20 Απρ 2016

Τουρισμός: Η Κύπρος θέλει να μειώσει το ΦΠΑ και η Ελλάδα τον αυξάνει

Την ίδια στιγμή που στην Κύπρο ο ΦΠΑ στον τουρισμό διαμορφώνεται στο 9% και......
ήδη οι τουριστικοί φορείς ζητούν τη μείωσή του κατά μία ποσοστιαία μονάδα, η υπερφορολόγηση στον ελληνικό τουρισμό δεν έχει τέλος.

Αυτό μάλιστα είναι και το σημαντικότερο εμπόδιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστών της, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης κατά τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, την οποία χαιρέτισαν ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του ΚΟΤ, κ. Άγγελος Λοΐζου. Η Κύπρος πάντως βρίσκεται μπροστά από ένα νέο, μεγάλο ρεκόρ αφίξεων την εφετινή χρονιά και με βάση τα όσα ανέφερε ο κ. Λοϊζου κατά την περίοδο Απριλίου 2015 μέχρι το Μάρτιο του 2016 έχει πετύχει το μεγαλύτερο επίτευγμα, σπάζοντας το φράγμα των 2,7 εκατομμυρίων αφίξεων.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό που είχαμε ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι αφίξεις του 2016 θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ το μεγάλο στοίχημα για την Κύπρο είναι, όπως και στη χώρα μας, η επιμήκυνση της σεζόν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επανέλαβε ότι ξεκάθαρα η χώρα μας έχει δημιουργήσει μια σειρά φορολογικών αντικινήτρων τόσο για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων όσο και για την προσέλκυση σχετικών επενδύσεων. Από σχετική μελέτη του ΣΕΤΕ προκύπτει ότι η χώρα τερματίζει τελευταία σε αυτή την κούρσα, τόσο στους φόρους επενδύσεων όσο και στους φόρους λειτουργίας, με την Κύπρο να βρίσκεται στην καλύτερη θέση, την Κροατία δεύτερη, την Τουρκία τρίτη, την Ισπανία τέταρτη και την Ιταλία πέμπτη.

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα απέχει από το ζητούμενο ελαστικό και θελκτικό φορολογικό πλαίσιο της πλειονότητας των ανταγωνιστριών χωρών. Ενδεικτικά αναφέρω τον υψηλό βασικό φορολογικό συντελεστή επί των κερδών, την μεγάλη γραφειοκρατική επιβάρυνση των ελληνικών επιχειρήσεων, την κατάργηση των απαλλαγών ΦΠΑ στα νησιά και φυσικά τις οκτώ αλλαγές ΦΠΑ διαμονής και εστίασης από το 2008 έως και σήμερα.
Ειδικά η τελευταία αλλαγή επηρεάζει καταλυτικά τις τουριστικές επιχειρήσεις αφού ουσιαστικά διπλασιάσαμε το ΦΠΑ του μοναδικού τομέα που κατά γενική ομολογία πιστεύουμε ότι μας υποστηρίζει έμπρακτα στην προσπάθεια μας να βγούμε από την κρίση. Και έχουμε δει όλοι τα αποτελέσματα: οι εισπράξεις ΦΠΑ το 2015 αυξήθηκαν κατά 12 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε καν ένα τοις χιλίοις!

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το 2017 να επανέλθουν οι συντελεστές ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα, διαφορετικά, η πραγματικότητα θα είναι πολύ δύσκολη για τους νόμιμους επιχειρηματίες που αγωνίζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Παρά τα συνεχή ρεκόρ των τελευταίων ετών, από μελέτες φαίνεται πως το 40% των τουριστικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας.

Σαφώς και δεν είναι μόνο η υπερφορολόγηση η αιτία αυτής της δύσκολης πραγματικότητας, όμως διερωτώμαι πώς θα βγουν από αυτή τη κατάσταση, όταν οι φορολογικές επιβαρύνσεις δυσχεραίνουν τις συνθήκες λειτουργίας και κάνουν απαγορευτικές τις επενδύσεις τόσο από τους ίδιους τους επιχειρηματίες όσο και από κάθε ενδιαφερόμενο;

Την ίδια στιγμή δε που το Κράτος υπερφορολογεί σε σημείο ασφυξίας τη ρυθμισμένη αγορά προσφοράς τουριστικών καταλυμάτων, χάνει τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ από φορολογικά έσοδα από τις ανεξέλεγκτες μισθώσεις ιδιωτικών χώρων σε επισκέπτες, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «οικονομίας διαμοιρασμού». Και αυτό διότι ακόμα δεν έχει διασφαλίσει ένα πλαίσιο ισονομίας και φορολογικής συμμετρίας σε σχέση με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα...», ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης.Στεφανία Σούκη
Πηγή: newmoney.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...