28 Ιουν 2015

Ποδοσφαιρική Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ ξεπέρασε τη σεζόν 2013-2014 η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση.......
της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Deloitte, επιβεβαιώνοντας ότι το ποδόσφαιρο, στο πιο υψηλό επίπεδό του, παραμένει μια διαρκώς αναπτυσσόμενη, επικερδής και προσοδοφόρος επιχείρηση.

H αύξηση οφείλεται στην ανάπτυξη που παρουσίασαν τα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που είναι η γερμανική Bundesliga, η ισπανική La Liga, η γαλλική Ligue 1, η αγγλική Premier League και η ιταλική Serie A, των οποίων τα έσοδα έφτασαν τα 11,3 δισ. ευρώ από τα 20 συνολικά των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Τη μερίδα του λέοντος ως προς τα έσοδα έχει το αγγλικό πρωτάθλημα ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στους 20 συλλόγους της Premier League αναλογεί το 20% της συνολικής ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αγοράς.

Κερδοφόρο προϊόν
Σύμφωνα με τον Dan Jones από το Sports Business Group της Deloitte, «κάθε ένα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα σημείωσε έσοδα ρεκόρ για τρίτη συνεχή χρονιά το 2013/14, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι το ποδόσφαιρο παραμένει "καλύτερη επιλογή" για ραδιοτηλεοπτική μετάδοση και ότι οι εμπορικοί συνεργάτες επενδύουν γενναιόδωρα προκειμένου να συνδεθούν με τους ηγετικούς συλλόγους της Ευρώπης δεδομένου του παγκόσμιου προφίλ τους».

Τα έσοδα από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αυξήθηκαν κατά 15% φτάνοντας 11,3 δισ. ευρώ το 2013/14 με αποτέλεσμα να καταγράψουν έσοδα - ρεκόρ για τρίτη σερί χρονιά ξεπερνώντας τα 20 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτή η αύξηση των εσόδων διευρύνει το χάσμα με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα της Γηραιάς ηπείρου δημιουργώντας ουσιαστικά πρωταθλήματα δύο ταχυτήτων.

Η Premier League που είναι το πιο κερδοφόρο πρωτάθλημα κατέγραψε τεράστια έσοδα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 29% σε σχέση με τη σεζόν 2012/13 λόγω της συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα που ξεκίνησε τη σεζόν 2013/14.

Οι σύλλογοι της Premier League σημείωσαν ρεκόρ λειτουργικών κερδών (548 εκατ. ευρώ), με τις 19 από τις 20 ομάδες να έχουν κέρδη. Το ίδιο ισχύει και για την Championship, το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας στην Αγγλία, τα έσοδα της οποίας αυξήθηκαν κατά 12%, φτάνοντας στα 438 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό που ξόδεψαν για μεταγραφές οι 92 ομάδες όλων των κατηγοριών στην Αγγλία ξεπέρασε τα 892 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά τη σεζόν 2013/14. Το σύνολο του καθαρού χρέους των ομάδων της Premier League μειώθηκε στα 2,4 δισ. το 2014.

Η αύξηση των εσόδων της Premier League κατά 735 εκατ. ευρώ (29%) τη σεζόν 2013/14 επιβεβαίωσε την κυριαρχία της σε αυτό το κομμάτι για ακόμη μία φορά.

H Bundesliga αύξησε τα έσοδά της κατά 257 εκατ. ευρώ (13%) και εδραιώθηκε στη δεύτερη θέση μεταξύ των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων. Βασική κινητήρια δύναμη της αύξησης αυτής είναι τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, παρόλο που η τιμή τους είναι η χαμηλότερη στους επονομαζόμενους «big five».

Τα έσοδα των ομάδων της La Liga αυξήθηκαν κατά 65 εκατ. ευρώ (3%) την σεζόν 2013/14, κάτι που οφείλεται στους δύο μεγάλους συλλόγους της Μαδρίτης (Ρεάλ και Ατλέτικο), καθώς στις υπόλοιπες 18 ομάδες υπήρξε μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Τον Μάιο του 2015, ο υπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι από τα 2016/17 θα υπάρξει κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος, έχοντας την ελπίδα για έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ.

Οριακή ήταν η αύξηση των εσόδων της Serie A κατά 22 εκατ. ευρώ (1%).

Τα συνολικά έσοδα της Ligue 1 αυξήθηκαν κατά 201 εκατ. ευρώ (15%) λόγω των 75 εκατ. της Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά και από την αύξηση των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των πρωταθλητών και της Μονακό κατά 223 εκατ. ευρώ (42%).

«Η έρευνα καταδεικνύει πως το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι πλέον ένα παγκόσμιο προϊόν, το οποίο αναπτύσσεται ακόμη και στο σημερινό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Το σύνολο των εσόδων των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων αυξήθηκε κατά 15% και αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται από το αυξανόμενο ενδιαφέρον των τηλεθεατών, αλλά και την αύξηση των εσόδων από εισιτήρια, χορηγίες και εμπορικά δικαιώματα», σχολίασε ο Αλέξης Χατζηπαύλου, που ανήκει στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Deloitte Ελλάδος.

Χαμηλά η Ελλάδα
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «δυστυχώς, στην Ελλάδα η κατάσταση παραμένει στάσιμη με τα έσοδα του ελληνικού πρωταθλήματος να παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να καθίσταται μη ανταγωνιστικό». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαύλου, θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα, ούτως ώστε το ελληνικό πρωτάθλημα να αναβαθμιστεί για να γίνουν επενδύσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα φέρουν άνοδο σε άλλες σημαντικές πηγές εσόδων όπως τα ραδιοτηλεοπτικά και τα εμπορικά δικαιώματα.

Στις αρχές του έτους η ίδια εταιρεία δημοσίευσε έρευνα σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων κατά την περίοδο 2013 – 2014 (βλ. «Κ» 1/2/2015).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε υπήρξε σημαντική αύξηση των εσόδων των συλλόγων που βρίσκονται στη «Football Money League» (το άτυπο πρωτάθλημα των οικονομικά ισχυρών συλλόγων της Ευρώπης).

Τα ετήσια έσοδά τους ξεπερνούν τα έξι δισ. ευρώ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά και συνιστά αύξηση της τάξης του 14% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...