι ένας πο λιτικός που θα έχει ρόλο στο µέλλον. Κατά χρονικά διαστήµατα και ειδικά από την περίοδο όπου ήταν υπουργός Ανάπτυξης ανέπτυξε τις υπερατλαντικές επαφές του µε αφορµή και τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με προσοχή παρακολουθεί η αµερικανική πλευρά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Ν. Δένδια που θεωρείται πρόσωπο το οποίο έχει, όπως λέγεται, όλα τα προσόντα να φθάσει πολύ ψηλά στην κοµµατική πυραµίδα. Λόγω και της θητείας του ως υπουργού Δικαιοσύνης, ανέπτυξε πολύ καλές σχέσεις µε αµερικανούς παράγοντες (ιδιαίτερα κατά τις συνοµιλίες για την κατάργηση της βίζας) και κρίνεται ως άνθρωπος µε σταθερό δυτικό προσανατολισµό.

Ιδιαίτερες σχέσεις µε παράγοντες της γερµανικής πολιτικής, οικονοµικής και κοινωνικής ζωής διατηρούν δύο βουλευτές της ΝΔ που µιλούν άπταιστα γερµανικά: ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος και ο πρώην υπουργός και νυν γραµµατέας Προγράµµατος κ. Ευρ. Στυλιανίδης. Θεωρούνται «καλοί φίλοι» της Γερµανίας και έχουν την ευκαιρία ανά τακτά χρονικά διαστήµατα να συνοµιλούν µε αρκετούς Γερµανούς και να εµφανίζονται σε γερµανικά ΜΜΕ, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης, προσπαθώντας να αλλάξουν και την εικόνα της ΝΔ στη γερµανική κοινή γνώµη.

Σταθεροί φίλοι της Γαλλίας είναι δύο τοµεάρχες της ΝΔ που θεωρείται ότι θα έχουν και ρόλο σε ενδεχόµενη µελλοντική κυβέρνηση του κ. Σαµαρά και οι οποίοι έχουν κάνει µεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και είναι γαλλοµαθείς.

Ο ένας είναι ο τοµεάρχης Εξωτερικών κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος πολύ συχνά συνοµιλεί µε τον εκάστοτε γάλλο πρεσβευτή στην Αθήνα και υπάρχει σχέση αµοιβαίας εµπιστοσύνης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, που εί ναι και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας Φιλίας Ελλάδας - Γαλλίας, θεωρείται πάντα από τους σταθερούς προσκεκληµένους σε γιορτές και δεξιώσεις της γαλλικής πρεσβείας. Ο άλλος, στέλεχος της νεότερης γενιάς, είναι ο τοµεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ κ. Χρ. Ζώης, ο οποίος παλαιότερα συµµετείχε στο Κλαµπ Φίλων του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, καθώς ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος της Ελληνογαλλικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας.

Τη βαριά σιδερένια πόρτα του... σοβιετικής τεχνοτροπίας «παγωµένου» κτιρίου της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα ελάχιστοι έλληνες πολιτικοί έχουν ανοίξει και ειδικά από τη ΝΔ, παρά την πρόσφατη παρουσία του κ. Αβραµόπουλου στο συνέδριο του κόµµατος «Ενωµένη Ρωσία», παρουσία των Βλαντίµιρ Πούτιν και Ντµίτρι Μεντβέντεφ. Στο Παλαιό Ψυχικό, όπου και η έδρα της πρεσβείας, είναι πολύ προσεκτικοί και τα τελευταία χρόνια, ειδικά µετά την πτώση της κυβέρνησης Καραµανλή, αποφεύγουν τις επαφές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Στενή σχέση µε τη ρωσική πλευρά διατηρεί επί πολλά χρόνια ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σ. Κεδίκογλου που έχει σπουδάσει και στο Πολυτεχνείο Γκρούπκινα της Μόσχας και µεταβαίνει αρκετά συχνά στη ρωσική πρωτεύουσα. Ο κ. Κεδίκογλου, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ελληνορωσικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας, συνοµιλεί µε αρκετούς παράγοντες της ρωσικής κυβέρνησης.

Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Κ. Καραµανλή και το άνοιγµα στη Ρωσία αρκετοί βουλευτές επιχείρησαν να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας µε τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, αλλά οι Ρώσοι κινούνται όπως την εποχή του... Ψυχρού Πολέµου.

