29 Ιουν 2015

Τρεις τρόποι για να σκέφτεστε σαν ηγέτης

Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που αναλαμβάνει μια ηγετική θέση για πρώτη φορά;
*Απαντά η Αλάιζ Νέλσον, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος ........
της Vitan Voices Global Partnership.

Είχα το προνόμιο να συνεργάζομαι με εξαιρετικές γυναίκες-ηγέτιδες απ’ όλο τον κόσμο για πάνω από 17 χρόνια. Παρά τις διαφορές τους, έχω καταλάβει ότι το υλικό της ηγεσίας τους είναι κοινό για όλες. Και με έχουν όλες διδάξει πράγματα που έχουν διαμορφώσει την αντίληψή μου για το τι χρειάζεται για να είναι κάποιος μεγάλος ηγέτης.

Ακούστε πρώτα
Όταν αναλαμβάνετε μια ηγετική θέση – όπου και να είναι αυτή, σε μια ΜΚΟ, σε μια εταιρεία, ή αλλού – είναι σημαντικό να κατανοήσετε το περιβάλλον σας. Κάντε ερωτήσεις, ενθαρρύνετε την ειλικρίνεια και ακούστε τους ανθρώπους γύρω σας. Μάθετε το υπόβαθρο όσων είναι στην ομάδα σας. Βρείτε ποιοι είναι, και όχι μόνο τι κάνουν για σας. Όλοι οι άνθρωποι έχουν την επιθυμία να εισακουστούν, και οι πραγματικά μεγάλοι ηγέτες αναγνωρίζουν αυτή την ανάγκη στους άλλους.

Μοιράστε την εξουσία
Η ηγεσία δεν λαμβάνει χώρα μέσα στο κενό. Οι πιο αποτελεσματικοί ηγέτες που έχω γνωρίσει πιστεύουν ότι η εξουσία επεκτείνεται όταν μοιράζεται. Αν ηγείστε μόνο για τον εαυτό σας, δεν πρόκειται να πάτε πολύ μακριά. Χρησιμοποιήστε τη θέση σας για να ισχυροποιήσετε τους άλλους. 

Έτσι, πολλαπλασιάζεται τόσο η επίδρασή σας όσο και η επίδραση των άλλων. Η εμπειρία μου με έχει διδάξει ότι τα δίκτυα λειτουργούν προωθητικά για την ηγεσία των γυναικών. Συχνά αποκλεισμένες από τις παραδοσιακές δομές εξουσίας, οι γυναίκες είναι ικανές να διαχειρίζονται καινοτόμα δίκτυα για να μοιράζονται την εξουσία και να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Αναζητήστε μέντορες και γίνεται κι εσείς μία
Πιστεύω πραγματικά ότι η καθοδήγηση ενθαρρύνει την ηγεσία. Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι μέντορες που επέλεξαν να επενδύσουν σε μένα με βοήθησαν να διαμορφώσω τη δική μου διαδρομή. Με δίδαξαν ότι ο μέντορας δεν είναι κάποιος που σε παίρνει απ’ το χεράκι και σε κατευθύνει. 

Αντίθετα, είναι κάποιος έτοιμος να σε υποστηρίξει – είτε χάσεις είτε κερδίσεις. Ένας καλός μέντορας χαίρεται με τις επιτυχίες σου, αλλά ένας πραγματικά θαυμαστός μέντορας σε βοηθάει να διδαχθείς από τις αποτυχίες.

Και βέβαια, επενδύστε στη νέα, ανερχόμενη γενιά με το να γίνετε κι εσείς μέντορας. Μοιραστείτε τη σοφία, το δίκτυο και τις δεξιότητές σας. Θα δείτε ότι το να είστε μέντορας αποδίδει ως επένδυση, καθώς θέτει σε λειτουργία έναν κύκλο θετικής επίδρασης για σας με ορίζοντα το μέλλον.
Πηγή: fortunegreece.com
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...