27 Απρ 2016

«Μύλος» με τις θεωρήσεις visa: Η «περιπέτεια» του Ρώσου τουρίστα που θέλει να έρθει Ελλάδα αλλά δεν …μπορεί!

Oι Ρώσοι θέλουν να έρθουν εφέτος στην Ελλάδα. Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι: Μπορούν;....
Οι καθυστερήσεις στην στελέχωση των προξενικών μας αρχών στη Ρωσία και η εξ’ αυτού αδυναμία έκδοσης μεγαλύτερου αριθμού θεωρήσεων εισόδου φαίνεται ότι στερούν αυτή την στιγμή …πολύτιμους -για τον ελληνικό τουρισμό- επισκέπτες από τη Ρωσία, παρά τη μεγάλη ζήτηση και το ενδιαφέρον που υπάρχει εφέτος για τη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι το υπουργείο Τουρισμού, δια στόματος της ίδιας της αν. υπουργού κ. Ελ. Κουντουρά, προσδοκά σχεδόν να διπλασιάσει τον αριθμό των Ρώσων τουριστών εφέτος στο 1 εκατομμύριο επισκέπτες (από 510 χιλ. πέρυσι), προσδοκία την οποία ενισχύει και η αύξηση, κατά 30,6%, στις θεωρήσεις βίζα του πρώτου τριμήνου του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. «Με αυτούς τους ρυθμούς μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε τον στόχο του 1 εκατ. επισκεπτών», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κουντουρά την περασμένη εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ελληνικές προξενικές αρχές θα μπορούν να ανταποκριθούν στον αυξημένο όγκο των αιτημάτων που παρατηρείται ήδη από τις προηγούμενες ημέρες και θα συνεχισθεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στις επόμενες εβδομάδες.

Τι λέει το ΥΠΕΞ
Ακριβώς μάλιστα αυτός ο αυξημένος όγκος των αιτήσεων στάθηκε αφορμή για τις φωτογραφίες με τις ουρές έξω από τα κέντρα υποβολής αιτημάτων που έκαναν το γύρο του διαδικτύου, με το υπουργείο Εξωτερικών να σπεύδει με σχετική ανακοίνωσή του σε διευκρινίσεις. 

Το υπουργείο αναφέρει ότι οι φωτογραφίες με το μεγάλο αριθμό αιτούντων, ήταν έξω από το ένα εκ των δύο ιδιωτικών Κέντρων Υποβολής Αιτημάτων που λειτουργούν στη Μόσχα και υποστηρίζει ότι, εδώ και μήνες, εφαρμόζει συστηματικό σχέδιο με σκοπό την ενίσχυση των Προξενικών μας Αρχών (σε Ρωσία, Τουρκία, Κίνα, Ουκρανία, Ιράν και άλλες χώρες) ενόψει της υιοθέτησης από όλα τα κράτη-μέλη του χώρου Σένγκεν ενός αναβαθμισμένου και ασφαλέστερου συστήματος παροχής θεωρήσεων. «Κεντρική θέση στον προγραμματισμό του Υπουργείου Εξωτερικών είχαν οι τρεις Προξενικές μας Αρχές στη Ρωσία (Γενικά Προξενεία Μόσχας, Αγίας Πετρούπολης, Νοβοροσίσκ), καθώς φέτος υπάρχει προσδοκία αυξημένης τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία. Ιδιαίτερα το Γενικό Προξενείο Μόσχας έχει ήδη ενισχυθεί με 8 εκπαιδευμένους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών, επιπροσθέτως των εκεί υπηρετούντων, ενώ θα αποσπασθούν 15 ακόμα υπάλληλοι του Υπουργείου Προστασίας Πολίτη το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και άλλοι 15 έως το τέλος Μαΐου. Έχουν, επιπλέον, προβλεφθεί 55 θέσεις εποχικών υπαλλήλων που θα προσληφθούν επιτοπίως (ήτοι τα 2/3 των συνολικά 84 εποχικών που τοποθετούνται σε όλες τις Προξενικές Αρχές της χώρας στο εξωτερικό). Οι πρώτοι 10 εξ αυτών θα προσληφθούν τις επόμενες μέρες, ενώ οι προσλήψεις στη συγκεκριμένη κατηγορία θα συνεχιστούν στο ρυθμό που κρίνεται απαραίτητος από την ίδια την Προξενική μας Αρχή, στην οποία έχει δοθεί οδηγία για διαρκή εκτίμηση της κατάστασης.

Επίσης, από τα μέσα Απριλίου έχουν αυξηθεί οι σταθμοί εργασίας για την έκδοση των θεωρήσεων από 32 σε 47 και έχει επεκταθεί το κέντρο θεωρήσεων σε δύο ορόφους, ενώ είναι σε εξέλιξη προμήθεια και εγκατάσταση 30 επιπρόσθετων σταθμών εργασίας έως τις αρχές Ιουνίου».