Ενα πρόσωπο οι κινήσεις του οποίου παρακολουθούνται από αρκετές πρεσβείες είναι ο τοµεάρχης Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, που κυρίως έχει καλή σχέση µε τη γαλλική πλευρά, ενώ διατηρεί και υπερατλαντικές επαφές. Στον... κατάλογο των πρεσβειών υπάρχουν βουλευτές από τη ΝΔ τους οποίους θεωρούν ότι στο µέλλον µπορεί να διαδραµατίσουν ρόλο: οι κκ. Κ. Μαρκόπουλος (διατηρεί καλές επαφές µε πολλά πρόσωπα-«κλειδιά» σε κρίσιµες χώρες), Μ. Βαρβιτσιώτης, Στ. Καλαφάτης, Κ. Μουσουρούλης, Μ. Μπεκίρης, Χρ. Σταϊκούρας, ο ευρωβουλευτής κ. Γ. Κουµουτσάκος (θεωρείται πρόσωπο µε άριστες προδιαγραφές), καθώς και ο αναπληρωτής τοµεάρχης Οικονοµίας κ. Νότης Μηταράκης. Στην ευρύτερη οικογένεια της Κεντροδεξιάς, πρόσωπο-«κλειδί» για τα επόµενα χρόνια θεωρείται ο Γραµµατέας της ΚΟ του ΛΑΟΣ κ. Μ. Βορίδης . Τους τελευταίους µήνες πυκνώνει τις επαφές του µε ξένες πρεσβείες οι οποίες αναζητούν ως συνοµιλητές φρέσκα πρόσωπα στον κεντροδεξιό χώρο. Αλλωστε, µια σταθερή αξία στο ελληνικό πολιτικό χρηµατιστήριο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, βλέπει τις µετοχές της να πέφτουν µετά την αποχώρησή της από τη ΝΔ. Ωστόσο το όνοµα του γιου της Κώστα Μπακογιάννη , νυν δηµάρχου Καρπενησίου, συζητείται ευρέως στα διπλωµατικά τραπέζια των Αθηνών.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, Α. ΡΑΒΑΝΟΣ  
Πηγή : tovima.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker

 

 Απίστευτο! Από το μηνιαίο μισθό θα παρακρατείται η έκτακτη εισφορά – Παγώνουν επ΄αόριστο οι κλαδικές συμβάσεις – Ψαλίδι 35% στους μισθούς στις ΔΕΚΟ
- Απανωτές ''βόμβες'' Βενιζέλου στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής
- Από του χρόνου ενσωματώνουν την έκτακτη εισφορά στους μισθούς μας
- Διαβάστε πόσο μειώνονται οι μισθοί σε κάθε ΔΕΚΟ
- Γιατί πάμε de facto σε νέες μειώσεις μισθών και στον Ιδιωτικό τομέα
- '' Ή ψηφίζετε τα μέτρα ή χρεώνεστε την χρεοκοπία της χώρας''
Απ' ευθείας από τους μισθούς μας θα παίρνουν την έκτακτη εισφορά!....
Απευθείας από τον μισθό θα παρακρατείται η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα, προκειμένου τα κρατικά ταμεία να μην χάσουν ούτε ευρώ από το ''χαράτσι''.

Την.. ''ευφυέστατη'' αυτή ιδέα ανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην Βουλή και έτσι αντί να αποστέλλονται ''ραβασάκια'' στους φορολογούμενος και εκείνοι να προσέρχονται στις εφορίες για να καταβάλλουν σε 6 μηνιαίες δόσεις την έκτακτη εισφορά, από του χρόνου το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε φορολογούμενο θα παρακρατείται από τον μισθό του, δηλαδή σε 12-14 μηνιαίες δόσεις.
 Έλεγαν για 2 χρόνια και τώρα παγώνουν τις κλαδικές συμβάσεις επ'αόριστον

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης και την απόφαση να ανασταλεί η υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης μέχρι το τέλος του σταθεροποιητικού προγράμματος , δηλαδή το 2015, εξέλιξη που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χαμηλότερους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.Και ας μας έλεγαν αρχικά πως το πάγωμα θα ήταν για 2 χρόνια.

''Η ισχύς της αναστολής προσδιορίζεται ως το τέλος, ή όσο ισχύσει το πρόγραμμα στήριξης.Ευελπιστούμε η πορεία της ελληνικής οικονομίας να το καταστήσει αυτό άνευ αντικειμένου'' ήταν τα ακριβή λόγια του υπουργού Οικονομικών.

Ο εκβιασμός στους βουλευτές που σκέφτονται το ''αντάρτικο''

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε-απείλησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που σκέφτονται την ''ανταρσία'' πως η ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της 6ης δόσης!

''Το πρώτο θέμα που τίθεται από το ΔΝΤ είναι η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.Δεν τίθεται θέμα κατώτερου μισθού και Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας'' συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Και επισήμως μειώνονται 35% οι μισθοί των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ

Μισθολόγιο πολλαπλών ταχυτήτων θα ισχύσει τελικά στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως προκύπτει από την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών στην Βουλή.

Για τις εισηγμένες στο χρηματιστηρίου ΔΕΚΟ οι μισθοί θα διαμορφωθούν στο 65% των αμοιβών που έπαιρναν στις 31/12/2009.
''Έχουμε πει ότι για τις εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες του Β' κεφαλαίου του νόμου περί ΔΕΚΟ, οι οποίες ανήκουν κατά πλειοψηφία στο ελληνικό δημόσιο και των οποίων τη διοίκηση ασκεί το ελληνικό Δημόσιο, η μείωση είναι στο επίπεδο του 65% των αποδοχών της 31/12/2009'' είπε ο Ε.Βενιζέλος Στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο.

