27 Απρ 2016

Βρυξέλλες: Αρνητική απάντηση θα δώσει ο Τουσκ σε Τσίπρα

Αρνητικά αναμένεται να απαντήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο αίτημα.......
του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής σύμφωνα με κοινοτικές πηγές με τις οποίες μίλησε το CNN Greece.

"Όλα θα γίνουν εν ευθέτω χρόνο, δεν είμαστε ακόμη εκεί", ανέφεραν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως υπάρχει περιθώριο να συγκλίνουν οι δυο πλευρές.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να συναντηθούν για την Ελλάδα εντός λίγων ημερών ώστε να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας για την δυνατότητα της χώρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη.

Ο Τουσκ πρόσθεσε πως είχε συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την Τρίτη διατύπωσε το αίτημα για την σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής για την Ελλάδα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ωστόσο, στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους απέφυγε να απαντήσει ευθέως αν απέρριψε το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού, ενώ πρόσθεσε πως «πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση μιας ανανεωμένης αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια ημερομηνία για Eurogroup, όχι στο μακρινό μέλλον. Εντός ημερών, όχι εβδομάδων».


Την ίδια στιγμή, πίεση αναμένεται να ασκηθεί στην ελληνική κυβέρνηση και από την πλευρά των θεσμών, καθώς στην ανακοίνωση που θα εκδώσουν εντός της ημέρας για την πρόοδο των συζητήσεων επί αθηναϊκού εδάφους δεν αναμένεται να αναφέρουν τον ακριβή χρόνο επιστροφής τους.

Αν και η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να υποχωρήσει στο θέμα των προληπτικών μέτρων, θεωρώντας ότι ο μηχανισμός που έχει παρουσιάσει το Μαξίμου στους εκπροσώπους των θεσμών καλύπτει όλες τις περιπτώσεις για να γίνουν αυτόματες διορθώσεις στα δημοσιονομικά είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη αντιδρούν ήδη νευρικά στις εν λόγω εξελίξεις δεδομένου ότι η πίεση στα ταμειακά διαθέσιμα είναι μεγάλη και η κάθε καθυστέρηση λειτουργεί επιβαρυντικά για την οικονομία και φέρνει τη χώρα ολοένα με την πλάτη στον τοίχο.

Βούληση των Ευρωπαϊκών θεσμών είναι το ελληνικό ζήτημα να έχει διευθετηθεί έως τις αρχές Ιουνίου, ώστε εν συνεχεία να επικρατήσει σιγή ασυρμάτου εν όψει Brexit . Αυτό το γεγονός δείχνει πως ο Μάιος θα είναι ιδιαίτερα πλούσιος μήνας σε εξελίξεις.

Πάντως εαν κυβέρνηση και θεσμοί δεν γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο ζήτημα των προληπτικών μέτρων ο σχεδιασμός της ΕΕ για ήρεμο Ιούνιο είναι πιθανό να μην τελεσφορήσει.
Θανάσης Κουκάκης , 
Πηγή: cnn.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...