17 Απρ 2016

Πρόταση βόμβα Σόιμπλε για πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ

Η γερμανική πλευρά διαρρέει τώρα ενα προσχέδιο που θα θέσει στο τραπέζι και σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα κληθεί να υπογράψει 3 δισ. επιπλεον μέτρα..... .
Η γερμανική πλευρά διαρρέει τώρα ενα προσχέδιο που θα θέσει στο τραπέζι και σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα κληθεί να υπογράψει 3 δισ. επιπλεον μέτρα πέραν των 5 δισ. που εχει δεσμευτεί να υλοποιήσει.

Τα επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ θα είναι μέτρα «εν αναμονή», δηλαδή θα εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που ο στόχος για 3.5 % πλεόνασμα με τα υφιστάμενα μετρα δεν επιτευχθούν, οπως εκτιμά το ΔΝΤ. Η πρόταση δηλαδή είναι ένας συμβιβασμός προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως και με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το ΔΝΤ αρνούνται για την ωρα να σχολιάσουν την διαρροή αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά τις ζυμώσεις τους στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ δείχνουν να επικροτούν μια τέτοια πρόταση.

Είναι πάντως προφανές ότι η πρόταση ρίχνει όλο το βάρος στην ελληνική πλευρά που δεν θα βγει από την επιτήρηση του Ταμείου και ταυτόχρονα θα δεσμευτεί σε έξτρα μέτρα , ενώ η ελάφρυνση χρέους που θα λάβει θα είναι "ασπιρίνη". 

Νέο μήνυμα Λαγκάρντ: Μην περιμένετε γρήγορα αποτελέσματα
Την ίδια ώρα, η Κριστίν Λαγκάρντ κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών που καλλιεργεί η κυβέρνηση για μια συμφωνία σύντομα υπό το φως της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Aπό την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε λόγο για παραγωγικές επαφές αλλά πρόσθεσε οτι δεν πρεπει να αναμένονται γρήγορα αποτελέσματα, καθώς όπως επιβεβαιώθηκε ολες αυτές τις ημέρες στη σύνοδο του Ταμείου στην Ουασινγκτον το χάσμα που χωρίζει Γερμανία/Ευρωπαιους με το ΔΝΤ ειναι μεγάλο.

Την ιδια ωρα έντονη είναι η δυσαρέσκεια που εκφράζεται απο το Ταμειο για παραποίηση των δηλώσεων του Πολ Τομσεν. Το Ταμείο τονίζει οτι δεν ειναι ο Τομσεν που υπερασπίζεται την ανάγκη νέων μέτρων αλλΆ ο στόχος του πρωτογενούς πλεονασματος που εχει τεθεί απο τους Ευρωπαιους και με τον όποιον συμφωνεί η ελληνική πλευρά.

Ασφαλείς πληροφορίες του thetoc αναφέρουν οτι η Κριστιν Λαγκαρντ έθεσε στον κ Τσακαλωτο το ζήτημα των διαρκών επιθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης κατα του ΔΝΤ και με έμμεσο τροπο του ζήτησε να σταματήσουν ως αναγκαία προϋπόθεση για μια ουσιαστική συνεργασία που θα εχει την προοπτική επίλυσης του ελληνικού προβλήματος. Φέρεται επισης να του ζήτησε να διαφυλάξει απο εδω και πέρα η ελληνική κυβέρνηση την σχέση της Αθήνας με το ΔΝΤ, κάτι που σχετίζεται και με το ξεκάθαρο μήνυμα των ΗΠΑ προς την ελληνική πλευρά ότι "χωρις ΔΝΤ δεν μπορει να υπαρξει λύση"

Μήνυμα και από Μοσκοβισί
Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της έκαναν καλή πρόοδο στις επαφές που είχαν στην Ουάσινγκτον προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που έχουν για την αξιολόγηση, όμως η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Απριλίου, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

«Επιτεύχθηκε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για να φτάσουμε σε ένα σημείο να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση» των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, είπε ο Μοσκοβισί μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα επιστρέψουν στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη σύνοδο του Γιούρογκρουπ, που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου. Η πρόοδος που θα γίνει εκεί, σημείωσε, εξαρτάται από το πόσα θα έχουν επιτευχθεί τις προηγούμενες ημέρες.

«Υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές για να βρεθεί μια συμφωνία», τόνισε. «Θα πρέπει να νομοθετηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο», συνέχισε.

Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ διαφωνούν μεταξύ τους όσον αφορά ορισμένους από τους στόχους που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θα πρέπει να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι είναι μη ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει ένα τέτοιο πλεόνασμα επί δεκαετίες. «Το μνημόνιο (με την Ελλάδα) δεν κάνει λόγο για δεκαετίες. Αναφέρεται στο 2018 και αυτό που θέλουμε είναι να πετύχουμε (τον στόχο του) 3,5% το 2018», επέμεινε ο Μοσκοβισί.
Τσίπρας: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Πάσχα

«Ο στόχος του κλεισίματος της αξιολόγησης μέχρι το Ορθόδοξο Πάσχα είναι εφικτός», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, το «γράμμα της οποίας δεν προβλέπει μείωση κύριων συντάξεων».

«Όσοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη διαψεύδονται παταγωδώς και αυτό αποδεικνύεται και από τη σημερινή επίσκεψη στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου και από το γεγονός ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στη Γερμανία θα τεθεί το θέμα μιας δίκαιης διεκπεραίωσης της ελληνικής κρίσης» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το όλο ζήτημα μοιάζει με έναν αγώνα δρόμου όπου έχει διανυθεί το 90% της απόστασης και έχει απομείνει ένα δύσκολο 10%, αλλά «υπάρχει το τέρμα μπροστά».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει 63 δισ. ευρώ μέχρι τώρα, με την κυβέρνηση μετά την τελευταία συμφωνία να φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3/5 έχουν εκπληρωθεί.

«Θα φέρουμε συμφωνία, ενώ το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό θα διευθετηθούν με δίκαιο τρόπο, χωρίς επιβάρυνση των χαμηλότερων στρωμάτων» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «γι' αυτό διαφωνεί το ΔΝΤ».

«Η Ελλάδα είναι στο τέλος μιας δύσκολης προσαρμογής, οι δείκτες δείχνουν πορεία οικονομικής ανάπτυξης, σε όλους είναι φανερό ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, όσοι επιμένουν, τελικά, θα απομονωθούν» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Πηγή: thetoc.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...