18 Απρ 2016

«ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ»: Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούν να πετύχουν θαύματα

Συνηθίζουμε να λέμε ότι «οι Ελληνες ενωμένοι μπορούν να πετύχουν θαύματα». Πριν από...
τρία χρόνια, λοιπόν, τρεις αμιγώς ελληνικές βιομηχανίες, η Agrino της οικογένειας Πιστιόλα, η ΕΨΑ της οικογένειας Τσαούτου και η Λουξ της οικογένειας Μαρλαφέκα ξεκίνησαν μια σημαντική συζήτηση.

«Πολλοί τότε μιλούσαν για την ανάγκη ανάδειξης των ελληνικών προϊόντων ως απάντηση στην επέλαση των πολυεθνικών, αλλά και στην κρίση που είχε ξεσπάσει και κλιμακωνόταν. Με αρχική πρωτοβουλία των τριών αυτών βιομηχανιών άρχισε μια συζήτηση για τη σήμανση και πιστοποίησή τους ως ελληνικών στα ράφια των σούπερ μάρκετ», μάς αναφέρει η κυρία Αννη Καραγκιουλέ, υπεύθυνη για την επικοινωνία της δράσης «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ».

Επιχειρήσεις με ελληνική συνείδηση και μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς θα προωθηθούν οι εξαγωγές της χώρας μας, και οι τρεις σύντομα διεύρυναν τη συζήτηση. Οι κύριοι Μιχάλης Τσαούτος, Πλάτων Μαρλαφέκας και Αγις Πιστιόλας σύντομα συζήτησαν την ιδέα και με άλλους, με αποτέλεσμα πριν από λίγες ημέρες να παρουσιαστεί η πρώτη τόσο μεγάλης έκτασης και έντασης πρωτοβουλία δημιουργίας ενός cluster ελληνικών επιχειρήσεων, μιας κοινότητας, δηλαδή, εγχώριων βιομηχανιών που στόχο έχουν την κοινή προώθηση του σύγχρονου παραγωγικού και επιχειρηματικού πολιτισμού της χώρας.

Οι εταιρείες που αποτελούν τον πρώτο πυρήνα της πρωτοβουλίας είναι οι Agrino, ΕΨΑ, Νιτσιάκος, Λουξ, Καλαμάτα Παπαδημητρίου, Ζαγόρι, Μέγα, Ηλιος, ΑΓΑΝ, Βίκος, Αναψυκτικά Φλώρινας-Δινάκη, Brava, Εζα, Eυβοϊκή Ζύμη, η μπίρα Νήσος και το Ούζο Βαρβαγιάννη. «Σύντομα η κοινότητα αναμένεται να αυξήσει τα μέλη της», αναφέρει η κυρία Καραγκιουλέ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά δράση εταιρειών στηρίχθηκε από τη φοβική έως και εχθρική απέναντι στην επιχειρηματικότητα κυβέρνηση με την παρουσία της υφυπουργού Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη. Αυτό που επισημάνθηκε εξάλλου τόσο από συνεργάτες της υπουργού όσο και από την ίδια είναι ότι στην πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» συμμετέχουν ελληνικές παραγωγικές-μεταποιητικές εταιρείες που επιλέγουν, παρά τις αντιξοότητες και τα συνεχώς αυξανόμενα αντικίνητρα, να διατηρούν το κέντρο των ανά τον κόσμο επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στη χώρα μας και κατά πλειοψηφία ανήκουν σε ιδιώτες επιχειρηματίες-παραγωγούς που ως φυσικά πρόσωπα έχουν επίσης τη φορολογική και επιχειρηματική τους έδρα στην Ελλάδα.

Οι επιχειρήσεις που επιμένουν να διατηρούν στην Ελλάδα το τρίπτυχο «παραγωγή - έδρα - ιδιοκτησία» είναι σήμερα ισχνή μειοψηφία αν και δημιουργούν υψηλότερη σχετικά προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία σε σύγκριση με την αξία που παράγουν άλλα σημαντικά μοντέλα επιχειρήσεων όπως εταιρείες με εμπορική - εισαγωγική δραστηριότητα ή εταιρείες που ανήκουν ολοκληρωτικά ή κατά πλειοψηφία σε πολυεθνικές.

