28 Ιουν 2015

Ο Α. Τσίπρας για το δημοψήφισμα: Κανείς δεν θα μας διώξει από την Ευρώπη - Δεν θα ζητήσουμε την άδεια του Σόιμπλε και του Ντάισελμπλουμ

- Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου
- Ξεκαθάρισε πως το δημοψήφισμα θα γίνει είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι δανειστές.......

- Κατηγόρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως ήρθε για να διχάσει την Ευρώπη
- Εμφανίστηκε σίγουρος πως ο λαός θα επιλέξει να πει όχι στο τελεσίγραφο των δανειστών
- Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα μετά το σοβαρό επεισόδιο Σαμαρά με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου
- Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ
- Φουντώνουν οι πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές πως τη Δευτέρα δεν αποκλείονται capital controls στις τράπεζες

O Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής μίλησε για ιστορικής σημασίας διακύβευμα και δήλωσε πως δεν έχει νόημα να απαντήσει στον Αντώνη Σαμαρά και να υπάρξει μία κόντρα.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τους ευρωπαίους εταίρους πως απέκλεισαν τον κ. Βαρουφάκη από το Eurogroup, κάνοντας λόγο για μελανή μέρα για την ευρωπαϊκή ιστορία. Όπως είπε σε αυτή τη συνεδρίαση αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει για το μέλλον του.

Ξεκαθάρισε πως το δημοψήφισμα την Κυριακή θα γίνει κανονικά είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας, εκτοξεύοντας σφοδρή επίθεση κατά του κ. Σόιμπλε και του κ. Ντάισελμπλουμ λέγοντας πως δεν θα τους ζητήσει ο ελληνικός λαός την άδεια για να υπερασπιστούν τη λαϊκή κυριαρχία.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως ήρθε για να διχάσει την Ευρώπη. Έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία όπου έγινε δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα και απορρίφθηκε από τους Γάλλους, λέγοντας πως τότε δεν τέθηκε το θέμα εάν η Γαλλία θα αποχωρήσει από την Ευρώπη.

Χαρακτήρισε τα μνημόνια μια τραγωδία και πως αυτό το παιχνίδι τελείωσε στις 25 Ιανουαρίου με τις εκλογές, σημειώνοντας με νόημα πως η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι. Σημείωσε πως οι εταίροι νομίζουν ότι ο εκβιασμός θα λυγίσει τον ελληνικό λαό.

Δήλωσε πως τους τελευταίους πέντε μήνες, η κυβέρνηση έδωσε μία μάχη στις διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο και αυτό το γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Ωστόσο, η επιμονή η συμφωνία να έχει και την υπογραφή του ΔΝΤ, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν μία επιμονή που περιόρισε ασφυκτικά κάθε δυνατότητα έντιμου συμβιβασμού.

Παραδέχθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έκανε υποχωρήσεις, αλλά ισχυρίστηκε πως αυτό κάποιοι το εξέλαβαν ως αδυναμία. Σημείωσε πως ακόμα και την τελευταία στιγμή η ελληνική πλευρά κατέθεσε ισοδύναμα μέτρα στις απαιτήσεις των δανειστών και κατηγόρησε τους δανειστές πως ζήτησαν να μετριάσει η κυβέρνηση τους φόρους στον πλούτο.

Σχετικά με το χρέος ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν έδωσαν τίποτα παρά μόνο τις αόριστες αναφορές όπως στις προηγούμενες κυβερνήσεις πως θα το δουν κι αυτό. Όπως ειπε δεν αρνήθηκε η κυβέρνηση το συμβιβασμό, αλλά ένα μνημόνιο αργού θανάτου.

Ο κ. Τσίπρας για την επόμενη ημέρα από το δημοψήφισμα δήλωσε πως θα είναι μια ημέρα αλήθειας για τους πιστωτές, προεξοφλώντας πως ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει ΟΧΙ. Μάλιστα, σημείωσε πως αυτό το αποτέλεσμα θα είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την ελληνική κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα είναι μία απόφαση ρήξης με την Ευρώπη, αλλά επιστροφής σε μία Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Εμφανίστηκε σίγουρος πως ο ελληνικός λαός θα πει όχι στο τελεσίγραφο των δανειστών. Ζήτησε την έγκριση της Βουλής για διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου, διαβεβαιώνοντας πως αυτή η κυβέρνηση δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες του. Όπως τόνισε κανείς δεν μπορεί να μας δείξει την πόρτα της εξόδου από την Ευρώπη και αυτό το δικαίωμα δεν θα το παραχωρήσει σε κανέναν.
Πηγή: newsit.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...