Έτσι, το νέο "ψαλίδι" στους μισθούς, εφόσον εξαιρεθούν οι μέχρι σήμερα περικοπές- υπολογίζεται να διαμορφωθεί στην ΔΕΗ στα επίπεδα του 14%. Στον ΟΠΑΠ η μείωση θα διαμορφωθεί περίπου στο 15% και στην ΕΥΔΑΠ στο 27,8%. Στον ΟΛΠ θα συρρικνωθούν οι αποδοχές σχεδόν 12%, στον ΟΛΘ 12,1 και στην ΕΥΑΘ 12,7%.

Νίκος Κονιτόπουλος
Πηγή : newsit.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker

 

 Βενιζέλος: Το άρθρο για τις συλλογικές συμβάσεις είναι συμφωνημένο με την τρόικα

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι εάν αλλάξει το άρθρο για τις συλλογικές συμβάσεις, κινδυνεύει η 6η δόση
Κατηγορηματικά κατά της αλλαγής του άρθρου του πολυνομοσχεδίου, που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος στην απογευματινή συνεδρίαση του ΚτΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι “το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών (που αφορά στις Συλλογικές Συμβάσεις), είναι απολύτως συμφωνημένο με την Τρόικα, έτσι όπως έχει διατυπωθεί στο πολυνομοσχέδιο και αν αλλάξει ελλοχεύει ο κίνδυνος, η έκθεση της τρόικας για την 6η δόση να μην είναι θετική”.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο ρόλος της τρόικας είναι αναβαθμισμένος, καθώς, όπως είπε, δεν πρόκειται απλώς για αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, αλλά είναι πλέον εκπρόσωποι της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελας Μέρκελ, και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. 
Πηγή : 24h.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker

 

