29 Μαρ 2016

Προς παράταση 2 μηνών για τις φορολογικές δηλώσεις και πληρωμή φόρων εισοδήματος σε 6 έως 8 δόσεις

ΚΥΣΟΙΠ: Έως 30-6-2016 η κατάθεση του Ε1 για τις φορολογικές δηλώσεις στο taxisnet και έως τον Δεκέμβριο η εξόφληση των "χαρατσιών" του εκκαθαριστικού.
-Μάχη για να γλιτώσουν την αύξηση του ΦΠΑ.... η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Κως.
-Στο τραπέζι αυξήσεις-φωτιά στους έμμεσους φόρους με στόχο να κλείσει άρον άρον η αξιολόγηση έως τις 15 Μαρτίου.

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 2 μήνες, έως τις 30-6-2016, την παροχή της εναλλακτικής δυνατότητας στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τους φόρους των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των δηλώσεων έως και σε οκτώ (8) μηνιαίες δόσεις αντί των τριών διμηνιαίων που προβλέπει ο ισχύων Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος και το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ τα νησιά του Αιγαίου με τις αυξημένες προσφυγικές ροές συζήτησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.). 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να υποβληθούν στους δανειστές προτάσεις για την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες: 
1) Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2015 θα παρατείνεται κατά 2 μήνες όσο ακριβώς καθυστέρησε η έναρξη της περιόδου υποβολής. Δηλαδή, επειδή η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων θα ανοίξει τελικά στις αρχές Απριλίου, ενώ έπρεπε να είχε ανοίξει ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, η καταληκτική προθεσμία υποβολής θα μετατίθεται επίσης κατά 2 μήνες, στις 30-6-2016 αντί στις 30-4-2016 που προβλέπει ο ΚΦΕ. 
2) Θα δίδεται το δικαίωμα στους φορολογούμενους οι οποίοι θα λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα αμέσως μόλις ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος να εξοφλήσουν τους φόρους των σημειωμάτων αυτών σε μηνιαίες δόσεις που θα φθάνουν μέχρι και τον Δεκέμβριο. Ανάλογα με τον μήνα υποβολής της δήλωσης οι δόσεις θα μπορούν να φθάσουν τις 8, τις 7 ή τις 6. Συγκεκριμένα, όσοι υποβάλουν τις δηλώσεις τον Απρίλιο θα μπορούν να εξοφλήσουν τους φόρους των εκκαθαριστικών σε 8 μηνιαίες δόσεις, από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, όσοι τις υποβάλουν τον Μάιο θα μπορούν να αποπληρώσουν τους φόρους σε 7 μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο και όσοι τις υποβάλουν τον Ιούνιο θα έχουν το δικαίωμα να καταβάλουν τους φόρους σε 6 μηνιαίες δόσεις, από Ιούλιο έως Δεκέμβριο. 
3) Η προβλεπόμενη από το ν. 4336/2015 κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και σε άλλα νησιά όπου οι προσφυγικές ροές υπήρξαν αυξημένες τους τελευταίους μήνες θα αναστέλλεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι τοπικές οικονομίες στα νησιά αυτά έχουν ήδη υποστεί σοβαρά πλήγματα. 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ν. 4336/2015, από την 1η Ιουνίου 2016 θα πρέπει να καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε μια ακόμη ομάδα νησιών του Αιγαίου, ενώ την 1η-1-2017 θα πρέπει να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές σε όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. 
 
Κατά τη συνεδρίαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. συζητήθηκε επίσης ο κατάλογος των φορολογικών μέτρων συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ που θα "εμπλουτίσουν" την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους δανειστές, ώστε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Απριλίου. 
 
τα μέτρα που συζητήθηκαν περιλαμβάνονται, εκτός από τις επαχθείς αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, όπως οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα, τα φορολογικά τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων. 
 
Σύμφωνα με τα όσα επιβεβαίωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μετά τη συνεδρίαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π., στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει κλείσει η αξιολόγηση έως τις 15 Απριλίου, πριν τη Σύνοδο του ΔΝΤ. 
 
Όπως τόνισε ο ίδιος, οι δανειστές έχουν δεχθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα 3% του ΑΕΠ ή 5,4 δισ. ευρώ, όπως έλεγε η Κομισιόν και όχι 4,5% ή 8 δισ. ευρώ που ήταν η θέση του ΔΝΤ. 
 
Ωστόσο ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχει δυσκολία στο να συμφωνηθούν τα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να φτάσουν το 1,8 δισ. έως το 2018. 
 
Εν τω μεταξύ, τα φορολογικά μέτρα που θα χρειαστούν μπορεί να υπερβούν τελικά το 1,8 δισ. ευρώ, αν η Eurostat κρίνει ότι το 2015 δεν έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά με χειρότερη επίδοση. 
 
Το κατά πόσο θα αποσοβηθεί ο κίνδυνος αυτός θα φανεί την ερχόμενη Πέμπτη, από τα οριστικά στοιχεία για το κλείσιμο της περυσινής χρονιάς τα οποία θα στείλει στη Eurostat η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Αυτά θα επικυρωθούν από τη Eurostat στις 21 Απριλίου, μία ημέρα πριν από το επόμενο Eurogroup. 
Γιώργος Παλαιτσάκης
Πηγή:dikaiologitika
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...