27 Απρ 2016

Διαπραγματεύσεις σε... "κενό αέρος" και με τα ταμεία άδεια

Οι θεσμοί συμφώνησαν ότι… διαφωνούν και μεταξύ τους αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση..... για τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ και αρχίζουν από σήμερα να μαζεύουν τις βαλίτσες τους, μετά και την ακύρωση του Εurogroup της Μεγάλης Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Παρακολουθούν όμως και τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για έκτακτη σύνοδο Κορυφής, ενώ εκκρεμεί μετά από όσα μεσολάβησαν η νέα "επαφή" με το διαπραγματευτικό επιτελείο που είχε προαναγγείλει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

"Μόνο πολιτικές πρωτοβουλίες πλέον μπορούν να αλλάξουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε επίπεδο θεσμών", ανέφεραν χθες διαπραγματευτικές πηγές.

Οι κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα ξεδιπλώθηκαν αργά χθες το βράδυ και κλιμακώνονται σήμερα το πρωί με την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk. Και μένει να φανεί τι αποτέλεσμα θα φέρουν.

Αλλά και χθες ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του πριν αλλά και μετά την συνάντηση "αστραπή" μισής μόνο ώρας με τους επικεφαλής των θεσμών που οδήγησε στην "διακοπή" των διαπραγματεύσεων.

Επιστροφή στο 2015 και στο πολιτικό "χαρτί"
Η κυβέρνηση επιχειρεί συμφωνία το ταχύτερο δυνατό με βάση τους όρους που έχουν τεθεί στην συμφωνία του 2015. Ωστόσο, η χρονοκαθυστέρηση στην αξιολόγηση με τα κρατικά ταμεία σε στενότητα και με την κυβέρνηση να παίζει το "χαρτί" των πολιτικών αποφάσεων θυμίζει επίσης έντονα το σκηνικό του 2015.

Ταμειακά, η κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει τα διαθέσιμα νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ, του ΕΟΠΥΥ, της Βουλής αλλά και φορέων του δημοσίου θυμίζει Μάιο του 2015. Μόνο που φέτος, υπάρχει μία ιδιαιτερότητα: οι έκτακτες δαπάνες για το προσφυγικό (για υποδομές, σίτιση, φύλαξη κλπ) δεν μπορούν να γίνουν "ληξιπρόθεσμες οφειλές", πληρώνονται καθημερινά από το ΓΛΚ φέροντας πιο κοντά το χρόνο αντοχής .

Ο χρόνος προσδιορίζεται περί τα μέσα Μαΐου για την πρώτη τουλάχιστο συμφωνία, όχι μόνο για να υπάρξει επαρκές περιθώριο έως την εκταμίευση δόσεων πριν πιάσει Ιούνιος, αλλά και γιατί μετά συντελείται η στροφή στο θέμα Brexit σε επίπεδο ενδιαφέροντος της ΕΕ.

Οι διαφωνίες στα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ και η αξιοπιστία της Eurostat.
Το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ είναι κατά 95% συμφωνημένο σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup και με βασική "εκκρεμότητα" το νέο σενάριο για το αφορολόγητο. Δηλαδή ούτε αυτό έχει κλείσει οριστικά….
Το μεγαλύτερο "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις είναι τα – επιπλέον - προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που ζητούν οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ.

Η ελληνική πλευρά την Δευτέρα στην πρότασή της για τα προληπτικά μέτρα, έθεσε ως "εγγυητή" την Eurostat, απαντώντας ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο στις "αιχμές" της κας Λαγκάρντ στην σύνοδο της προηγούμενης Παρασκευής στις αιτιάσεις της για την αξιοπιστία του πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ που επικύρωσε η κοινοτική στατιστική αρχή. "Ας ορίσουν από κοινού ποιος είναι ο αξιόπιστος ανεξάρτητος οργανισμός που θα εποπτεύει τα δημοσιονομικά και θα το δεχθούμε" έλεγε χθες χαρακτηριστικά διαπραγματευτική πηγή.

Η ελληνική πρόταση
Η λογική της πρότασης (που δεν έχει γίνει αποδεκτή) είναι όταν διαπιστωθούν αποκλίσεις σε πιστοποιημένα στοιχεία τότε να ενεργοποιείται ένας θεσμοθετημένος αυτόματος μηχανισμός περικοπών δαπανών από κωδικούς της Γενικής Κυβέρνησης που θα έχουν εκ των προτέρων προσδιοριστεί με βάση τις "απαιτήσεις" των θεσμών αλλά και τις εξαιρέσεις που θα ζητήσει η κυβέρνηση (πχ για δαπάνες κοινωνικής φύσης).