 Ο Μενέλαος Γκίβαλος αποκαλύπτει την προσυμφωνημένη Εθνική ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Ο Μενέλαος Γκίβαλος αποκαλύπτει την προσυμφωνημένη Εθνική ΠΡΟΔΟΣΙΑ
Για πρώτη φορά στη νεώτερη ιστορία του τόπου μια κυβέρνηση που συμπλήρωσε τα δύο χρόνια παραμονής της στην εξουσία όχι μόνο δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο θετικό απολογισμό, αλλά ΕΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΔΗΓΗΣΕ, ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ «ΚΟΛΑΣΗ».
Του Μενέλαου Γκίβαλου
Μέσα σε δύο χρόνια οι δοκιμασίες, τα δεινά, η εθνική, κοινωνική και ατομική απαξία και ταπείνωση που υφιστάμεθα μας κάνουν να αισθανόμαστε σαν να «γεράσαμε» κατά δύο δεκαετίες… Η ελπίδα, η προοπτική, σβήνουν, η χώρα μεταβάλλεται με γοργούς ρυθμούς σε προτεκτοράτο
Το χειρότερο απ’ όλα: Τώρα που τα προσχήματα εξέλιπαν, τώρα που η κυβέρνηση καταρρέει, τώρα που τα «στόματα ανοίγουν» και νέα θεμελιωμένα στοιχεία έρχονται στο φως, τώρα που το παζλ του εθνικού εγκλήματος συμπληρώνεται, αποκαλύπτεται η τραγική αλήθεια: ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ.
Πριν ο Γ. Παπανδρέου αναλάβει πρωθυπουργός, πριν από τον «θρίαμβο» της 4ης Οκτωβρίου του 2009, είχαν ήδη τεθεί τα θεμέλια για να οδογηθεί η χώρα και η κοινωνία μας στο «σπιράλ του θανάτου»: Είχαν ήδη υπογραφεί τα «προσύμφωνα» για την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ και είχαν κατατεθεί οι ανάλογες «εγγυητικές επιστολές», όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Στρος-Καν… Όσο για την εθνική στρατηγική, την εξωτερική μας πολιτική, ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου είχε δεσμευτεί στις ΗΠΑ, πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, ότι θα «παγώσει» τις σχέσεις με τη Ρωσία και ότι θα διακόψει τις εργασίες κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης… Αυτά τα στοιχεία δεν προέρχονται από κάποιες σκοτεινές θεωρίες συνωμοσίας, αλλά περιέχονται σε επίσημα έγγραφα που υπέγραψε ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών… («ΕΠΙΚΑΙΡΑ» 6/10/2011)
Οι «συμφωνίες» και οι «δεσμεύσεις» αυτές του Γ. Παπανδρέου δεν αποτελούν προϊόν μιας προεκλογικής διαπραγμάτευσης με την υπερδύναμη. Αντίθετα συνιστούν παγιωμένες πολιτικές αντιλήψεις του νυν πρωθυπουργού. Όπως αποδεικνύεται από έγγραφα της ελληνικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, ήδη από το 2003, το «δίδυμο» Κ. Σημίτη – Γ. Παπανδρέου είχε αποδεχθεί την υπόδειξη των ΗΠΑ για την «ονομασία» των Σκοπίων, όπως αποκάλυψαν οι κ. Τζ. Μπους και Κόλιν Πάουελ… Τι «χρεία έχομεν μαρτύρων» άλλωστε; Λίγους μήνες μετά ο Γ. Παπανδρέου διορίστηκε διάδοχος του Κ. Σημίτη και η πρώτη του πολιτική πράξη ήταν η φανατική υποστήριξη του προδοτικού για την Κύπρο Σχεδίου Ανάν
Ο ελληνικός λαός είναι μεγαλόψυχος, είναι γενναιόδωρος… Μπορεί -και γνωρίζει- να συγχωρεί τα λάθη, τις αδυναμίες, ακόμα και την ανικανότητα και την πολιτική ανεπάρκεια των ηγετών του… Ποτέ όμως δεν πρόκειται να συγχωρήσει ενέργειες που φέρουν τη σφραγίδα της εθνικής υποτέλειας, της εθνικής προδοσίας…
Τώρα λοιπόν οι κρίκοι της αλυσίδας που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή και την κοινωνία σε απόγνωση ενώνονται και μας παρέχουν τη δυνατότητα να ερμηνεύσουμε λογικά μια σειρά ενεργειών τις οποίες θεωρούσαμε λανθασμένες ή άστοχες…
ΟΧΙ: Δεν είναι ούτε πολιτικά ανίκανος ούτε ανεπαρκής ο νυν πρωθυπουργός… Είχε ήδη αποφασίσει την ένταξή μας στο ΔΝΤ από το καλοκαίρι του 2009. Γι’ αυτό ανέθεσε στον υπάλληλο του ΔΝΤ να «φουσκώσει» τα ελλείμματα, ενώ ο ίδιος ανέλαβε να «φουσκώσει» το ύψος των spreads, δυσφημίζοντας διεθνώς τη χώρα και τον λαό του και αρνούμενος να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους, όταν το ύψος των spreads ήταν ακόμα ανεκτό. Παράλληλα απέρριψε την προσφορά δανείου από τη Ρωσία, ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
Αντίθετα με όσα πιστεύουν πολλοί, ο Γ. Παπανδρέου ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ, ΠΕΤΥΧΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ.
Τώρα όμως που σταδιακά αποκαλύπτεται η αλήθεια, τώρα που ο ίδιος και οι επιτελείς του κατανάλωσαν και τα τελευταία αποθέματα του «πολιτικού κεφαλαίου» που διέθεταν και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, πρέπει να επιτευχθεί και ο τελικός στόχος: Το ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας, η επίσημη πολιτική και οικονομική κηδεμόνευση της χώρας για δεκαετίες…
Αναζητούνται γι’ αυτό μέθοδοι «παράτασης ζωής» -παραμονής στην εξουσία- μιας καταρρέουσας κυβέρνησης, μιας αυταρχικής και εθελόδουλης εξουσίας, που κήρυξε τον πόλεμο κατά της ελληνικής κοινωνίας και τώρα εισπράττει την οργή της.
Προτείνουν λοιπόν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες δημοψηφίσματα… Νομίζουν ότι μέσα από ψευτοδιλήμματα θα διασφαλίσουν την ανοχή του λαού για να συνεχίσουν το εγκληματικό τους έργο… Μα ένα δημοψήφισμα, όποια λογικά ερωτήματα κι αν περιέχει, θα μετατραπεί αυτόματα σε διαδικασία καθολικής αποδοκιμασίας με το σύνθημα: «Απορρίψτε το δημοψήφισμα για να φύγουν»… Αλλά όπως φαίνεται «μωραίνει Κύριος»…
Η διετία που πέρασε μπορεί να παρομοιαστεί, με τις προσήκουσες ιστορικές αναλογίες, με τη διετία 1941-1943, της γερμανικής κατοχής… Τότε η καθολική αντίσταση και η πίστη σε μια πατρίδα απελευθερωμένη, σε μια κοινωνία ελεύθερη και δημοκρατική, υπήρξαν ο πυρήνας που κράτησε ζωντανό το έθνος και ένωσε την κοινωνία, τον λαό μας…
Ανάλογη θα είναι και τώρα η στάση μας απέναντι στην οικονομική δικτατορία, στην πολιτική κατοχή που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Καθολική αντίσταση και λαϊκή ενότητα. Μια ιστορική στάση που δεν θα περιοριστεί μόνο σε μια χώρα, στην Ελλάδα, αλλά θα περιλάβει όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, τους λαούς που σήμερα οδηγούνται στο «κολαστήριο» των δυνάμεων της νεοφιλελεύθερης «νέας τάξης». Η ιστορία δεν τελείωσε, όπως ισχυρίστηκε ο Φουκουγιάμα… Ίσως μάλιστα να μπορεί να ξαναρχίσει μέσα από τη συλλογική αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης.

