27 Ιουν 2015

«Ο χρόνος δεν αρκεί για την ομαλή προπαρασκευή ενός δημοψηφίσματος»

Τι προβλέπεται στο Σύνταγμα
O Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, δικηγόρος και πρώην Γενικός Γραμματέας των Υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Θανάσης Ξηρός, λύνει απορίες αναφορικά.......
με το καίριο θέμα του δημοψηφίσματοςΗ Βουλή θα αποφασίσει σε λίγες ώρες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου o λαός να εγκρίνει ή να απορρίψει τις προτάσεις των «θεσμών». Τι προβλέπεται στο Σύνταγμα.

Το ισχύον Σύνταγμα, μετά την αναθεώρησή του το 1986, κατοχυρώνει στην παρ. 2 του άρθρου 44 δύο μορφές δημοψηφίσματος, για κρίσιμο εθνικό θέμα και για ψηφισμένο σχέδιο νόμου που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα εκτός από τα δημοσιονομικά.

Την πρωτοβουλία έχει η κυβέρνηση και, αντίστοιχα, 120 βουλευτές, υποβάλλοντας σχετική πρόταση. Την απόφαση λαμβάνει η απόλυτη και, αντίστοιχα, η αυξημένη πλειοψηφία των μελών της Βουλής, δηλαδή εκατό πενήντα ένας ή εκατό ογδόντα βουλευτές.

Η κυβέρνηση ζήτησε την προκήρυξη δημοψηφίσματος με την πρώτη του μορφή. Οι προτάσεις των «θεσμών» αποτελούν κρίσιμο εθνικό θέμα;

Ως κρίσιμο εθνικό θεωρείται, καταρχήν, κάθε θέμα που αφορά την εξωτερική πολιτική και, γενικότερα, τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Δεν αποκλείεται όμως να καταλάβει και οποιοδήποτε άλλο ζήτημα της εσωτερικής πολιτικής, αρκεί να απασχολεί ευρύτερα την κοινωνία.

Μετά την ανακοίνωση της πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου υποστηρίχθηκε ότι δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτή η προκήρυξη δημοψηφίσματος αυτής της μορφής και με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Και τούτο, επειδή εντοπίζεται σε δημοσιονομικό θέμα, το οποίο πρέπει να εξαιρείται, εν γένει, από την προσφυγή στο εν λόγω θεσμό άμεσης δημοκρατίας.

Η άποψη δεν είναι ορθή και πάντως δεν συμπίπτει με την κρατούσα, αφού η απαγόρευση για τα δημοσιονομικά καταλαμβάνει αποκλειστικά το «κυρωτικό» δημοψήφισμα, δηλαδή αυτό για ψηφισμένο νομοσχέδιο.

Βέβαια, η προβολή της, τουλάχιστον στο πρόσωπο των περισσοτέρων από αυτούς που την υποστήριξαν, μοιάζει αναμενόμενη και ίσως δικαιολογημένη πολιτικά. Τυχόν διαφοροποίησή τους από το πρόσφατο παρελθόν θα τους εξέθετε για όσα πριν από τέσσερα περίπου χρόνια «επέβαλαν βίαια».

Το ερώτημα στο οποίο θα κληθεί ο λαός να απαντήσει πρέπει να είναι σαφές και σύντομο. Το προτεινόμενο διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά;

Η διατύπωση που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και πρότεινε στη Βουλή διαθέτει τυπικά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αρκεί οι προτάσεις των «θεσμών» της 25ης Ιουνίου 2015, οι οποίες θα τεθούν στην κρίση του λαού, να συνεχίσουν και μετά την απόφαση της Βουλής και έως τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας να παραμένουν «ζωντανές στο τραπέζι».

Η ψηφοφορία προτείνεται να διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή. Θεωρείται το χρόνο επαρκή για την ενημέρωση του λαού και την προπαρασκευή της ψηφοφορίας;

Θα σας απαντούσα με μία λέξη "όχι" και σπεύδω αμέσως να εξηγήσω την άποψή μου. Οι προτάσεις είναι εντοπισμένες σε οικονομικά μέτρα, στο σύνολό τους δεν μας είναι ακόμη γνωστές και η «επικοινώνησή» τους αποτελεί αναγκαίο όρο για τη γνήσια και ελεύθερη έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Οι πέντε, το μέγιστο, ημέρες που απομένουν ουσιαστικά έως την ψηφοφορία δεν φθάνουν ούτε για να γίνουν γνωστές και κατανοητές. Επιπλέον, η λαϊκή ετυμηγορία συναρτάται και με την ενημέρωση για τις συνέπειες του ναι και του όχι. Αν και η κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ του όχι, δεν έχει ακόμη, ελπίζω σύντομα να το πράξει, παρουσιάσει στον λαό τι θα σημαίνει γι’ αυτό, για την ίδια και για τη χώρα η επικράτηση κάθε απάντησης.

Αμφιβάλλω, επίσης, εάν ο απομένων χρόνος είναι επαρκής για την ομαλή προπαρασκευή της ψηφοφορίας. Περιορίζομαι σε δύο παραδείγματα. Δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς ψηφοδέλτια και φακέλους σε κάθε εκλογικό τμήμα. Θα πρέπει να σταλούν σε ικανό αριθμό σε όλη τη χώρα το αργότερο πέντε ημέρες πριν από την ψηφοφορία, δηλαδή έως την Τρίτη.



Δεδομένου ότι το ερώτημα θα επισημοποιηθεί με τη λήξη της συνεδρίασης της Βουλής, η εκτύπωση των ψηφοδελτίων μπορεί να αρχίσει μόνον αμέσως μετά, εφόσον βέβαια το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης είχε φροντίσει ήδη να προμηθευτεί εγκαίρως τις απαραίτητες ποσότητες χαρτιού. Εξάλλου, ψηφοφορία χωρίς την παρουσία αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής δεν διεξάγεται.

Η επιλογή τους είναι προϊόν μακράς διαδικασίας, λαμβάνει χώρα κεντρικά για το σύνολο της επικράτειας στο Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου και όσοι κληρωθούν οφείλουν να παραλάβουν τον διορισμό τους τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την ψηφοφορία και να αναλάβουν καθήκοντα έως την προσεχή Παρασκευή.

Εντός δύο ημερών, δηλαδή από την Κυριακή έως την Τρίτη δεν νομίζω ότι μπορεί αντικειμενικά να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού. Για την παραλαβή της σχετικής πράξης, ας μη γίνεται καλύτερα λόγος. Εύχομαι καλή επιτυχία και πολύ τύχη σε όσους αναλάβουν το βάρος της προπαρασκευής. Αμφιβάλω όμως εάν θα τους φθάσει.
Πηγή: protothema.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...