Σε ένα σενάριο η Eurostat θα μετέχει μέσω εκπροσώπων της στο – υφιστάμενο – Δημοσιονομικό Συμβούλιο, σε ένα άλλο σενάριο θα υπάρχει μία νέα δομή. Η βασική πρόταση προβλέπει "πόρισμα" για αποκλίσεις μία φορά ετησίως το 2017, το 2018 και το 2019 όταν δημοσιεύονται περί τις 20 Απριλίου τα επικυρωμένα ετήσια στοιχεία από την Eurostat.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν (αν και δεν το επιθυμούν με την λογική να υπάρξει χρόνος απόδοσης των μέτρων των 5,4 δις ευρώ που εν τω μεταξύ θα ληφθούν) να γίνει αποδεκτή και πιο σύντομη αξιολόγηση, δεδομένου ότι οι αποφάσεις για εκταμίευση των δόσεων γίνεται ανά 3μηνο, αλλά και ότι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο ετοιμάζεται να καταθέσει το πρώτο πόρισμα τον Σεπτέμβριο (σ.σ. έχει την ισχύ βάση των νέων δημοσιονομικών κανόνων που ισχύουν ανά την ΕΕ και ενσωματώθηκαν στο ελληνικό δίκαιο να προτείνει συγκεκριμένες περικοπές δαπανών που πρέπει εντός 2 μηνών να υιοθετήσει ο ΥΠΟΙΚ, διαφορετικά να τοποθετηθεί δημοσίως για την μη εφαρμογή τους).

Ελληνικό αίτημα για μείωση μέτρων και επιμονή ΔΝΤ για θεσμοθέτηση
Μάλιστα η ελληνική πλευρά στην πρότασή της θέτει και θέμα μείωσης του πακέτου των μέτρων αν υπάρξει υπεραπόδοση. Προς το παρόν πάντως οι συζητήσεις βρίσκονται στην … γραμμή εκκίνησης: στην δομή του μηχανισμού, ενώ σύμφωνα πάντα με την ελληνική πλευρά ακόμα δεν έχουν συζητηθεί τα μέτρα τα οποία αυτόματα θα ληφθούν σε περίπτωση αποκλίσεων.

Και τούτο όταν το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει στην εκ των προτέρων νομική δέσμευση για συγκεκριμένες παρεμβάσεις…

Σημειώνεται ότι στο τελευταίο μνημόνιο με το ΔΝΤ (MEFP) που πρόσφατα ακυρώθηκε υπήρχε σε ειδικό πλαίσιο το περίγραμμα του πακέτου των μέτρων που θα υιοθετούσε η Ελλάδα σε περίπτωση αποκλίσεων δεσμεύοντας την χώρα μέσω της κύρωσης του μνημονίου από τη Βουλή και την υπογραφή του ΥΠΟΙΚ σε κάθε επικαιροποίηση μετά από σχετική εξουσιοδότηση της Βουλής.

Οι διαπραγματεύσεις της Μ. Τρίτης
Χθές οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν σε επίπεδο αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκη παρουσία του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δ. Τζανακόπουλου με επίκεντρο τις προτάσεις για τον μηχανισμό "αυτόματης διόρθωσης" όπως ονομάζεται.

Ακολούθησε περί τις 6.30 μμ ημίωρη παρουσία του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου και μετά, ζητήθηκε από τους θεσμούς η διακοπή προκειμένου στις 7μμ να γίνουν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες των επικεφαλής των θεσμών με τον πρόεδρο του EWG, Thomas Wieser και τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem για την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών τη Μ. Πέμπτη η οποία και ακυρώθηκε.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι συζητήθηκε ένας "μηχανισμός δέσμευσης" της Ελλάδας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ αν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλείσεις. Ανέφερε ότι "έγινε η συζήτηση για τον μηχανισμό δέσμευσης που έχουμε προτείνει. Μας ακούσανε, μιλήσανε. Είχαμε και μια νομική ομάδα μαζί μας, γιατί είναι ένας μηχανισμός που θέλει πολλή σκέψη. Τώρα μπήκε στη συζήτηση".

Ο υπ.Οικ αρνήθηκε ότι θα δεχτεί η Ελλάδα συγκεκριμένα μέτρα στο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ. Όπως επισήμανε, "αυτή την πρόταση την έχουμε απορρίψει". Δεν απέκλεισε ωστόσο, το ΔΝΤ να επιμένει για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και είπε ότι είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.
Δήμητρα Καδδά
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...