Ο Μενέλαος Γκίβαλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Υπήρξε ιστορικό στέλεχος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολείται με θέματα Πολιτικής Φιλοσοφίας, Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και Μεθοδολογίας των Επιστημών, τα οποία περιλαμβάνονται στα βιβλία του: "Επιστήμη, Γνώση και Μέθοδος" (Εκδόσεις Νήσος, 2003) και "Πολιτική Κοινωνικοποίηση και Εκπαιδευτικό Περιβάλλον" [Εκδόσεις Νήσος, 2005). Έχει ακόμη δημοσιεύσει μελέτες και έρευνες που αφορούν σε προβλήματα της παγκοσμιοποίησης στον σύγχρονο κόσμο, ζητήματα διαχείρισης της ετερότητας, καθώς και επιστημολογικές προσεγγίσεις στο πεδίο των ιστορικών και κοινωνικών επιστημών που συνδέονται με σύγχρονα μεθοδολογικά προβλήματα.
Δημοσιεύτηκε στο ΠΑΡΟΝ 9/10/2011
Πηγή :  tsantiri
Επιμέλεια Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker

Ιωάννης Βρούτσης: «H κυβέρνηση Παπανδρέου- Βενιζέλου έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας απέναντι στην κοινωνία».

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης , με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:.......
«Προκαλεί θυμό, αλλά κυρίως προσβάλλει τη νοημοσύνη των Ελλήνων, η χθεσινή προκλητική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.
Μιλά για πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ στον Προϋπολογισμό προβλέπει ΜΗΔΕΝΙΚΑ αποτελέσματα, για το 2011 και 2012.
Μιλά για φορολογική δικαιοσύνη, ενώ με το Νομοσχέδιο που κατέθεσε συνεχίζει τη φορολογική εξόντωση των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των πολυτέκνων, καθιερώνοντας αφορολόγητο μόλις 5.000 ευρώ και περικόπτοντας αδιάκριτα τις φοροαπαλλαγές!!
Το πιο προκλητικό, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου- Βενιζέλου συνεχίζει να μοιράζει “ξαναζεσταμένες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις”, όπως οι ισχυρισμοί της πως, στο… επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο – 15ο στη σειρά- θα έρθει η σωτηρία!!
Μάλλον δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας απέναντι στην κοινωνία».

Επιμέλεια άρθρου :  Συντακτική Ομάδα  Mykonos Ticker

Το αμόκ φόρων δεν οδηγεί πουθενά

Του Γιώργου Δελαστίκ
Έχει προφανώς χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου η κυβέρνηση Παπανδρέου, αν κρίνει κανείς από το φορομπηχτικό παραλήρημά της των τελευταίων ημερών. Υπουργοί και μανδαρίνοι μηχανεύονται και εφευρίσκουν απίστευτα διεστραμμένους τρόπους επιβολής νέων φορολογικών βαρών στους πολίτες, συγκρίσιμους μόνο με εκείνους που επέλεγαν πριν από τριακόσια ή πεντακόσια χρόνια οι φεουδάρχες, οι σατράπες ή οι σουλτάνοι όταν χρειάζονταν λεφτά! Εξαπέλυαν τους φοροεισπράκτορες να εισβάλλουν στα σπίτια των δύστυχων υπηκόων τους και να αρπάζουν ότι έβρισκαν μπροστά τους!

