27 Απρ 2016

Ίρινα Τιουρίνα: Σε κίνδυνο οι διακοπές πολλών Ρώσων στην Ελλάδα… ... κατά την διάρκεια των εορτών του Μαΐου

Οι κρατήσεις έπεσαν κατακόρυφα μετά τα γεγονότα της Παρασκευής λέει ο ATOR
Με τον τίτλο αυτό, το ρωσικό πρακτορείο TASS προβάλλει τις δηλώσεις......
της Γραμματέας Τύπου της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας Ιρίνας Τιούρινα, η οποία ανέφερε, ότι «κρίνοντας από το ρυθμό εργασίας του Ελληνικού Προξενείου στη Μόσχα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι διακοπές πολλών Ρώσων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των εορτών του Μαΐου να τεθούν σε κίνδυνο».

Καλά πληροφορημένες πηγές στη Μόσχα κάνουν λόγο για «ανέβασμα των τόνων» από την Ένωση Ρωσικών Tour Operators προς το ελληνικό προξενείο. Η ίδια σημείωσε, ότι «την προηγούμενη Παρασκευή, το κέντρο θεωρήσεων της Ελλάδας στη Μόσχα, επί της οδού Nikitsky Boulevard, το οποίο εξυπηρετεί πελάτες ταξιδιωτικών πρακτορείων, βίωσε μια εισβολή, όπου η τεράστια ουρά αυτών, που επιθυμούσαν να υποβάλουν έγγραφα για θεωρήσεις και βιομετρικά δεδομένα είχε μεγάλο μήκος»

«Οι άνθρωποι στέκονταν περίπου πέντε ώρες, εκ των οποίων δύο ή τρεις ώρες στο δρόμο, ενώ η ημέρα ήταν πολύ κρύα. Η ατμόσφαιρα στην ουρά ήταν νευρική. Υπήρξαν σκάνδαλα και ακόμη και αψιμαχίες» ανέφερε η Ιρίνα Τιούρινα, προσθέτοντας: 
«Πριν την όλη κατάσταση, προηγήθηκε περιορισμός στις 13-14 Απριλίου από το κέντρο θεωρήσεων των ραντεβού για υποβολή των εγγράφων. Αυτό έγινε μετά από αίτημα του Προξενείου, καθώς το προσωπικό του δεν προλάβαινε να επεξεργαστεί τα εισερχόμενα αιτήματα.»

Η κα Τιούρινα ανέφερε επίσης, ότι «όλες οι προσπάθειες να επικοινωνήσουν με το Προξενείο της Ελλάδας στις 22 Απριλίου δεν είχαν αποτέλεσμα, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι τουριστικοί πράκτορες κλήθηκαν σε συνάντηση το Σάββατο το πρωί με την Γενικό Πρόξενο, η οποία ζήτησε συγγνώμη από τους επικεφαλής των τουριστικών πρακτόρων για την “κατάρρευση” της Παρασκευής», ωστόσο, όπως τόνισε: «δεν υπήρξαν απαντήσεις σε ερωτήματα, σχετικά με το πώς η Γενική Πρόξενος προτίθεται να οργανώσει τις εργασίες κατά τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να εξεταστούν όλα τα εισερχόμενα αιτήματα, και αν θα προλάβουν να αποκτήσουν τις θεωρήσεις τουρίστες, που έχουν ήδη αγοράσει τουριστικά πακέτα προς την Ελλάδα». 
«Η εξαίρεση είναι, ότι οι εκπρόσωποι του κέντρου θεωρήσεων τόνισαν, πως μπορούν και είναι πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν κάθε ημέρα οποιονδήποτε αριθμό αιτούντων, οι οποίοι εξακολουθούν να ελπίζουν να ταξιδέψουν για τις εορτές του Μαΐου», σημείωσε η Ιρίνα Τιούρινα, επισημαίνοντας, ότι «στο Προξενείο της Ελλάδας έχουν συσσωρευτεί πάνω από 10 χιλιάδες διαβατήρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τις εορτές του Μαΐου». 

Κατά την ίδια, «σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, το Προξενείο επεξεργάζεται μάξιμουμ 800 διαβατήρια την ημέρα, οπότε είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς το πόσες ημέρες θα χρειαστούν για την έκδοση 10.000 θεωρήσεων, αν κινούνται με τέτοιους ρυθμούς». Υπογράμμισε επίσης, ότι «το Προξενείο εξακολουθεί να μην έχει αποκτήσει επιπλέον προσωπικό, το οποίο, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών συνήθως προσλαμβάνει για την υψηλή περίοδο», σημειώνοντας ταυτόχρονα, «ότι ακόμη και αν προσληφθούν σήμερα, θα πρέπει να περάσουν εκπαίδευση, την στιγμή που μέχρι τις εορτές του Μαΐου έχουν απομείνει μόνο 3,5 εργάσιμες ημέρες, καθώς την Παρασκευή το Προξενείο δεν λειτουργεί λόγω του Πάσχα, ενώ πιθανότατα και την Πέμπτη η εργάσιμη ημέρα θα είναι μειωμένη για τον ίδιο λόγο».

