29 Ιουν 2015

Μουσείο στη Δήλο από το Ιδρυμα Λεβέντη

Eίχαν χρηματοδοτήσει τη μελέτη ανέγερσης νέου, σύγχρονου μουσείου στο νησί. Τώρα αναλαμβάνουν και την ανέγερσή του.......

Η θερινή περίοδος ξεκίνησε και σύγχρονοι «προσκυνητές» από όλα τα μέρη του κόσμου συρρέουν κατά εκατοντάδες καθημερινά στην ιερή Δήλο. «Η επισκεψιμότητα αναμένεται μεγαλύτερη από την περσινή, που ήταν κορυφαία, με περισσότερους από 120.000 επισκέπτες κατά τους θερινούς μήνες», μας λέει ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης. Η συζήτηση γίνεται με αφορμή τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Ιδρύματος Λεβέντη να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του νέου Μουσείου Δήλου.

Η προεργασία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ο Γιώργος και η Ασπασία Λεβέντη είχαν εκφράσει επίσημα προς το υπουργείο Πολιτισμού από το περασμένο καλοκαίρι την πρόθεσή τους, το International Foundation for Greece, που ίδρυσαν στο Λονδίνο, να χρηματοδοτήσει μια μελέτη για το ελληνικό κράτος. Επιλέχθηκε τελικά αυτή της ανέγερσης του νέου Μουσείου Δήλου. Κατατέθηκε και εγκρίθηκε μάλιστα στη συνεδρίαση του τελευταίου Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, δηλαδή με την παλιά του σύνθεση.

Εκεί τέθηκαν και οι βασικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες θα είναι κτίριο βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, με χωροθέτηση απόλυτα εναρμονισμένη με το τοπίο. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόγειο ή υπόσκαφο.
Οσο το δυνατόν πιο απομακρυσμένο από τη θάλασσα, για καλύτερη προστασία των αρχαίων έργων, αλλά και του κτιρίου, το οποίο θα οικοδομηθεί με υλικά που δεν απαιτούν συχνή συντήρηση. Θα εκτείνεται σε 5.000 τ.μ. και θα καλύπτει όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου μουσείου. Και να που θα γίνει πραγματικότητα, όπως όλα δείχνουν.

Πριν από δέκα ημέρες και με νεότερη επιστολή τους στον αν. υπουργό Νίκο Ξυδάκη, ο Γιώργος και η Ασπασία Λεβέντη εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση της κατασκευής του κτιρίου του νέου Μουσείου Δήλου.

Ονειρο και επιθυμία πολλών δεκαετιών, αντάξιο του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου, το νέο μουσείο «θα αναδείξει με σύγχρονες μουσειολογικές προτάσεις τις μόνιμες συλλογές που βρίσκονται στο παλιό μουσείο, τα νέα ευρήματα και άλλες αρχαιότητες από τις αποθήκες», μας λέει ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που προετοιμάζει την υποδομή και το μουσειολογικό πρόγραμμα. «Ολοι θέλουμε να προχωρήσει γρήγορα, αλλά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες».

Εργο πολλών εκατομμυρίων, θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί από το ελληνικό κράτος, ειδικά αυτήν τη στιγμή, που αδυνατεί ακόμα και να συντηρήσει το παλιό μουσείο των 2.500 τ.μ. Στεγάζεται στο κτίριο του 1904, που έχει υποστεί μεγάλες φθορές λόγω παλαιότητας, υγρασίας και καιρικών συνθηκών. Ωστόσο θα αξιοποιηθεί στο μέλλον, εφ' όσον δεχτεί την απαραίτητη συντήρηση.

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά, η Δήλος έχει υποστεί ασύλληπτη εγκατάλειψη από τους επίσημους φορείς, στα όρια της ιεροσυλίας. Ακόμα και σήμερα το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων δεν έχει καταφέρει να διορίσει υπαλλήλους στο πωλητήριο, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστό. Ανοίγει σε έκτακτες περιπτώσεις, με την καλή θέληση υπαλλήλων από την Εφορεία, που πηγαίνουν στη Δήλο από τη Μύκονο. 

Ευτυχώς, το αναψυκτήριο λειτουργεί, αλλά όχι και η αποκομιδή των σκουπιδιών. Κανένα δρομολόγιο δεν έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα από τον Δήμο Μυκόνου, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να παραμένουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, στον αρχαιολογικό χώρο.

Θυμόμαστε ακόμα ότι τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε αναγκαστικό κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου για λόγους ασφαλείας, καθώς οι φύλακες δεν επαρκούσαν.

Με την πρόσληψη 19 έκτακτων υπαλλήλων, από την 1η Απριλίου ξεκίνησε το συνεχές ωράριο στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο, που ωστόσο δύο απογεύματα της εβδομάδας λειτουργεί έως τις 4.00 το απόγευμα. 

Αναμένονται άλλοι οκτώ έκτακτοι υπάλληλοι προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα και να γίνει εύρυθμη η λειτουργία του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου, προστατευόμενο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1990. Οι χορηγοί του νέου Μουσείου Δήλου, πάντως, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν στο μέλλον ακόμα και τη λειτουργία του. Εν αναμονή των εξελίξεων, λοιπόν.
Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...