17 Απρ 2016

Η μεγάλη μάχη σε Αθήνα-Άμστερνταμ για χρέος και ρήτρες πρόσθετων μέτρων

Η ελληνική αποστολή υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο πήρε τα ξημερώματα τον δρόμο της επιστροφής........
από την Ουάσιγκτον στην Αθήνα, έχοντας λάβει μεν δεσμεύσεις περί προσπάθειας ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αλλά με σαφέστατη τη διαπίστωση ότι παραμένει το χάσμα στις θέσεις των δανειστών για το ύψος των μέτρων, για την ανάγκη παρεμβάσεων στο χρέος και για τις αντοχές της οικονομίας.

Πηγές κοντά στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, τα ξημερώματα της Κυριακής, μετά την έκτακτη ημίωρη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde (σ.σ. την οποία ο ίδιος ζήτησε), δεν επιβεβαίωναν τα περί συμβιβαστικής πρότασης. Επιφυλάχθηκαν για απαντήσεις από την Αθήνα.

Ο λόγος για το δημοσίευμα της WSJ που αναφέρεται σε μέτρα πλέον των 3 δισ. ευρώ τα οποία θα ψηφισθούν αλλά δεν θα εφαρμοσθούν ως ένα "μαξιλάρι" που θα "γεφυρώνει" το χάσμα προβλέψεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι προηγουμένως είχε επανεπιβεβαιωθεί μέσα από δηλώσεις του κ. Thomsen το χάσμα στις εκτιμήσεις για μέτρα μεταξύ των δανειστών, με την ΕΕ να βλέπει τον "πήχυ" του δημοσιονομικού κενού στα 5,4 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ στα 8,1 δισ. ευρώ (σ.σ. 3% του ΑΕΠ και 4,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα)…   

Η ρήτρα λήψης πρόσθετων μέτρων
Σε κάθε περίπτωση, από τις δηλώσεις και τις επαφές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού γίνεται εκ νέου σαφές ότι η όποια πολιτική απόφαση στο επόμενο Eurogroup (στις 22 Απριλίου στο Άμστερνταμ) περνά μέσα από τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επικεφαλής κλιμακίων των θεσμών που ξεκινούν εκ νέου στην Αθήνα.

Και ακόμη υπάρχει "κενό" όχι μόνο στα… ελάχιστα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που ζητούν οι θεσμοί της ΕΕ να λάβει η Ελλάδα έως και το 2018, αλλά και σε άλλα μέτωπα όπως τα "κόκκινα” δάνεια που θεωρούνται (ειδικά για την ΕΚΤ) κομβικό σημείο για τη συμφωνία, οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και οι παρεμβάσεις στις αγορές.

Υπάρχει και μια σειρά από ρήτρες και "ψιλά γράμματα" της συμφωνίας που δεσμεύουν την Ελλάδα για πιθανά πρόσθετα μέτρα, αλλά και για πολυετή δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί.

Μία από τις "ρήτρες" που υπάρχει εξαρχής στην κοινοτική πρόταση επικαιροποίησης του Μνημονίου (MOU) προβλέπει τη δέσμευση της Ελλάδας για λήψη πρόσθετων μέτρων (μάλιστα με συμφωνία και του ΔΝΤ) αν υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ανάλογη "ρήτρα" υπήρχε και στα προηγούμενα μνημόνια χωρίς όμως όρο για υποχρέωση "έγκρισης" των μέτρων από τους θεσμούς, αλλά με πρόβλεψη απλά για διαβούλευση μαζί τους.

Η ρήτρα αυτή που υπάρχει ήδη στο σχέδιο του μνημονίου "μοιάζει" με την πρόταση για πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ περίπου που δημοσίευσε η WSJ, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Τουλάχιστον στο "λάιτ" σενάριο που προβλέπει την απλή δέσμευση για πρόσθετα μέτρα και όχι την εκ των προτέρων θεσμοθέτησή τους.

