5 Ιουν 2015

Εκνευρισμός στο Μαξίμου που απαντά με αιχμές στην πρόταση των Θεσμών - Συγκριτικός κατάλογος με όσα προτείνει η κυβέρνηση και όσα θέλουν οι δανειστές

- Το Μαξίμου επαναλαμβάνει πως το σχέδιο των δανειστών περιέχει ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές
- Για πρώτη φορά η κυβέρνηση παραδέχεται πως έχει υποχωρήσει......... σε πολλά ζητήματα και έχει συμβιβαστεί
- Αφήνουν μάλιστα αιχμές κατά των δανειστών λέγοντας πως το σχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί το Brussels Group
- H κυβέρνηση συναρτά την υπογραφή συμφωνίας μόνο με λύση για το χρέος και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας
- Δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να συναντηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιούνκερ

Μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων των Θεσμών που προβλέπουν σκληρά μέτρα, κυβερνητικές πηγές του Μαξίμου επισημαίνουν πως το σχέδιο περιέχει ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, το Μαξίμου αφήνει σαφέστατες αιχμές κατά των δανειστών, αναφέροντας πως τα συγκεκριμένα μέτρα δεν ανταποκρίνονται στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί στο Brussels Group, κατηγορώντας ουσιαστικά τους δανειστές πως εμπαίζουν την ελληνική κυβέρνηση.

Επισημαίνεται δε πως δεν έχουν κάνει ούτε βήμα πίσω, ανεξάρτητα αν στους τέσσερις αυτούς μήνες οι δύο πλευρές είχαν συγκλίνει σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στην πρότασή της, η πρόταση των δανειστών δεν τις εμπεριέχει. Το Μαξίμου σημειώνει πως αυτή η στάση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο συμβάλει στην εύρεση αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και διευκρινίζουν με νόημα πως αν γίνουν αποδεκτές αυτές οι προτάσεις θα συνεχιστεί το τραγικό λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση παραδέχεται στον πιο επίσημο βαθμό πως η πρότασή της δεν αντικατοπτρίζει τις προγραμματικές της δηλώσεις, αλλά έχουν υποχωρήσει και συμβιβαστεί στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group και των τεχνικών κλιμακίων. Ωστόσο, η κυβέρνηση σημειώνει πως για να δεχτεί να υπογράψει συμφωνία αυτή θα πρέπει να είναι συνάρτηση και μίας λύσης για το χρέος και της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας.

Το Μαξίμου μάλιστα δίνει και τον οδικό χάρτη για να υπάρξει μία νέα συμφωνία με τους δανειστές επικαλούμενο τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist με τα τέσσερα βασικά σημεία:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει η χώρα να διασπάσει το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
β. Να μην υπάρξουν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
γ. Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα και τέλος
δ. Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Όπως ισχυρίζονται οι κυβερνητικές πηγές οι θεσμοί ζητούν την ψήφιση όλων των μέτρων τον Ιούνιο και άμεση εφαρμογή τους από την 1η Ιουλίου 2015. Ζητούν ακόμα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.

Ο συγκριτικός κατάλογος με όσα προτείνει η κυβέρνηση και όσα απαιτούν οι δανειστές σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

1. Πρωτογενή πλεονάσματα
Τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν τεράστιο ρόλο στην πορεία για την ανάπτυξη. Μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος μεταφράζεται σε 1,8 δισ. ευρώ που διατίθεται στην πραγματική οικονομία και όχι στη μαύρη τρύπα του χρέους.
  2015 2016 2017 2018
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΑΜΑΡΑΣ 3% 4,5% 4,5% 4,2%
ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ 1% 2% 3% 3,5%
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 0,6% 1,5% 2,5% 3,5%
Πραξιτέλης Σαραντόπουλος
Πηγή: newsit.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...