31 Μαρ 2016

Σχέδιο για συμφωνία με Ευρώπη και... πάσα στο ΔΝΤ

Να «τα βρει» με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ και να νομοθετήσει,.....
ώστε εν συνεχεία να προχωρήσει η συζήτηση με το ΔΝΤ που αφορά και στο χρέος, ελπίζει η κυβέρνηση. Το «αισιόδοξο» μήνυμα Κοστέλο και οι «άγνωστοι x».

Με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς, η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται κοντά σε καταρχήν συμφωνία. Εάν στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου σφραγιστούν μέτρα 3% του ΑΕΠ για την περίοδο έως το 2018, ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης που αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς έως τις 12 Απριλίου, ώστε στη συνέχεια η διαπραγμάτευση για τα «περαιτέρω» (τη συμμετοχή δηλαδή του ΔΝΤ σε συνδυασμό με το θέμα του χρέους) να αρχίσει να ξεκαθαρίζει στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου στις 15 Απριλίου.

Στο μεσοδιάστημα και έως τις 22 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τα νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, το πακέτο των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ δηλαδή, κατά πάσα πιθανότητα με ένα νόμο και προσδοκίες για έναν κοινοβουλευτικό πόνο.

Οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ανέβηκαν ένα επίπεδο υψηλότερα, μετά την ενημέρωση την οποία έκανε χθες σε ομάδα ευρωβουλευτών στην Αθήνα ο Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος ηγείται της ομάδας της Κομισιόν στο κουαρτέτο των δανειστών.

Όπως έλεγαν χθες κοινοτικές πηγές, ο κ. Κοστέλο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως τις 22 Απριλίου». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές άλλωστε, στο Eurogroup της 22ας Απριλίου μπορεί να γίνει και μια συζήτηση για το reprofiling του ελληνικού χρέους.

Το πακέτο
Ήδη η κυβέρνηση από τον προηγούμενο γύρο διαπραγμάτευσης είχε βρεθεί πολύ κοντά σε συμφωνία για τις αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενώ οι δύο πλευρές (για την ακρίβεια το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών και η ελληνική κυβέρνηση) βρέθηκαν κοντά και στο ασφαλιστικό.

Οι διαφορές είναι πλέον καταγεγραμμένες και με κάποιες υποχωρήσεις στο μέτωπο του ασφαλιστικού (οι δανειστές εκτιμάται ότι θα αποδεχθούν μικρή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και το υπουργείο Εργασίας πληροφορίες αναφέρουν ότι επεξεργάζεται νέο σενάριο για τα ποσοστά αναπλήρωσης), υπάρχει προσδοκία συμφωνίας.

Μεγάλο αγκάθι συνεχίζει να αποτελεί το θέμα των κόκκινων δανείων, στο οποίο όμως και πάλι οι μεγαλύτερες ενστάσεις εντοπίζονται στην πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Υπό την προϋπόθεση ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές και το μέτωπο των κόκκινων δανείων, τότε έρχεται ακόμα πιο κοντά το σενάριο συμφωνίας πρώτα με την Ευρώπη και μετά με το ΔΝΤ.

Σε πρώτη φάση, δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση τα βρίσκει με το ευρωπαϊκό σκέλος του κουαρτέτου, το οποίο είναι αυτό το οποίο χρηματοδοτεί αποκλειστικά το πρόγραμμα έως τώρα (το ΔΝΤ δεν μετέχει με χρηματοδότηση στο τρίτο πακέτο) και σε επόμενη φάση, εφόσον συμφωνήσει το Ταμείο με τους Ευρωπαίους, προσαρτάται και αυτό στο πρόγραμμα.

Κατά τις κυβερνητικές προσδοκίες μάλιστα, στις 22 Απριλίου μπορεί να έχει λήξει το σίριαλ και στο επίπεδο των αποφάσεων για το χρέος, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο...
Έλενα Λάσκαρη
e.laskari@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...