Η Ιρίνα Τιούρινα, σχολιάζοντας τις προσδοκίες των ελληνικών αρχών περί αύξησης της ροής των Ρώσων τουριστών στο επίπεδο του 2013, δήλωσε: «Οι προσδοκίες είναι αρκετά πιθανές να ευοδωθούν, ειδικά με την απουσία της Τουρκίας και της Αιγύπτου, αλλά υπό την προϋπόθεση της καλής οργάνωσης των εργασιών του Προξενείου. Ορισμένοι τουριστικοί πράκτορες πριν από δύο ή τρεις εβδομάδες, σημείωσαν μια αύξηση 40% στη ζήτηση για την Ελλάδα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, μόλις υπήρξαν οι πληροφορίες για τον περιορισμό των ραντεβού για την υποβολή των εγγράφων, οι κρατήσεις έπεσαν κατακόρυφα.» Kαι το INTERFAX To Ιντερφάξ προβάλλει επίσης της δηλώσεις της κας. Τιούρινα, η οποία ανέφερε, ότι «οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας εξηγήσεις, σχετικά με το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα έκδοσης μεγάλου αριθμού θεωρήσεων, παραμονές των εορτών του Μαΐου». «Εάν το Γενικό Προξενείο δεν αλλάξει επειγόντως τη λειτουργία του, με στόχο να ανταπεξέλθει στον τεράστιο όγκο διαβατηρίων, μπορεί να υπάρξουν ματαιώσεις τουριστικών πακέτων προς την Ελλάδα.

Προβλήματα και ματαίωση τουριστικών πακέτων συνέβησαν πάνω από μία φορά: τον Μάιο του 2013, τον Ιούλιο του 2012, τον Ιούνιο του 2010 και ακόμη νωρίτερα. Δυστυχώς το Ελληνικό ΥΠΕΞ δεν θεώρησε αναγκαίο να καθησυχάσει τη τουριστική βιομηχανία και να απαντήσει στο ερώτημα αν θα ληφθούν μέτρα για την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων καταστάσεων», ανέφερε η Τιούρινα, σημειώνοντας, ότι «σχεδόν όλοι εκείνοι, που στέκονταν την περασμένη Παρασκευή στην ουρά έξω από το ελληνικό κέντρο θεωρήσεων, ελπίζουν να λάβουν τα διαβατήρια τους στις 29-30 Απριλίου, καθώς οι πτήσεις τους ξεκινούν από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 6 Μαΐου». 
Ανέφερε, επίσης, ότι την περασμένη Παρασκευή στο ελληνικό κέντρο θεωρήσεων υπέβαλαν τα έγγραφα τους 2600 άτομα, τη στιγμή που στο Ελληνικό Προξενείο ήδη υπήρχαν περίπου 8 χιλιάδες διαβατήρια, προσθέτοντας: «Μεταξύ των αιτούντων υπάρχουν και κάτοικοι περιφερειών, των οποίων τα διαβατήρια θα πρέπει να σταλούν σε αυτούς από τη Μόσχα, κάτι το οποίο απαιτεί επιπλέον χρόνο.

Εν τω μεταξύ, στην ιστοσελίδα του ελληνικού κέντρου θεωρήσεων αναφέρεται, ότι το Γενικό Προξενείο δεν θα λειτουργήσει την Παρασκευή 29 Απριλίου, καθώς και στις 2 και 3 Μαΐου. Δηλαδή, για την επεξεργασία μερικών χιλιάδων διαβατηρίων απομένουν η Τρίτη, η Τετάρτη και η Πέμπτη.» 
Η ίδια ανέφερε, ότι «η τουριστική βιομηχανία δεν έλαβε χθες, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, καμία εξήγηση από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, σχετικά με τα μέτρα που σχεδιάζονται να ληφθούν για την επίλυση του προβλήματος με τις θεωρήσεις» και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε ούτε και σαφήνεια, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα έκδοσης θεωρήσεων για τους τουρίστες, που σχεδιάζουν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα για τις εορτές του Μαΐου.

Το αν το προσωπικό του Προξενείου θα προλάβει να επεξεργαστεί τα συσσωρευμένα έγγραφα ή όχι, παραμένει ασαφές.» Σημείωσε επίσης, ότι, «σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας αλλάζει το λογισμικό του, με στόχο να επισπεύσει κατά δύο φορές την ταχύτητα επεξεργασίας των στοιχείων και να καταστήσει δυνατή την έκδοση όλων των θεωρήσεων για τις εορτές του Μαΐου», ενώ σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ, περί ενίσχυσης του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα με 30 νέους υπαλλήλους μέχρι τα τέλη Μαΐου και άλλων 55 τοπικών, δήλωσε: «Η πληροφορία αυτή δεν δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις, σχετικά με τις εορτές του Μαΐου.

