24 Απρ 2016

Γιατί η Ουάσιγκτον βλέπει πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μέχρι το Φθινόπωρο.

Ουάσιγκτον
Του Θανάση Κ.Τσίτσα
Γιατί ο Λευκός Οίκος ξαναβάζει το Ελληνικό ζήτημα στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής στο Αννόβερο.
Τι διεμήνυσε ο Τζακ Λιου στον Ε. Τσακαλώτο.........
Με διακριτική πίεση προς Βερολίνο και επίμονες συστάσεις προς την Αθήνα να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης επανέρχεται στο προσκήνιο ο Λευκός Οίκος το τελευταίο διάστημα κάτι που αναμένεται να κορυφωθεί στην αυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Αννόβερο καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι το δημοψήφισμα για το Brexit τον προσεχή Ιούνιο και η αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα μπορούσε να επιτείνει την ελληνική κρίση με απρόβλεπτους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Στην συνάντηση του Αννόβερου προσκλήθηκαν και θα παρευρεθούν και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντ.Κάμεορνκαι ο Ιταλός ομόλογός του Ματέο Ρέντσι και στην ατζέντα, θα βρεθούν θέματα διεθνούς πολιτικής ενώ ψηλά θα βρεθεί και το προσφυγικό. 
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στις αρχές της εβδομάδας είχε αναφερθεί ότι στην συνάντηση Μέρκελ-Ομπάμα επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα του ελληνικού προγράμματος το οποίο στέκει ως μια “δαμόκλειο σπάθη” πάνω απο το φλέγον ζήτημα του βρετανικού δημοψηφίσματος που προκαλεί απο μόνο του νευρικότητα και αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Με το δημοψήφισμα να αναμένεται μέσα σε δύο μήνες, η Ε.Ε. φαίνεται αποφασισμένη να τακτοποιήσει τα του οίκου τους, και ως εκ τούτου τίποτα δεν πρέπει να συμβεί στο χρονικό διάστημα από σήμερα μέχρι τις 23 Ιουνίου που θα ενίσχυε την καμπάνια υπέρ του Brexit. 
Προς αυτή την κατεύθυνση, ήταν η συμφωνία του περασμένου μήνα μεταξύ της Ε.Ε και της Τουρκίας, ωστόσο εκκρεμεί ακόμα το θέμα της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, ένα πρόβλημα που μπορεί να κορυφωθεί τον Ιούνιο, με τους Βρετανούς να προσέρχονται στις κάλπες.

Η γραμμή της Ουάσιγκτον για το ελληνικό ζήτημα δεν έχει αλλάξει: δεν θα βρεθεί στην μέση των διαπραγματεύσεων και ούτε πρόκειται να «υποδείξουν», αλλά πιέζουν και τις δύο πλευρές με διαφορετικό τρόπο. 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην συνάντηση που είχε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού με τον Ελληνα ομόλογο του Ευκλείδη Τσακαλώτο στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου στο ΔΝΤ στις 16 Απριλίου οι συστάσεις ήταν ενδεικτικές: 
“Ολοκληρώστε την αξιολόγηση και μην ανοίγετε μέτωπα με το ΔΝΤ. Απο θέμα στρατηγικής το ΔΝΤ είναι μαζί σας, είναι μέρος της λύσης» φέρεται να είπε στον Ελληνα ΥΠΟΙΚ. 
Για το δε προσφυγικό, η ατάκα Λιού προς Τσακαλώτο είχε ένα αποτρεπτικό μήνυμα: 
“Mην πιέζετε για το προσφυγικό γιατί μπορει να σας γυρίσει ανάποδα (backfire)…”

