19 Απρ 2016

Προβληματισμός στην ακτοπλοΐα: Το Πάσχα πρόκριμα για το καλοκαίρι

Οι γιορτές του Πάσχα πλησιάζουν και η επόμενη ημέρα για την ελληνική ακτοπλοΐα είναι «συννεφιασμένη».........
Στη δίνη της οικονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση διχάζουν. Υπάρχουν οι αισιόδοξοι που προβλέπουν ότι τα ποσοστά θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα όταν όμως η πραγματική επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 7% περίπου σε σύγκριση με το 2014. Υπάρχει και η αντίθετη άποψη σύμφωνα με την οποία η μείωση θα αγγίξει το 18% μέσα στο 2016.

Υπολογίζεται ότι από τη μεταφορά των μεταναστών οι εταιρείες είχαν τζίρο που άγγιξε τα 30 εκατομμύρια ευρώ , μέσα σε λίγους μήνες και αυτό ισορρόπησε την κατάσταση. Πάντως, τα οικονομικά επιτελεία των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων θεωρούν ότι είναι μία προσωρινή κατάσταση και δεν την εντάσσουν στους μεσοπρόθεσμους υπολογισμούς τους.

«Από τις έως τώρα κρατήσεις για το Πάσχα μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η κίνηση θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, ίσως και λίγο καλύτερα και αυτό είναι ενθαρρυντικό αφού εφέτος οι γιορτές πέφτουν πιο αργά που ο καιρός είναι καλύτερος.

Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν και από την κίνηση της τελευταίας στιγμής» επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης:
«Το 2016 υπολογίζουμε ότι θα εκτελεστούν 41.000 δρομολόγια με δυνατότητα αύξησής των, εάν παραστεί ανάγκη».
Όσο αφορά το κατά πόσο επηρεάζει το προσφυγικό ζήτημα τον κλάδο της ακτοπλοΐας τόνισε: «Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα αναμφισβήτητα. Αλλά δεν νομίζω ότι επηρεάζει τον επιβάτη που θέλει να ταξιδέψει. Δεν πιστεύω ότι κάποιος δεν θα πάει στα νησιά για αυτόν τον λόγο. Πρόβλημα ειδικά για τους ξένους θα υπάρξει αν γίνουν φασαρίες και διαδηλώσεις όπως συνέβη παλαιότερα στην Αθήνα».

Τα νησιά που έχουν θιγεί έως τώρα είναι η Χίος, η Μυτιλήνη και η Σάμος σύμφωνα με ακτοπλοϊκούς κύκλους.

Όσον αφορά τις τιμές των εισιτηρίων οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις κάνουν προσφορές προκειμένου να προσελκύσουν τους τουρίστες. Προβληματισμό προκαλεί η μετακίνηση επιβατών προς τις αερομεταφορές, ιδιαίτερα στις μακρινές διαδρομές, με κύρια παραδείγματα την Κρήτη, τη Ρόδο και τη Σαντορίνη.
Ο αντίλογος
Όμως υπάρχει και ο αντίλογος σε εκείνους που βλέπουν αισιόδοξα την κατάσταση. 

«Η τουριστική κίνηση υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα μόνο για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Σε όλα τα άλλα νησιά αναμένεται μείωση. Εφέτος θα είμαστε κάτω κατά 15%-18%» μάς δήλωσε ένα από τα εμπειρότερα στελέχη του κλάδου: «Οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα. Υπάρχει μείωση μισθών και μεγάλη καθυστέρηση καταβολής τους, ανεργία, μείωση συντάξεων που συντηρούσαν οικογένειες ολόκληρες. Καθημερινά δεχόμαστε τηλεφωνήματα για χαριστικές εκπτώσεις 20%-30% πάνω στις υπάρχουσες τιμές που είναι ήδη χαμηλές λόγω προσφορών» και προσθέτει:

«Και παρ' όλα αυτά υπάρχουν κάποιοι μεταξύ των οποίων και κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει αύξηση του τουρισμού. Υπολογίζουν στην αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών τουριστών, οι οποίοι όμως το σκέφτονται πλέον δύο και τρεις φορές να έρθουν στην Ελλάδα βλέποντας τη χώρα να μετατρέπεται σε ένα τεράστιο hot spot. Αν συνεχιστούν τα προβλήματα με τους μετανάστες-πρόσφυγες, για ποιο λόγο να έρθουν οι ξένοι τουρίστες εδώ και να μην πάνε στην Ισπανία για παράδειγμα. Παρακολουθούμε μέρα με την ημέρα την κατάσταση. Όταν έρθει η καταστροφή θα δούμε τι θα κάνουμε. Αν γίνει κάτι τον Ιούλιο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από τώρα».

Όσο αφορά την πρόβλεψη ότι η επιβατική κίνηση το Πάσχα θα είναι ίδια με την περσινή επεσήμανε: «Υπάρχει όμως μία διαφορά. Πέρσι το Πάσχα είχε πέσει νωρίτερα, άρα η κίνηση ήταν λιγότερη, ενώ εφέτος, αν και θα εορτασθεί τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου που ο καιρός είναι καλύτερος άρα θα έπρεπε να είναι αυξημένη η τουριστική κίνηση, θα παραμείνει στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Άρα κάνουμε σύγκριση ανόμοιων καταστάσεων. Σωστά συμπεράσματα θα έβγαιναν εάν συγκρίναμε την κίνηση ανά εποχή και όχι ανά Πάσχα που είναι κινητή εορτή.»

Για τη δρομολόγηση των ταχυπλόων νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά όσοι έχουν επιφυλάξεις επισημαίνουν:

«Για να δούμε αν θα κάνουν όλα τα δρομολόγια. Κανείς δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν ακυρώσεις με επίκληση διάφορων λόγων»
 και προσθέτουν:
«Η κατάσταση θα χειροτερέψει. Μέσα σε όλα έρχονται και αυξήσεις 23% στα ανταλλακτικά πλοίων τα οποία προκαταβάλουμε. Τι να πεις. Μία αύξηση 3%-4% της τουριστικής κίνησης τον Αύγουστο δεν μπορεί να σώσει τη χρονιά».
Μηνά Τσαμόπουλου
Πηγή:newmoney.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...