30 Απρ 2016

Η Ακολουθία των Μεγάλων Βασιλικών Ωρών και της Αποκαθήλωσης στην Μύκονο (Εικόνες+videos)

"Καθελών του ξύλου. O Αριμαθαίας. Eν τάφω σε κηδεύει."
Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και συγκίνησης η λειτουργία της αποκαθήλωσης στην Μεγάλη Παναγιά........
Η στιγμή της Αποκαθήλωσης είναι ίσως μια από τις κορυφαίες στιγμές της Χριστιανοσύνης. Ο Ιησούς μετά τον Μαρτυρικό του θάνατο στον Σταυρό......
........κηδεύεται για να επιστρέψει νικητής μετά από τρεις ημέρες. Την ώρα της Αποκαθήλωσης τα πάντα σταμάτησαν για να μπορέσουν οι πιστοί να προσκυνήσουν το Σώμα του Χριστού.
 
Πένθιμα ήχησαν οι καμπάνες στις εκκλησίες της Μυκόνου.Μέσα σε κλίμα κατάνυξης, εκατοντάδες πιστοί παρακολούθησαν σήμερα στους Ορθόδοξους Ναούς του Νησιού την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και την αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης - της καταβίβασης του σώματος του Ιησού από το Σταυρό στον Επιτάφιο,
"Σήμερον Κρεμάται επι Ξύλου..."
Παρακολουθήστε video:
«Ήπλωσας τας παλάμας και ήνωσας τα το πριν διεστώτα»
 
Στιγμές συγκίνησης κατά τη διάρκεια της αποκαθήλωσης, μία τελετή που παρακολούθησε συμμετέχοντας στο δράμα του Θεανθρώπου πλήθος κόσμου που βρέθηκε στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς για να προσκυνήσει το νεκρό σώμα του Ιησού και να προσευχηθεί για την Ανάσταση.
" Ο ευσχήμων ιωσήφ, από του ξύλου,
καθελών, το άχραντόν σου Σώμα"
Αμέσως μετά το δοξαστικό των στιχηρών γύρω στη μία το μεσημέρι, ο Πρωτοπρεσβύτερος π.Πέτρος Μαραγκός ,.....
" Ὄτε κατῆλθες πρός τόν θάνατον, ἡ ζωή ἡ ἀθάνατος
τότε τόν ἄδην ἐνέκρωσας, τή ἀστραπή τῆς Θεότητος... "
" Οτε εκ του ξύλου σε νεκρόν, ο Αριμαθαίας καθείλε, την των απάντων ζωήν, σμύρνη καί σινδόνι σε Χριστέ εκήδευσε, και τω πόθω ηπείγετο, καρδία, και χείλει, σώμα το ακήρατον, σου περιπτύξασθαι, όμως συστελλόμενος φόβω, χαίρων ανεβόα σοί. Δόξα, τή συγκαταβάσει σου Φιλάνθρωπε".
Παρακολουθήστε video:
 
.... ως άλλος Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας, κατέβασε το Σώμα του Ιησού από το Σταυρό και βοηθούμενος από τους πιστούς το τύλιξε σε λευκό σεντόνι «καθαρά σινδόνη» και ...
... επικεφαλής πομπής βγήκε από το ναό και αναπαριστώντας την πορεία προς το Γολγοθά....
...με τον Εσταυρωμένο Ιησού και μετα την είσοδο του το εναπόθεσε κουβούκλιο του στολισμένου με άνθη Επιταφίου προς προσκύνηση των πιστών. Μαζί του οι Ιεροψάλτες και οι πιστοί.
Παρακολουθήστε video: (σε λίγο)
Αργά το βράδυ έγινε η περιφορά του επιταφίου.
 
Ωστόσο, παρά τη θλίψη της σημερινής μέρας, μέσα της περικλείεται το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, το μεγαλύτερο μήνυμα της Χριστιανοσύνης.
Καλή Ανάσταση!!!
Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...