31 Μαρ 2016

Τα "ανοίγματα" του Μητσοτάκη για τη διεύρυνση της ΝΔ

Ποια στελέχη με θητεία στην Κεντροαριστερά και στο χώρο του Κέντρου εντάχθηκαν στη ΝΔ
Μπορεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, και ενόψει του συνεδρίου του Απριλίου,.......
να έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το ενδεχόμενο ανοίγματος του κόμματος σε άλλους πολιτικούς χώρους, όπως αυτός της Κεντροαριστεράς, με ορισμένους να πιστεύουν ότι οι σχεδιασμοί αυτοί θα παραμείνουν μόνο ως θεωρία, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να δείξει ότι πιστεύει σε αυτή τη στρατηγική, έχει προχωρήσει αθόρυβα, αλλά μεθοδικά σε πρακτικό επίπεδο σε κινήσεις διεύρυνσης του κεντροδεξιού κόμματος με πρόσωπα -ακαδημαϊκούς και ανθρώπους της αγοράς-που έχουν αναφορές στον κεντροαριστερό και τον κεντρώο χώρο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου προγράμματος της Ν.Δ., συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για την Οργάνωση της Κυβέρνησης και του Κυβερνητικού Εργου ανέλαβε ο δικηγόρος και απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και του διάσημου Πανεπιστημίου του Harvard Θανάσης Κοντογεώργης. Προέρχεται από τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ (από το «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ), υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ μόλις πριν από τρεις μήνες είχε ανακοινωθεί από τη Φ. Γεννηματά στη σύνθεση της Επιτροπής Θέσεων που συγκροτήθηκε για τη «Θεσμική και Πολιτική Μεταρρύθμιση».

Ο ίδιος υπήρξε σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού στο Μέγαρο Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και επί Λουκά Παπαδήμου, ενώ στη συνέχεια ειδικός σύμβουλος των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Γκίκα Χαρδούβελη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, όσο βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών ο νυν διοικητής της ΤτΕ, ο Θανάσης Κοντογεώργης είχε τοποθετηθεί στην Ομάδα Υποστήριξης του Εργου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ενώ ο Γκίκας Χαρδούβελης τον είχε ορίσει αντιπρόεδρο στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

Αντίστοιχη περίπτωση είναι και ο νέος συντονιστής προγράμματος για την Κοινωνική Πρόνοια της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στην Ομάδα Εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης του Κινήματος. Ο «πράσινος» ιατρός-νευροχειρουργός είχε υπογράψει και κείμενο για την ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, με τίτλο «Ολοι μαζί για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη».

ΜΕ ΓΙΩΡΓΟ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενέταξε στο 7μελές συμβουλευτικό σώμα για τη σύνταξη του «γαλάζιου» προγράμματος και τον αναπληρωτή καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος στο παρελθόν, εκτός από συνεργάτης του Ευριπίδη Στυλιανίδη, όταν βρισκόταν στο υπουργείο Παιδείας, υπήρξε και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, όταν εκείνος ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Στο ίδιο σώμα συμμετέχει ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Θεόδωρος Πελαγίδης. Ο τελευταίος υπήρξε στο παρελθόν συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ επί χρόνια είχε την επιμέλεια των οικονομικού περιεχομένου ομιλιών του πρώην προέδρου του Κινήματος. Επίσης, στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2007, μαζί με αρκετούς συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά, πρωτοστάτησε στη συλλογή υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητας Βενιζέλου.

Στις ομάδες σύνταξης του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον τομέα της Αξιοπιστίας (άμυνα, εξωτερική πολιτική, απόδημος ελληνισμός και ευρωπαϊκή πολιτική), εντάχθηκε και ο Γιώργος Σαββαΐδης. Ο τελευταίος έχει υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, ως πρέσβης-μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εξωτερικών, με υπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, ως πρέσβης στην Ουάσινγκτον και ως ειδικός σύμβουλος σε πέντε υπουργούς Εξωτερικών. Αναφορές στην Κεντροαριστερά έχει και ο τακτικός συνομιλητής του Κ. Μητσοτάκη Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο οποίος ήταν και κεντρικός ομιλητής στην πρόσφατη εκδήλωση της Ν.Δ. για το Ασφαλιστικό. Διετέλεσε διοικητής του ΙΚΑ την περίοδο Σημίτη, ενώ συγκαταλέγεται στους στενούς συνεργάτες της Αννας Διαμαντοπούλου.

Πρόσωπα με παρελθόν σε «Δράση», «Δημιουργία, Ξανά!»
Κινήσεις διεύρυνσης της Ν.Δ. καταγράφονται και προς τον χώρο του Κέντρου, με πρόσωπα που έχουν έστω και μια μικρή διαδρομή σε αντίστοιχους πολιτικούς σχηματισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο επιχειρηματίας και πολιτικός μηχανικός Στέφανος Κοτσώλης, ο οποίος ανέλαβε συντονιστής για ζητήματα Βιομηχανίας και Εξωστρέφειας. Στο παρελθόν ήταν ιδρυτικό στέλεχος της «Δημιουργίας, Ξανά!», μέλος της Εκλογικής Επιτροπής ως συντονιστής εκλογών και υποψήφιος βουλευτής του ίδιου κόμματος στη Λάρισα, τον Πειραιά και τη Β΄ Αθηνών. «Υπηρέτησα το κόμμα και ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Ιανουάριο του 2013, οπότε και παραιτήθηκα», αναφέρει μεταξύ άλλων στο βιογραφικό του.

Στην ίδια λογική κινείται και η αξιοποίηση στη θέση του συντονιστή Ενέργειας του επίκουρου καθηγητή Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Θεόδωρου Τσακίρη, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Κύπρου, Νίκου Παπαδόπουλου (γιου του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου).

Ο ίδιος το πρώτο εξάμηνο του 2010, επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, συνεργάστηκε με τον υφυπουργό Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη, ως ειδικός επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα διεθνών αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο νέο οργανόγραμμα της Ν.Δ. εντάχθηκε και ο λέκτορας στη Νομική του Πανεπιστημίου Θράκης, με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, Γιάννης Κτιστάκης, ο οποίος υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της «Δράσης», επί εποχής Στέφανου Μάνου.

Μέλος της «Δράσης» (και στη συνέχεια υποψήφιος βουλευτής με το «Ποτάμι») ήταν και ο οικονομολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πλάτων Τήνιος, ο οποίος ατύπως το τελευταίο διάστημα καταθέτει προτάσεις για το Ασφαλιστικό στην ηγεσία της Ν.Δ.
Δημήτρης Κουνιάς - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Πηγή: parapolitika.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...