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επιπλέον ότι από 20 Κέντρα Υποβολής Αιτημάτων που λειτουργούσαν τον Δεκέμβριο του 2015, πλέον λειτουργούν 28 σε όλη τη Ρωσία και προγραμματίζεται περαιτέρω αύξηση του αριθμού τους. «Τέλος, αναβαθμίστηκε ο απαραίτητος τεχνολογικός και υποστηρικτικός εξοπλισμός (γραμμές μεταφοράς δεδομένων, γκισέ επισκεπτών κλπ.), ενώ συνεχίζεται η αναβάθμιση του λογισμικού έκδοσης θεωρήσεων, εξέλιξη που θα επιτρέψει τη δραστική συντόμευση του χρόνου επεξεργασίας κάθε αίτησης. Με αυτές τις ενέργειες, και όσες άλλες κριθούν απαραίτητες στην πορεία, το Υπουργείο Εξωτερικών στηρίζει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις Προξενικές Αρχές, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφθούν τη χώρα τουρίστες και να επωφεληθεί η εθνική οικονομία.

Στόχος είναι οι προξενικές μας Αρχές να εξακολουθήσουν να εκδίδουν θεωρήσεις εντός του προβλεπόμενου από το νόμο χρονικού ορίου, ήτοι 10 ημέρες. Σε καμία περίπτωση δεν έχει υπάρξει υπέρβαση του ορίου αυτού, ενώ φυσικά καταβάλλεται προσπάθεια οι θεωρήσεις να χορηγούνται το συντομότερο δυνατόν. Το Γενικό Προξενείο της Μόσχας έχει ζητήσει από τα τουριστικά πρακτορεία να εξασφαλίζουν την έγκαιρη υποβολή αιτήματος εκ μέρους των ταξιδιωτών, ενώ σε γνώση του Γενικού Προξενείου δεν έχει περιέλθει απολύτως καμία «ακύρωση» πτήσης ή έστω ταξιδιού μεμονωμένου τουρίστα λόγω καθυστέρησης στην έκδοση θεώρησης.

Οι φωτογραφίες με μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων έξω από Κέντρο Υποβολής Αιτημάτων, αφορούν στην μία και μοναδική περίπτωση που ένα, εκ των δύο ιδιωτικών Κέντρων Υποβολής Αιτημάτων, με τα οποία συνεργάζεται το Γενικό Προξενείο Μόσχας, δέχθηκε τους αιτούντες χωρίς ραντεβού, αντίθετα με την καθιερωμένη τακτική. Ήδη την ίδια μέρα, από την Προξενική μας Αρχή δόθηκε οδηγία η πρακτική αυτή να μην επαναληφθεί και τα δύο Κέντρα Υποβολής Αιτημάτων να λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με ραντεβού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αιτούντων.

Για τη διαμόρφωση πληρέστερης εικόνας, σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα στη Μόσχα λειτουργούσε ένα μόνο Κέντρο Υποβολής Αιτημάτων που συνεργαζόταν με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας. Ήδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία δεύτερου, καθώς και άλλων 7 ακόμα Κέντρων Υποβολής Αιτημάτων σε όλη τη Ρωσία, προκειμένου να χορηγηθούν περισσότερες θεωρήσεις και να υποστηριχθεί το αυξημένο, όπως αναμένεται φέτος, τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα».

Τι λένε οι τουριστικοί φορείς
Από την πλευρά τους πάντως οι τουριστικοί φορείς σε Ρωσία και Ελλάδα υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης, έχει γίνει ακόμη πιο εμφανές τώρα, λόγω της αυξημένης ζήτησης με αποτέλεσμα, Ρώσοι οι οποίοι είχαν σκοπό να έρθουν τις πρώτες ημέρες του Μαϊου στη χώρα μας, τελικά να μην μπορούν να εξασφαλίσουν εγκαίρως βίζα, ενώ, μέσα σε όλα, προστίθενται και οι αργίες των ημέρων…

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων επισημαίνει ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις για 7.000 βίζες την ημέρα –κάτι το οποίο, προφανώς, επί του παρόντος δε συμβαίνει-, ενώ σε συναντήσεις με τη Γενική Πρόξενο Ελένη Μιχαλοπούλου και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι θα συνδράμει ώστε να γίνουν τάχιστα οι αναγκαίες προσλήψεις.
Το ελληνικό Προξενείο στη Μόσχα θα δέχεται βιογραφικά για προσλήψεις έως τις 28 Απριλίου, ενώ την ίδια στιγμή τουριστικά γραφεία στη Ρωσία καταγράφουν ήδη από τις αρχές Απριλίου αύξηση έως και 40% στη ζήτηση για Ελλάδα, η οποία όμως τελικά δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί λόγω των προβλημάτων στις θεωρήσεις…
Πηγή: newmoney.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...