Θα προλάβει το Προξενείο μέχρι τις 29 Απριλίου να εκδώσει θεωρήσεις σε όλους τους αιτούντες, που ταξιδεύουν στην Ελλάδα για τις εορτές του Μαΐου; Εάν όχι, στο Προξενείο θα διοργανωθεί μια «ομάδα σε επιφυλακή», η οποία θα συνεχίσει να εργάζεται, προκειμένου να αποφευχθεί η ματαίωση των ήδη πληρωμένων τουριστικών πακέτων; Τα Κέντρα Θεωρήσεων θα εκδίδουν τα διαβατήρια τις ημέρες, που θα είναι κλειστό το Γενικό Προξενείο για τις εορτές;»

Και ανακοίνωση του ATOR Με τίτλο: «Το ελληνικό Προξενείο στη Μόσχα αύξησε την περίοδο εξέτασης των εγγράφων για θεώρηση», η ΑΤΟΡ ανάρτησε στην ιστοσελίδα της την ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ανησυχούν για την κατάσταση με τη λειτουργία του εξειδικευμένου ελληνικού Visa Center επί της οδού Nikitsky Boulevard, το οποίο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη λήψη και επεξεργασία των εγγράφων για θεώρηση, παραμονές των εορτών του Μαΐου. 

Όπως ανέφερε στην ATOR ένας από τους συμμετέχοντες στην αγορά, «συνέβη αυτό, που όλοι φοβόντουσαν». Σύμφωνα με τον ίδιον, λόγω της εισροής τουριστών κατά τη διάρκεια των διακοπών του Μαΐου, το προσωπικό του Προξενείου απλά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην επεξεργασία των αιτήσεων έκδοσης θεώρησης.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το Προξενείο δεν έχει ακόμη ενισχυθεί με πρόσθετο προσωπικό στην «υψηλή περίοδο»,το οποίο επιβεβαιώνεται εν μέρει, από τις πληροφορίες που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα, όπου γίνεται λόγος για πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού, οι οποίοι μπορούν να υποβάλουν το βιογραφικό τους μέχρι τις 28 Απριλίου.

Υπενθυμίζουμε, ότι από τις 28 Μαρτίου 2016 άρχισαν να λειτουργούν νέα ελληνικά κέντρα θεωρήσεων στις πόλεις Αρχάγγελσκ, Νόβγκοροντ, Βολόγκντα, Βορόνεζ, Πετροζαβόντσκ, Πσκοφ και Σμολένσκ. Επιπλέον, για τον διαχωρισμό των ατομικών από τις οργανωμένες ροές, άνοιξε και ένα νέο κέντρο θεωρήσεων στη Μόσχα, το οποίο επρόκειτο να λειτουργήσει μόνο με μεμονωμένους αιτούντες. Έτσι, από το τέλος του Μαρτίου, στη Ρωσία λειτουργούν 28 κέντρα θεωρήσεων της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων δύο στη Μόσχα. 
Στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ρωσίας και Ελλάδας, οι Έλληνες διπλωμάτες υποσχέθηκαν στους Ρώσους θεωρήσεις τριών ετών, και ενώ στην Αγία Πετρούπολη έχει ήδη αρχίσει η έκδοση θεωρήσεων τριών ετών, φαίνεται ότι προς το παρόν, η αύξηση του αριθμού των κέντρων θεωρήσεων δεν επέσπευσε την εξέταση των αιτήσεων έκδοσης θεώρησης. Η ηγεσία του Κέντρου θεωρήσεων της Ελλάδας στη Μόσχα, ως απάντηση στις πολλές επικρίσεις τουριστικών επιχειρήσεων, στις 23 Απριλίου δημοσίευσε μια έκθεση, η οποία αναφέρει ότι “η διάρκεια της εξέτασης των εγγράφων στο Προξενείο αυξάνεται”, χωρίς να προσδιορίζει, ωστόσο, το κατά πόσον αυξάνεται η εν λόγω χρονική περίοδος. “Η διάρκεια εξέτασης των εγγράφων στο Προξενείο διαρκεί τουλάχιστον 2 εργάσιμες ημέρες, χωρίς να υπολογίζετε η ημέρα και ο χρόνο παράδοσης (για τα περιφερειακά Κέντρα Θεωρήσεων).

Λόγω της μετάβασης στο νέο σύστημα έκδοσης θεωρήσεων για τις χώρες Σένγκεν, η περίοδος εξέτασης των εγγράφων στο Προξενείο αυξάνεται. Παρακαλείστε να υποβάλατε αίτηση για θεώρηση αρκετά νωρίτερα από την ημερομηνία αναχώρησης”, αναφέρεται στην έκθεση του Κέντρου Θεωρήσεων της Ελλάδας»

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι στις 29 Απριλίου 2016, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδα θα παραμείνει κλειστό, ενώ τα Κέντρα Θεωρήσεων στη Μόσχα και στις περιφέρειες, που ανήκουν στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα, θα λειτουργήσουν κανονικά, σε αντίθεση με τα κέντρα Θεωρήσεων στην Αγία Πετρούπολη, Αρχάγγελσκ, Μουρμάνσκ, Πετροζαβόντσκ, Πσκοφ, Νόβγκοροντ που θα παραμείνουν κλειστά. Σημειώνεται επίσης, ότι στις 2 και 3 Μαΐου 2016 το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και τα κέντρα θεωρήσεων θα είναι κλειστά, καθώς και στις 9 Μαΐου 2016.
Πηγή:money-tourism.gr 
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...