Παράλληλο μήνυμα στάλθηκε και στην γερμανική πλευρά. 
Η γραμμή των Αμερικανών αξιωματούχων ειναι σταθερή:
“Θα προσφέρουμε τις ιδέες και τη βοήθειά μας με διάφορους τρόπους αλλά δεν θα βρεθούμε στη μέση. Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε για την επίλυση του ζητήματος, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον του ελλληνικού λαού” 
Μέχρι σήμερα Ομπάμα-Μέρκελ φέρεται να έχουν συμπέσει στη διαπίστωση ότι η Αθήνα απέχει των υποχρεώσεών της για την υλοποίηση του προγράμματος και ότι στη φάση αυτή θα πρέπει να υπάρξει αυστηρή εφαρμογή των εκ μέρους της δεσμεύσεων. 
Παραμένουν στα γνωστά και ασφαλή επιχειρήματα, πως τυχόν προβλήματα στην ευρωζώνη και στο ευρώ θα συμπαρασύρουν και θα επιδράσουν στη δειλή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Μέσα από αμοιβαίες παραινέσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος έχουν συμφωνήσει στις ενίοτε συναντήσεις τους πως ο καθένας τους «θα πρέπει να φροντίζει τα του οίκου του». 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες», έχει δηλώσει κατά καιρούς ο Μπαράκ Ομπάμα, «θέλουν η Γερμανία να ηγηθεί της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της ελληνικής διάσωσης». 
Παρά ταύτα, ο Λευκός Οίκος, που δεν μπορεί να “υπαγορεύσει” πολιτική σε καμία περίπτωση προς το Βερολίνο, εξακολουθεί να φοβάται, πως μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεσπάσει και νέα παγκόσμια κρίση. 
Αντιλαμβάνεται συνεπώς κανείς, πως ναι μεν το ελληνικό πρόβλημα έχει τη δική του σχετική βαρύτητα στην προοπτική των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, αλλά αυτό προφανώς ωχριά μπροστά στο χοντρό παιχνίδι που παίζεται στον ευρύτερο αμερικανο-ευρωπαϊκό ανταγωνισμό και ιδιαίτερα στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Βερολίνου αφού, οι Αμερικανοί έχουν δεί απο το 2010 την Ελλάδα ως «σημαία ευκαιρίας» στην αντιπαλότητά τους με τους Γερμανούς.

Oυάσιγκτον και Βερολίνο απέχουν όσον αφορά στο τι αποτελεί ρεαλιστικό μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο για την Ελλάδα – το οποίο θα καθορίσει το ύψος της ελάφρυνσης χρέους που απαιτείται – και το χρόνο ή την μεθοδολογία της όποιας μείωσης χρέους. 
Συγκλίνουν όμως στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους πως δεν διαπιστώνεται η δέουσα πολιτική βούληση απο ελληνικής πλευράς για την υλοποίηση του προγράμματος και πως το κοινό μήνυμα προς την στην κυβέρνηση είναι πως «στενεύουν τα περιθώρια» των υπεκφυγών και των πολιτικών δικαιολογιών.

Η Ουάσιγκτον διαβλέπει ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μέχρι το προσεχές φθινόπωρο.Τα μηνύματα που στέλνονται απο τους Αμερικανούς διπλωμάτες στην Αθήνα καθιστούν αδύναμο το σενάριο της μακροημέρευσης του παρόντος κυβερνητικού σχήματος στην Ελλάδα λόγω των εσωκομματικών συγκρούσεων, των προσωπικών πολιτικών κορυφαίων υπουργών και των διεθνών συγκυριών. 
Απο τον περασμένο Μάρτιο, το Μεγάρο μαξίμου έχει “προστρέξει” προς την Ουάσιγκτον για να ζητήσει “χείρα” βοηθείας για την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
Η Ουάσιγκτον, έχει συλλάβει στις κεραίες της όλα τα παραπάνω και εκμευταλλευόμενη το ρευστό πολιτικό σκηνικό πιέζει την Αθήνα για επίσπευση των διαδικασιών (αξιολόγηση) και καλοβλέπει τις προτάσεις να κλείσουν κάποιες ανοιχτές εκκρεμοτήτες (Σκοπιανό) που προσφέρεται ως μια “διπλωματική τράμπα” απο την σημερινή κυβέρνηση…
Ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην σημερινή Real News
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...