30 Ιουν 2015

Capital control και στα... φαρμακεία

Φόβοι για ελλείψεις Φαρμάκων - Με Πλαφόν οι Συνταγές
Σε άτυπο... περιορισμό της διάθεσης φαρμάκων έχουν προχωρήσει οι φαρμακοποιοί, ενώ μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης εξετάζει....... και το υπουργείο Υγείας. Ο φόβος των πολιτών για ελλείψεις φαρμάκων μετά το capital control οδηγεί τους φαρμακοποιούς σε μια πιο αυστηρή διαχείριση των φαρμάκων που έχουν στα ράφια τους. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχει προφορική σύσταση του φαρμακευτικού συλλόγου να μη χορηγούνται διπλές και τριπλές συσκευασίες φαρμάκων, ακόμη και στην περίπτωση που οι πολίτες πληρώνουν τοις μετρητοίς.

Αλλά και το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων καθώς και έλεγχο της συνταγογράφησης φαρμάκων - κυρίως συνταγών που αφορούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Χθες ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής επικοινώνησε με τους εμπλεκόμενους φορείς στην αγορά φαρμάκου ζητώντας να συνεχιστεί και να διασφαλιστεί η συνήθης ροή φαρμάκων προς νοσοκομεία και φαρμακεία.

Ο κ. Κουρουμπλής κατέστησε σαφές ότι πρωταρχικός στόχος είναι όλοι οι πολίτες, σε κάθε σημείο της χώρας, να έχουν επαρκή πρόσβαση στο φάρμακο και κατ' επέκταση στο αγαθό της Υγείας. Παράλληλα ζήτησε από τη φαρμακοβιομηχανία να τηρηθεί η νόμιμη υποχρέωση διατήρησης αποθεμάτων τουλάχιστον 90 ημερών, όπως ορίζει ο νόμος.

Οι εκπρόσωποι του χώρου (φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) διαβεβαίωσαν τον υπουργό ότι θα συνεχιστεί ο πλήρης και απρόσκοπτος εφοδιασμός της αγοράς με τις συνήθεις ποσότητες φαρμάκου.

Διαβεβαιώσεις

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, διαβεβαιώνει ότι «υπάρχει η ίδια επάρκεια φαρμάκων που υπήρχε και πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Και φροντίζουμε από την δική μας πλευρά να ανατροφοδοτείται κανονικά η αλυσίδα φαρμάκων, προσκαλώντας τους πάντες να κάνουν το ίδιο. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας ώστε να αντιμετωπίζονται οι όποιες δυσλειτουργίες».

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, η επάρκεια είναι εξασφαλισμένη για τον επόμενο μήνα, με τις πολυεθνικές να ζητούν μέτρα από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα παράλληλων εξαγωγών.

Είχε προηγηθεί καταγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι «ορισμένες ιδιωτικές φαρμακαποθήκες απαιτούν μετρητά για τις παραγγελίες από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι εργάζονται στο πάγκο εξυπηρετώντας ασφαλισμένους και ασθενείς». Στο μεταξύ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τους γιατρούς - μέλη του «να εξυπηρετήσουν τους πολίτες - ασθενείς με τον καλύτερο τρόπο, τη δύσκολη αυτή περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας».

Όσον αφορά τα φάρμακα, αναφέρει ο ΠΙΣ - «να προσπαθούν με κάθε τρόπο να συνταγογραφούν με επιστημονικό τρόπο και σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε αρρώστου και όχι σύμφωνα με ενδεχόμενα αιτήματα ασθενών για προμήθεια φαρμάκων, τα οποία πιθανώς δεν θα χρησιμοποιηθούν και μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα ελλείψεων στην αγορά για τους πραγματικά έχοντας ανάγκη ασθενείς».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τα μέλη του «να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, εφόσον απαιτείται, απέχοντας από τη λήψη οποιασδήποτε ιατρικής αμοιβής, εκδίδοντας μηδενική απόδειξη παροχής υπηρεσιών, τουλάχιστον για το διάστημα έως 6.7.2015».
Ελένη Πετροπούλου
Πηγή:imerisia.gr
NewsRoom mykonosticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...