Άλλωστε, το Μεσοπρόθεσμο που θα πρέπει να ψηφίσει έως τον Ιούνιο η κυβέρνηση με μέτρα έως το 2020 συνηθίζεται να έχει και εναλλακτικό σενάριο...

Δηλώσεις ΥΠΟΙΚ
Πλέον αναμένονται οι "διευκρινίσεις" της ελληνικής πλευράς. Πάντως, ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το δεύτερο σε δύο ημέρες ραντεβού με την κ. Lagarde και σε ερώτημα ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον αν υπάρχει αυτό το συμβιβαστικό σενάριο απάντησε ότι "όχι, δεν είναι έτσι. Θα έχει πολλές προτάσεις. Άλλες θα είναι καλύτερες και άλλες χειρότερες…” Πρόσθεσε επίσης ότι "είχαμε μια καλή συζήτηση με την κ. Lagarde για να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα. Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε τη Δεύτερα, Τρίτη τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών (σ.σ. στην Αθήνα) και περιμένουμε ότι όλοι θα κλείσει η συμφωνία για να πάμε στο Eurogroup".

Στα περί πρότασης επεσήμανε επίσης πως "θα πέσουν πολλές προτάσεις στο τραπέζι. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στην τελική συμφωνία. Θα έχουμε διαδοχικές προσεγγίσεις σε μια λύση που θα πέφτουν συνεχώς προτάσεις στο τραπέζι. Θα περιμένετε κάτι λιγότερο όταν φτάνεις στο τέλος μιας σημαντικής αξιολόγησης, όταν έχεις μέσα και το χρέος; Άλλες θα είναι καλύτερες, άλλες θα είναι χειρότερες". Ερωτηθείς όμως αν φτάνουμε στο τέλος, απάντησε "όχι”…

Θέλουν συμφωνία έως τις 22/4 αλλά με το ΔΝΤ "εντός" 
Πάντως, το στίγμα προθέσεων δόθηκε νωρίτερα  το βράδυ του Σαββάτου με δηλώσεις  του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble. Εκτίμησε ότι "αποτελεί κοινή βούληση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα" φωτογραφίζοντας ως επόμενο ραντεβού την άτυπη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ στο Άμστερνταμ (στις 22 Απριλίου). Επέμεινε όμως στην παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Michel Sapin εκτίμησε ότι η πρόοδος που έγινε στην Ουάσιγκτον του επιτρέπει να αισιοδοξεί για συμφωνία έως τις 22-23 Απριλίου.  Ωστόσο και αυτός επέμεινε για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ο  Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici δήλωσε  ότι "πρέπει να γίνουν περισσότερα για να φθάσουμε στο σημείο να μιλάμε για ολοκλήρωση της αξιολόγησης", επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα επιστρέψουν στην Αθήνα "στις αρχές της εβδομάδας" και έκανε σαφές ότι οι εν Αθήνα διαβουλεύσεις από τη Δευτέρα θα καθορίσουν και το τι θα γίνει στην σύνοδο του Eurogroup.
"Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει για την επίτευξη συμφωνίας"  ανέφερε η κ. Lagarde σε δηλώσεις πριν από τη συνάντηση. Μετά τη συνομιλία με τον 'Ελληνα ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ότι  το ΔΝΤ στηρίζει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζεται σε "βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα"

Τα ραντεβού στην Ουάσιγκτον
Πέρα από την κ. Λαγκάρντ, την οποία συνάντησε δύο φορές, η ελληνική αποστολή είχε το βράδυ του Σαββάτου συνάντηση με τον Σύμβουλο του Obama για θέματα διεθνούς οικονομίας, ενώ νωρίτερα είχε ραντεβού με τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.
Το βράδυ της Παρασκευής οι Έλληνες υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης συναντήθηκαν διαδοχικά με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Michel Sapin, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών W. Schaeuble, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi, και τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde .
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...