28 Απρ 2016

Η Ακολουθία του Ευχελαίου και ο όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης στη Μύκονο

Με ευλάβεια και κατάνυξη το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, τελέσθηκε η Ακολουθία του Μυστήριου του Μεγάλου Ευχελαίου.......
στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς.
Η σύσταση τού ευχελαίου, όπως και τών υπόλοιπων μυστηρίων, ανάγεται στην Καινή Διαθήκη και μάλιστα την Καθολική Επιστολή Ιακώβου: (κεφάλαιο ε´, στίχοι 14 -15).
«Ασθενεί τις εν υμίν; προσκαλεσάσθω τους πρεσβυτέρους της εκκλησίας…….»
 
Κατά τη διάρκεια της τέλεσής του Μεγάλου Ευχελαίου,ο Πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Μαραγκός διάβασε επτά Ευαγγέλια και επτά Ευχές. Ευλογήθηκε έτσι το λάδι με το οποίο «σταύρωσε» τους πιστούς στο μέτωπο
Το λάδι του Ευχελαίου θεωρείται θεραπευτικό. Κατά την διάρκεια του μυστηρίου ο ιερέας ανάβει ένα κερί για κάθε Ευαγγέλιο που διαβάζει. Αυτό κάνουν και μερικοί πιστοί κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ευχελαίου, στην εκκλησία, την Μεγάλη Τετάρτη.
Το βράδυ τελέσθηκε η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται στο Μυστικό Δείπνο και ψάλλεται το Κοντάκιο «ότε οι ένδοξοι μαθηταί».


«Οτε οι ένδοξοι μαθηταί εν τω νιπτήρι του δείπνου εφωτίζοντο, τότε Ιούδας ο δυσσεβής, φιλαργυρίαν νοσήσας, εσκοτίζετο· και ανόμοις κριταίς σέ τόν δίκαιον κριτήν παραδίδωσι. Βλέπε, χρημάτων εραστά, τον διά ταύτα αγχόνη χρησάμενον· φεύγε ακόρεστων ψυχήν την διδασκάλω τοιαύτα τολμήσασαν. Ο περί πάντας ἀγαθός, Κύριε, δόξα σοι». (ήχος πλ. δ”)
Το κορυφαίο γεγονός είναι η τελετή του νιπτήρα. "Ταπεινούμενος δι' ευσπλαχνίαν, πόδας ένιψας των μαθητών σου, και προς δρόμον θείον τούτους κατεύθυνας".
Πρόκειται για τη αποτύπωση της εικόνας του Ιησού, που αν και εξουσιάζει γη και ουρανό, πλένει τα πόδια των μαθητών Του πριν από το δείπνο. Την εποχή εκείνη συνηθιζόταν οι δούλοι του οικοδεσπότη να πλένουν τα πόδια των επισκεπτών, πριν αυτοί καθίσουν στο τραπέζι για φαγητό, όταν επρόκειτο για επίσημο δείπνο. Εδώ όμως αναλαμβάνει αυτήν τη διακονία ο Κύριος, εξηγώντας τους ότι: "ο μείζων εν υμίν γενέσθω ως ο νεώτερος και ο ηγούμενος ως ο διακονών"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...