29 Μαρ 2016

Κίνδυνος χρεοκοπίας ξενοδοχειακών μονάδων λόγω της υπερφορολόγησης

Ενα σημαντικό μέρος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας κινδυνεύει με χρεοκοπία εκτίμησε......
o πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Μπρεντάνος, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του φορέα.


Οι επιβαλλόμενοι φόροι –με πρώτο τον ΦΠΑ– διακυβεύουν τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, με το 40% να μη μπορεί να ανταποκριθεί στα λειτουργικά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και φορολογικά έξοδα. 

Σύμφωνα με τον κ. Μπρεντάνο, οι επιβαλλόμενοι φόροι -με πρώτο τον ΦΠΑ- διακυβεύουν τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και όπως προκύπτει από σχετική έρευνα, από αυτές το 40% δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα λειτουργικά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και φορολογικά έξοδα με κίνδυνο τη χρεοκοπία. 

Πάντως, ο κ. Μπρεντάνος προχώρησε σε μία αρχικά θετική πρόβλεψη για τη φετινή τουριστική περίοδο, κάνοντας λόγο για νέα αύξηση στις αφίξεις. Ομως τόνισε ότι μία σειρά παραγόντων τόσο εξωγενών όσο και στο εσωτερικό της χώρας, όπως η έξαρση της τρομοκρατίας, το προσφυγικό και η διαχείρισή του σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, καθιστούν ακόμη αβέβαιες τις όποιες οριστικές προβλέψεις για το σύνολο της χρονιάς.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ αναφέρθηκε στο φαινόμενο της οικονομίας του διαμοιρασμού που επηρεάζει το επιχειρηματικό περιβάλλον για το τουριστικό επιχειρείν και αποτελεί εστία φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι πάνω από 100.000 ακίνητα στη χώρα μας προωθούνται προς τουριστική ενοικίαση από ηλεκτρονικές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην οικονομία του διαμοιρασμού. Επιπλέον, σημείωσε ότι από την 1η Νοεμβρίου 2015 επιτράπηκε η βραχυχρόνια μίσθωση σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς την υποχρέωση λήψης του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας τουριστικού καταλύματος. 

Από τότε, πρόσθεσε, η αγορά αναμένει την ερμηνευτική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία θα καθορίζεται μία σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα το πώς και πότε θα δηλώνονται οι μισθώσεις αυτές, το ύψος της φορολογίας τους, πώς θα μισθώνονται τα διαμερίσματα εντός των πολυκατοικιών και οι κατοικίες εντός των ιδιωτικών οικισμών. 

Ο κ. Μπρεντάνος υπογράμμισε ότι όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί νομοθετικά, καθώς ο τζίρος της εν λόγω αγοράς για το 2015 υπερέβη τα 2,2 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, το κράτος δεν εισέπραξε τους αναλογούντες φόρους και ως επιστέγασμα της όλης αυτής φοροδιαφυγής εκδόθηκε απόφαση του αρμόδιου υπουργείου που αδρανοποιεί την εφαρμογή του Νόμου, η οποία προέβλεπε την επιβολή υψηλού προστίμου σε όσες επιχειρήσεις λειτουργούσαν χωρίς να φέρουν το ειδικό σήμα λειτουργίας.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ υποστήριξε ότι πάνω από το 80% των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στα προγράμματα ενίσχυσης μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς οι όροι του προγράμματος προβλέπουν ως απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής την ύπαρξη συντελεστή μισθωτής εργασίας 0,5%. Αυτό σημαίνει ότι μία οικογενειακή επιχείρηση πρέπει να απασχολεί έναν εργαζόμενο για έξι μήνες τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς να υπολογίζεται ως εργαζόμενος ο επιχειρηματίας ο οποίος εκ του νόμου είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ για την εν λόγω επιχειρηματική του δραστηριότητα.
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...