30 Μαρ 2016

Bloomberg: Η Ελλάδα περιμένει τους τουρίστες που χάνει η Τουρκία

Η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί από τις απώλειες που πρόκειται να σημειώσει η Τουρκία στον τουρισμό φέτος,........
αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Όπως επισημαίνει, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αναμένει ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα αυξηθεί στο ρεκόρ των 25 εκατομμυρίων φέτος και θα φέρει 800 εκατ. ευρώ σε επιπλέον έσοδα, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ανδρεάδη, πρόεδρο του ΣΕΤΕ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας ανακοίνωσε μείωση 10% των αφίξεων τουριστών τον περασμένο μήνα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό της δεκαετίας.

Για την Τουρκία, αναφέρει το Bloomberg, ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη έχει επιδεινώσει τις επιπτώσεις από την σύγκρουση της χώρας με την Ρωσία και την απαγόρευση που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Putin προς τους tour operators, να στέλνουν τους πολίτες στην Τουρκία.

Ο Αν. Ανδρεάδης δήλωσε πως αναμένει περίπου 900.000 Ρώσοι να φθάσουν στην Ελλάδα και θα αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της αύξησης των εσόδων. Όπως σχολιάζει το Bloomberg, ενώ ο Αν. Ανδρεάδης δεν έκανε κανένα σχόλιο για την Τουρκία ή τον τουριστικό της κλάδο, η αναμενόμενη ροή Ρώσων τουριστών που δαπανούν περισσότερα, δεν θα μπορούσε να έλθει σε καλύτερη στιγμή για την Ελλάδα καθώς η οικονομία δυσκολεύεται να αναπτυχθεί.

Ο τουρισμός υπήρξε ένας από τους λίγους κλάδους που συνέχισε να αναπτύσσεται στη διάρκεια της κρίσης, με τον αριθμό των τουριστών να αυξάνεται πέρυσι στο ρεκόρ των 23,6 εκατ.

Η συνολική συμβολή του στο ΑΕΠ της χώρας διαμορφώθηκε στο 18,5%, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council. Ο Αν. Ανδρεάδης τόνισε πως η αύξηση θα τονώσει το ΑΕΠ κατά περίπου 1% επιπλέον φέτος, με τα έσοδα να αυξάνονται στα 15 δισ. ευρώ από τα 14,2 δισ. ευρώ το 2015.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προειδοποιεί ότι οι προβλέψεις του προϋποθέτουν την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστών της για τους όρους του τελευταίου προγράμματος διάσωσης, την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την διατήρηση της μείωσης της ροής των προσφύγων.

Επίσης, πρόσθεσε, η αποτυχία της κυβέρνησης να νομοθετήσει αποτελεσματική φορολόγηση των υπηρεσιών όπως το Airbnb, έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται ετησίως δημόσια έσοδα περισσότερα των 200 εκατ. ευρώ.

"Το ερώτημα του Grexit παραμένει ακόμη, και σε συνδυασμό με την μεταναστευτική κρίση, δεν προβάλει την εικόνα της σταθερότητας που χρειάζεται η χώρα", τόνισε ο Αν. Ανδρεάδης.
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...