22 Απρ 2016

Σε φόρο και εισφορές το μισό εισόδημα

Επιβαρύνσεις που ξεπερνούν το 50% του εισοδήματος φέρνει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.......
για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο τμήμα των αποδοχών (πάνω από το ήμισυ). Και αυτό, καθώς το νέο σύστημα τόσο στη φορολογία όσο και στον υπολογισμό των εισφορών διογκώνει τις επιβαρύνσεις για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με επαγγελματικές ενώσεις, οι δύο αυτές κινήσεις της κυβέρνησης θα οδηγήσουν χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες σε διακοπή εργασιών, κλείνοντας τα βιβλία τους. Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης θα αυξήσουν τη φοροδιαφυγή, ενώ συνάμα θα μειώσουν σημαντικά την εισπραξιμότητα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Ελλοχεύει ο κίνδυνος, τα αποτελέσματα να είναι εκ διαμέτρου αντίθετα από τα επιδιωκόμενα.

Οπως προκύπτει από τα παραδείγματα που παρουσιάζονται παρακάτω, ασφαλιστικές εισφορές και φόροι ξεπερνούν το 50% του εισοδήματος. Εφόσον προστεθούν διάφοροι άλλοι φόροι, όπως ο ΕΝΦΙΑ ή τα τέλη κυκλοφορίας, το πραγματικό εισόδημα μειώνεται περαιτέρω.

Με βάση το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση οι ελεύθεροι επαγγελματίες:

• Θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ (όπως και σήμερα) με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Ωστόσο, γι’ αυτούς δεν θα ισχύει η έκπτωση των 2.000 ευρώ, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να εκπίπτουν τις δαπάνες που πραγματοποιούν. Αν και με τη νέα κλίμακα μειώνονται οι επιβαρύνσεις για τους περισσότερους επαγγελματίες, καθώς ο πρώτος φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 26% στο 22%, ωστόσο θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα, δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

• Επιβάλλεται εισφορά 20% επί του μηνιαίου εισοδήματος. Επίσης, επιβάλλεται εισφορά με συντελεστή 7% για την επικουρική ασφάλιση και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Αυτό σημαίνει ότι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να δίνουν το 33,95% του εισοδήματός τους σε εισφορές. Εάν δε, συνυπολογισθεί και το εφάπαξ (4% επί του εισοδήματος) οι επιβαρύνσεις φθάνουν στο 37,95%

Παραδείγματα
Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ ή 1.250 ευρώ μηνιαίες αποδοχές.
• Ασφαλιστικές εισφορές (20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια και 7% για επικουρική ασφάλιση): 5.092,5 ευρώ.
• Φόρος εισοδήματος: 2.179,65 ευρώ
• Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 0 ευρώ.
• Τέλος επιτηδεύματος: 650 ευρώ.
Συνολική επιβάρυνση εισοδήματος (ασφαλιστικές εισφορές+φόροι): 7.922,15 ευρώ ή το 52,8% του ετήσιου εισοδήματος.

Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ ή 1.667 ευρώ μηνιαίες αποδοχές.
• Ασφαλιστικές εισφορές  (20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια και 7% για επικουρική ασφάλιση): 6.790 ευρώ.
• Φόρος εισοδήματος: 2.906 ευρώ.
• Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 26,62 ευρώ.
• Τέλος επιτηδεύματος: 650 ευρώ.
Συνολική επιβάρυνση εισοδήματος (ασφαλιστικές εισφορές+φόροι): 10.372,62 ευρώ ή το 51,86% του ετήσιου εισοδήματος.

Κερδισμένοι οι αγρότες από τις αλλαγές
Στους κερδισμένους της φορολογικής μεταρρύθμισης εντάσσονται οι αγρότες. Και αυτό, διότι οι αγρότες στην πλειονότητά τους είτε θα είναι αφορολόγητοι είτε θα πληρώσουν μικρά ποσά φόρου.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων που προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.100 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ. Ωστόσο, όπως και στους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, έτσι και αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν υψηλά ποσά ασφαλιστικών εισφορών.

Για παράδειγμα, αγρότης με εισόδημα 10.000 ευρώ δεν θα πληρώσει κανέναν φόρο στην εφορία, αλλά θα καταβάλει 3.395 ευρώ για τις ασφαλιστικές του εισφορές. Πάντως, και στον κλάδο αυτό της οικονομίας υπολογίζεται ότι πολλοί θα κλείσουν τα βιβλία τους.
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...