Σημαντική η πιστοποίηση
Η αξιοπιστία της πιστοποίησης της αυθεντικής ελληνικότητας των επιχειρήσεων σφραγίζεται από τη Eurocert, έναν σημαντικό αμιγώς ελληνικό φορέα πιστοποίησης. Μέσα από τον λεπτομερή και αναλυτικό έλεγχο διασφαλίζει ότι κάθε εταιρεία-μέλος πληροί μια σειρά από συγκεκριμένα και μετρήσιμα κριτήρια που σφραγίζουν την ελληνική της ταυτότητα. Ετσι, δύναται να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σήμα σε προϊόντα της με ικανή προστιθέμενη αξία παραγόμενη πάντα σε ελληνικά εργοστάσια. 
Η πρωτοβουλία μέσω των εκπροσώπων της δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει σε κινήσεις και δράσεις που θα βοηθούν στην κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των παραγωγικών επιχειρήσεων ελληνικής ιδιοκτησίας, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία των προϊόντων που δημιουργούνται, παράγονται και ανήκουν σε αυτές ως πηγές εθνικού πλούτου, αγαθά σύγχρονου πολιτισμού και πρεσβευτές της σημερινής παραγωγικής Ελλάδας ανά την υφήλιο. 

Παράλληλα τόνισαν το ενδιαφέρον τους για ανάπτυξη συνεργασιών και κοινών προωθητικών πρωτοβουλιών μεταξύ των επιχειρήσεων ελληνικής ιδιοκτησίας. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε για την ανάγκη εξασφάλισης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στη λειτουργία της αγοράς. Οι εκπρόσωποι της κοινότητας κάλεσαν τους Ελληνες καταναλωτές να στηρίξουν την πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» και τις παραγωγικές-μεταποιητικές επιχειρήσεις που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, να εγγραφούν, να πιστοποιηθούν και να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Κριτήρια συμμετοχής
Για να συμμετάσχει μια εταιρεία στη δράση οφείλει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κατ' αρχάς, πρέπει να έχει την επιχειρηματική της έδρα εντός της ελληνικής επικράτειας, να έχει πλειοψηφικά ελληνική ιδιοκτησία, να εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία με αυστηρότητα, να συνεργάζεται με Ελληνες προμηθευτές και να έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της στο Ελληνικό Δημόσιο, να συμμετέχει σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις και να φροντίζει για την ασφάλεια των εργαζόμενων της και την προστασία των καταναλωτών.

Τι δήλωσαν για τη δράση
Πλάτων Μαρλαφέκας Λουξ
«Ολοι εμείς που στηρίζουμε την πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη της αξίας των ελληνικών προϊόντων και της υψηλής ποιότητάς τους. Παράλληλα πιστεύουμε στον Ελληνα επιχειρηματία. Διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να επιμείνουμε να δραστηριοποιούμαστε σε αυτό το χρηματοοικονομικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια. Η αναστροφή της καθοδικής πορείας και η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας που αποτελεί κοινή λεκτική αποστροφή όλων δεν είναι για εμάς απλή διαπίστωση. Είναι μια καθημερινή, οργανωμένη, καινοτόμα και δημιουργική διαδικασία που ανατροφοδοτεί την ελληνική οικονομία και τη διατηρεί ακόμα ζωντανή».

Αλέξανδρος Κουρής
Μπίρα Νήσος

«Οι ελληνικής ιδιοκτησίας και βάσης, μεταποιητικές/παραγωγικές επιχειρήσεις αποτελούν τον πλέον άμεσο, βιώσιμο, αξιόπιστο και κοινωνικά ωφέλιμο μηχανισμό παραγωγής εθνικού πλούτου. Δημιουργούμε, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, υπερπολλαπλάσια προστιθέμενη αξία ανά μονάδα κύκλου εργασιών σε σύγκριση με άλλα γνωστά μοντέλα σύγχρονης επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως τις εισαγωγικές - εμπορικές επιχειρήσεις ή τις θυγατρικές εξωχώριων εταιρειών. Οι ελληνικές μεταποιητικές/παραγωγικές επιχειρήσεις δημιουργούμε έως και τέσσερις φορές περισσότερη αξία για την ελληνική οικονομία».
Δημήτρης Μαρκόπουλος
Πηγή:newmoney.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...