Είναι να απορεί κανείς αν κάποιο μέλος αυτής της κυβέρνησης έχει καθίσει να αθροίσει απλώς τους φόρους που έχουν επιβάλει και απαιτούν από τους πολίτες να πληρώσουν τους επόμενους μήνες. Επειδή είμαστε βέβαιοι ότι κανείς τους δεν το έχει κάνει, ας το κάνουμε εμείς.
Στους τέσσερις μήνες λοιπόν από Σεπτέμβρη μέχρι Δεκέμβρη, η μισή Ελλάδα έχει κατ' αρχάς να πληρώσει τον πρόσθετο φόρο που έχει προκύψει από την πάγια φορολόγηση του εισοδήματός της σε δύο ή τρεις δόσεις, μία κάθε δίμηνο.
Εν συνεχεία όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα για τους επόμενους έξι μήνες τη δεύτερη φορολόγηση του ίδιου (!) εισοδήματος στο σύνολό του που τους επέβαλε η κυβέρνηση Παπανδρέου με την οργουελικής φαντασίας ψευδεπίγραφη "έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης"!
Πρόκειται για νέο μόνιμο φόρο ύψους χιλιάδων ευρώ σε αρκετές περιπτώσεις που μάλιστα έχει και μια απίστευτη πρωτοτυπία: οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν φόρο και επί του... φόρου (!!!) που τους πήρε η εφορία κατά τη φορολογία εισοδήματος.
Δεν έχουμε τελειώσει. Μέσα στο μοιραίο αυτό τετράμηνο οι δυστυχείς φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν σε δύο δόσεις και το... ενοίκιο που αποφάσισαν ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευ. Βενιζέλος ότι πρέπει να τους καταβάλλει όποιος Έλληνας έχει δικό του σπίτι και μάλιστα μονίμως από εδώ και πέρα - το περιβόητο χαράτσι στα ακίνητα!
Για να κάνουμε το άθροισμα, αυτό σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα υπάρξει μήνας που κάποιος θα καλείται να πληρώσει και πρόσθετο φόρο εισοδήματος και "έκτακτη" μόνιμη εισφορά και χαράτσι ακινήτων!
Να πληρώσει δηλαδή μέσα σε έναν μήνα στην εφορία και 1.000 και 2.000 και 3.000 ευρώ! Καλά, είναι τρελοί; Πού νομίζουν ότι θα βρει ο κόσμος να πληρώσει τόσα λεφτά όταν είναι εργαζόμενος ή μικρομαγαζάτορας; Σε ποιο σύμπαν ζουν και κινούνται οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ; Κάποιοι από αυτούς έχουν βεβαίως προσωπικές περιουσίες εκατομμυρίων, αλλά στη χώρα που δυστυχώς για όλους μας τους έλαχε να κυβερνούν θα διαπιστώσουν ότι το κίνημα "Δεν έχω!" θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στα φορολογικά έσοδα από το κίνημα "Δεν πληρώνω!".
Οι κομμουνιστές ήταν αυτοί που θα έπαιρναν τα σπίτια του κοσμάκη, ισχυριζόταν η προπαγάνδα της μετεμφυλιακής Δεξιάς τη δεκαετία του 1950 και του 1960, αλλά να που το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που μπήκε στα σπίτια όλων των Ελλήνων μισόν αιώνα αργότερα και απαιτεί μόνιμα λύτρα για να μην τα κατασχέσει!
Έχει αποχαλινωθεί πάντως η κυβέρνηση. Αφού μπήκε στα σπίτια μας και μας ζητάει νοίκι αλλιώς θα μας κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα, αποφάσισε να βάλει χέρι και στις... αποταμιεύσεις όλων των Ελλήνων! Γιατί φυσικά δεν υπάρχει άνθρωπος σ' αυτή τη χώρα που να αμφιβάλλει ότι η απαίτηση της κυβέρνησης από του χρόνου να αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις όλες οι καταθέσεις όλου του πληθυσμού αποκαλύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης Παπανδρέου να βάλει άγριο χέρι και στις... καταθέσεις του κοσμάκη!
Θα δοθεί έτσι τέλος στο άγχος των Ελλήνων που ρωτούν αγωνιωδώς τι να κάνουν με τις καταθέσεις τους για να μην τις χάσουν! Απλούστατα, θα τους τις "φάει" σταδιακά η κυβέρνηση μέσω της φορολόγησής τους!
Παράλληλα, η κυβέρνηση Παπανδρέου ετοιμάζεται να φορολογήσει από του χρόνου για... τέταρτη (!) φορά το ίδιο εισόδημα με το κόλπο των αποδείξεων που θα πρέπει να ανέρχονται στο 50% ή 60% του εισοδήματος.
ΦΟΡΟΛΑΙΛΑΠΑ
Βέβαιο αποτέλεσμα η χρεοκοπία μας
Η ακατάσχετη αιμορραγία του εισοδήματος των Ελλήνων που προκαλεί η διαρκής επιβολή φόρων εκ μέρους της κυβέρνησης θα έχει ως αναπότρεπτο αποτέλεσμα τη χρεοκοπία του λαού, των επιχειρήσεων και της χώρας μας. Τα χρήματα που αρπάζει η κυβέρνηση Παπανδρέου από τους πολίτες αφαιρούνται από την αγορά. Οδηγούν έτσι σε συρρίκνωση του τζίρου ή και στο κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, άρα σε απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Άμεση συνέπεια είναι η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, νέα καταβαράθρωση επομένως των συντάξεων, αλλά και εξαθλίωση των ανέργων - και όλα αυτά μόνο και μόνο για να πληρώνει η κυβέρνηση τους δανειστές της.
Πηγή :  ethnos

 Τελικά, το μόνο που δεν χρειάζεται “απόδειξη” είναι η ανεπάρκεια

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος για τις αποδείξεις, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε και διέταξε!!!......

Εκτός από συνιδιοκτήτης στα σπίτια μας, να γίνει και διαχειριστής των χρημάτων μας!
Και μάλιστα, να επιβάλει βαριά πρόστιμα, σε όλους όσους αποταμιεύσουν και δεν καταναλώσουν. 
Τελικά, το μόνο που δεν χρειάζεται “απόδειξη” είναι η ανεπάρκεια, η ανικανότητα και η αναλγησία της κυβέρνησης.  
Σε βάρος μιας κοινωνίας που έχει περάσει προ πολλού τα όρια αντοχής της».

Επιμέλεια άρθρου :  Συντακτική Ομάδα  Mykonos Ticker

Τα εξοργιστικά ποσά που λαμβάνουν οι 300 της Βουλής, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας…

