28 Μαρ 2016

Ρουσφέτι σκοτώνει τα νησιά και τα χωριά - Εγκύκλιος καταργεί το αγροτικό των γιατρών

Ρύθμιση δώρο σε συνδικαλιστές θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές
Στην (έμμεση) κατάργηση της θητείας υπαίθρου (αγροτικό) για τους γιατρούς που πρόκειται να δώσουν εξετάσεις.......
για να αποκτήσουν ειδικότητα, κάνοντας το... χατίρι της ιατρικής κοινότητας, με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, αποφάσισε να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, που εκδόθηκε στις 23 Μαρτίου, από τις 21 Φεβρουαρίου η εκπλήρωση της θητείας υπαίθρου για όσους γιατρούς πρόκειται να συμμετάσχουν σε εξετάσεις απόκτησης ειδικότητας δεν είναι υποχρεωτική.

Πιο συγκεκριμένα, από την υποχρέωση να κάνουν το αγροτικό τους πριν αποκτήσουν ειδικότητα φαίνεται ότι απαλλάσσονται, από τις 21 Φεβρουαρίου και μετά, όλοι οι νέοι πτυχιούχοι ιατρικών σχολών, ενώ εξακολουθούν να εξαιρούνται (όπως ίσχυε και πριν) όσοι πήραν το πτυχίο τους πριν από τις 18/11/2013 και όσοι έχουν πάρει απαλλαγή για άλλους λόγους.
Στην αντίπερα όχθη, δεν απαλλάσσονται οι γιατροί που πήραν πτυχίο από τις 24/12/2015 έως τις 21/02/2016 (ανεξαρτήτως του αν είχαν επιλεγεί ή καταθέσει αίτηση σε αυτό το διάστημα για εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου), καθώς και όσοι κάνουν ήδη το αγροτικό τους.

Ιατρικές πηγές εκτιμούν ότι, με αυτή την κίνηση, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να... μπαλώσει «τρύπες» στο ΕΣΥ, λόγω των τεράστιων κενών στις θέσεις των ειδικευμένων γιατρών. Με το νέο καθεστώς, όμως, και με δεδομένο ότι οι προσλήψεις στον χώρο της Υγείας έχουν «παγώσει», αναμένεται να προκύψει τεράστιο πρόβλημα με την ιατρική κάλυψη των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών, όπου υπηρετούν σήμερα κυρίως αγροτικοί γιατροί.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας (για το περιεχόμενο της οποίας στελέχη του υπουργείου δήλωναν μέχρι χθες άγνοια, κάτι που δείχνει ότι επικρατεί μπάχαλο αναφορικά με το θέμα) προκάλεσε σύγχυση. Σε συνάντησή του με εκπροσώπους των γιατρών, τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Υγείας είχε εκφράσει την πρόθεση να καθιερώσει υποχρεωτική θητεία στην ύπαιθρο για όλους τους νέους γιατρούς. «Με βάση τη διατύπωση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, έχουμε κάτι τελείως διαφορετικό: Φαίνεται ότι απαλλάσσονται από τη θητεία στην ύπαιθρο όλοι οι γιατροί, πλην εκείνων που πήραν πτυχίο το 2015. Η δική μας άποψη είναι ότι το αγροτικό πρέπει να καταργηθεί για όλους και τα ιατρεία των νησιών να στελεχωθούν με στρατιωτικούς γιατρούς» είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Υπέρ της κατάργησης του αγροτικού των γιατρών έχει ταχθεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), και μάλιστα ο πρόεδρός του Γιώργος Πατούλης τόνισε πως η εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου «στέλνει» χιλιάδες νέους γιατρούς στο εξωτερικό και ότι οι ανειδίκευτοι γιατροί δεν έχουν τις γνώσεις και την πείρα για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών στα νησιά. Βεβαίως, τώρα πλέον κινδυνεύουν τα νησιά και τα χωριά να μείνουν χωρίς κανέναν γιατρό (!), αφού δεκάδες κέντρα υγείας, αν δεν αλλάξει κάτι, δεν θα μπορούν να προσφέρουν περίθαλψη.
Πηγή: dimokratianews.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...