- 360.000 ευρώ το χρόνο λαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
-113.500 ευρώ το χρόνο λαμβάνει ο Πρωθυπουργός
-98.760 ευρώ το χρόνο λαμβάνουν οι Υπουργοί/Bουλευτς.Επιπροσθέτως λαμβάνουν επίδομα γραφείου,τηλεφώνου,κίνησης και αυτοκίνητο!
200.000 φτάνει το εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής
Ενώ εξακολουθούν να είναι οι δημόσιοι λειτουργοί 
με τις μικρότερες μειώσεις μόνο 12% μετά το μνημόνιο!
Τη στιγμή που οι μισθωτοί χάνουν κατά μέσον όρο 400 ευρώ το μήνα εδώ και ένα χρόνο ελέω Μνημονίου, οι ανώτατοι άρχοντες είδαν μόνο τη μείωση κατά 12% των εξόδων παράστασης όταν οι συνολικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων κόπηκαν οριζόντια 20% (πλέον των Δώρων και επιδόματος αδείας που κόπηκαν σε όλους ανεξαιρέτως).
Κοντά σε βουλευτές, υπουργούς, υφυπουργούς, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ευνοημένοι» είναι και οι πέριξ αυτών υπάλληλοι της Βουλής, οι οποίοι εκτός του ότι διατήρησαν 16 μισθούς εισπράττουν παχυλά εφάπαξ -κατά μέσον όρο 250.000 ευρώ -και υψηλές συντάξεις. 
Παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί και η κατοχύρωση
δύο συντάξεων για τους βουλευτές.
Οι περικοπές
1.. Καταρχήν το Μνημόνιο έφερε την περικοπή κατά 12% των εξόδων παράστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του προέδρου της Βουλής, των υπουργών και των υφυπουργών. Δηλαδή, μια μηνιαία περικοπή της τάξης των περίπου 1.000 ευρώ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και 190 ευρώ κατά μέσον όρο για τους υπόλοιπους.
2.. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισπράττει περίπου 360.000 ευρώ. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου 565/18.3.1977 του παρέχεται μηνιαία χορηγία ίση με το τετραπλάσιο της βουλευτικής αποζημίωσης (7.000 ευρώ) ήτοι 28.000 ευρώ, τα οποία περιορίζονται σε περίπου 22.000 ευρώ μετά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος 20%. Συμπληρωματικά καταβάλλονται μηνιαία ως έξοδα παράστασης ίσα με το 1/3 της χορηγίας -και μάλιστα χωρίς κρατήσεις ήτοι 9.300 ευρώ, τα οποία μετά τη μείωση του 12% περιορίστηκαν σε περίπου 8.200 ευρώ. Μηνιαίως εισπράττει περίπου 30.000 ευρώ ή κοντά 360.000 ευρώ ετησίως.
3.. Ο πρωθυπουργός παίρνει τη βουλευτική αποζημίωση 7.000 ευρώ, προσαυξημένη κατά 40% ως έξοδα παράστασης ήτοι 2.800 ευρώ ή περίπου 2.460 ευρώ μετά την περικοπή 12%. Συνολικά λαμβάνει περίπου 9.460 ευρώ το μήνα ή περίπου 113.500 ευρώ (προ φόρου) ετησίως.
4.. Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που έχουν και τη βουλευτική ιδιότητα, λαμβάνουν τη βουλευτική αποζημίωση 7.000 ευρώ μηνιαίως, με προσαύξηση 30% για τον αντιπρόεδρο και 20% για τους βουλευτές ως έξοδα παράστασης ήτοι 2.100 ευρώ και 1.400 ευρώ αντίστοιχα. Μετά την περικοπή 12% τα ποσά αυτά μειώνονται σε 1.900 ευρώ και 1.230 ευρώ αντίστοιχα. Συνεπώς ένας υπουργός ή υφυπουργός-βουλευτής λαμβάνει μηνιαίως 8.230 ευρώ ή περίπου 98.760 ευρώ (προ φόρου) ετησίως.
Ο αντιπρόεδρος λαμβάνει 8.900 ευρώ μηνιαίως 
ή περίπου 106.800 ευρώ (προ φόρου) ετησίως.
Το υπουργικό
5.. Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα, λαμβάνουν τη βουλευτική αποζημίωση 7.000 ευρώ και το 50% των εξόδων παράστασης των υπουργών -βουλευτών ήτοι 700 ευρώ, τα οποία περιορίστηκαν σε 610 ευρώ μετά την περικοπή 12%. Συνεπώς oι βουλευτές μηνιαίως λαμβάνουν 7.610 ευρώ ή περίπου 91.320 ευρώ (προ φόρου) ετησίως.
6.. Οι βουλευτές εκτός της βουλευτικής αποζημίωσης 7.000 ευρώ (κάθε χρόνο από το 2009, ο πρόεδρος της Βουλής εισηγείται τη μείωση της αποζημίωσης στην ολομέλεια, η οποία την εγκρίνει) εισπράττουν και έξοδα παράστασης 1.400 ευρώ ή περίπου 1.230 ευρώ μετά την περικοπή 12%. Μηνιαίως λαμβάνουν (προ φόρου) 8.230 ευρώ ή 98.760 ευρώ ετησίως.
7.. Αξίζει να καταγραφεί ότι οι βουλευτές έχουν λαμβάνειν και από τις συμμετοχές τους στις Επιτροπές -δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Επιτροπή Οικονομικών που συνεδριάζει τις περισσότερες φορές τον τελευταίο χρόνο, ώστε να αναπληρώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα χαμένα από τις περικοπές του Μνημονίου.
Επιπροσθέτως λαμβάνουν επίδομα οργάνωσης γραφείου
επίδομα κίνησης αναλόγως του τόπου εκλογής, αυτοκίνητα
και μεταξύ άλλων η Βουλή τούς πληρώνει και τους λογαριασμούς τηλεφώνου.
Δύο συντάξεις
8.. Καταστρατηγείται πρωτίστως από τους βουλευτές ο βασικός κανόνας του ενός κύριου φορέα σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους. Οι βουλευτές λαμβάνουν δύο κύριες συντάξεις και χωρίς κανέναν περιορισμό ως προς το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν από άλλο ασφαλιστικό ή συνταξιοδοτικό φορέα κύριας ασφάλισης. Από το 1993 και μετά το σύνολο των ασφαλισμένων λαμβάνει μόνο μια κύρια σύνταξη, ενώ το προνόμιο των δύο κύριων συντάξεων διατηρήθηκε μόνο για ασφαλισμένους προ του 1993. Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμη και ο διπλασιασμός του χρόνου της βουλευτικής θητείας από 4 σε 8 έτη από το 2008 δεν αφορούσε τους παλιούς, αλλά τους νέους βουλευτές.
9.. Σε όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας που έχουν αποχωρήσει παρέχεται ισόβια μηνιαία αποζημίωση λόγω εξόδων παράστασης ίση με το 50% της μηνιαίας χορηγίας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας ήτοι 11.000 ευρώ (μετά τον παρακρατούμενο φόρο 20%) ή ετησίως 132.000 ευρώ.
Οι υπάλληλοι
10.. Προκλητικό είναι το συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων της Βουλής, καθώς και η πληθώρα επιδομάτων, προσαυξήσεων, αποζημιώσεων και εφάπαξ παροχών. Ενδεικτικές είναι οι συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί κατά καιρούς για το προσωπικό της Βουλής. Οπως η μισθπροσαύξηση κατά 25% του βασικού ού, η περαιτέρω προσαύξηση κατά 15% με την αποχώρησή τους λόγω συνταξιοδότησης και η λήψη πλήρους σύνταξης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
11.. Οι υπάλληλοι της Βουλής εξαιρούνται από τα όρια ηλικίας για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης, καθώς αυτή υπολογίζεται με 28,5 έτη στο 100% των προσαυξημένων κατά το μήνα εξόδου αποδοχών τους, όταν για όλους τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους υπάρχει όριο ηλικίας για τη λήψη σύνταξης, η οποία υπολογίζεται με 35 έτη υπηρεσίας στο 80% των αποδοχών τους. Και μάλιστα όταν πληρώνουν αμφότεροι τις ίδιες κρατήσεις 6,67% για κύρια σύνταξη. Ο υπολογισμός της σύνταξης βάσει του ίδιου καθεστώτος, που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους και το οποίο νομοθετήθηκε πέρυσι λόγω Μνημονίου, αφορά μόνο όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 2010 και μετά, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 3865. Αλλά ακόμα και αυτοί που θα βγουν στη σύνταξη με το 80% των αποδοχών τους, όπως και οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, τυγχάνουν της προσαύξησης 25% των αποδοχών τους. Συνεπώς, οι παλαιοί υπάλληλοι της Βουλής βγαίνουν στη σύνταξη με το ευνοϊκό καθεστώς που ίσχυε μέχρι το 2009.
12.. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, γενικός διευθυντής της Βουλής με 28,5 έτη υπηρεσίας παίρνει κύρια σύνταξη 5.169 ευρώ όταν του προέδρου του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου με 28,5 έτη είναι 4.785 ευρώ και με 35 έτη 5.906 ευρώ. Την ίδια στιγμή ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ (πτέραρχος) με 28,5 έτη υπηρεσίας παίρνει σύνταξη 2.937 ευρώ και με 35 έτη 3.619 ευρώ. Ο γενικός διευθυντής υπουργείου δε, παίρνει σύνταξη 2.306 ευρώ με 28,5 έτη υπηρεσίας και 2.782 ευρώ με 35 έτη υπηρεσίας.

Εφάπαξ 58 μισθοί 

13.. Οι υπάλληλοι της Βουλής κατά την αποχώρησή τους από την εργασία λαμβάνουν εφάπαξ από το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής (ΤΑΥΒ) πέραν του ποσού που λαμβάνουν από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Το εφάπαξ του ΤΑΥΒ ισούται με 2 μισθούς ανά έτος ασφάλισης, δηλαδή με 28,5 έτη λαμβάνουν 58 μισθούς ή κατά μέσον όρο 200.000 ευρώ. Οσο δε για το εφάπαξ από το ΤΠΔΥ υπολογίζεται σε περίπου 50.000 ευρώ. Συνολικά, με τη αποχώρησή τους λαμβάνουν κοντά 250.000 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΤΑΥΒ, εκτός από την εισφορά 5% των υπαλλήλων, επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό της Βουλής με τουλάχιστον 10%, 4% επί προμηθειών και εργασιών Βουλής, ενοίκια καφενείων και άλλων χώρων Βουλής, καθώς και από ποσά εκποίησης άχρηστου υλικού, χάρτου κ.λπ. της Βουλής και της Βιβλιοθήκης της.
Πηγή : ethnosnews
Επιμέλεια Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...