20 Σεπ 2015

Εκλογές 2015: Άνοιξαν οι κάλπες για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε - Τα πρώτα αποτελέσματα

Η ώρα της κάλπης
Στις 7.00 άνοιξαν οι κάλπες για 9.836.997 ψηφοφόρους. Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε. Τι ισχύει για τους ετεροδημότες. Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα......


Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα από τις 7.00 το πρωί και έως τις 7.00 το απόγευμα 9.836.997 ψηφοφόροι για τις βουλευτικές εκλογές.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1997) και είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας.

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν µόνο το ψηφοδέλτιο µε το κόµµα που επιθυµούν, χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίµησης στους υποψήφιους βουλευτές. 
Οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά την σειρά που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο του κόµµατος. Εντούτοις, ψηφοδέλτια µε σταυρό προτίµησης δεν προσµετρούνται ως άκυρα.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώµατος στις γενικές βουλευτικές εκλογές, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Συντάγµατος και της εκλογικής νοµοθεσίας είναι υποχρεωτική. 
Από την ανωτέρω υποχρέωση, εξαιρούνται, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, όσοι θα βρίσκονται κατά την ηµέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδηµοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τµήµατος ετεροδηµοτών , λόγω µη συµπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθµού των 40, τουλάχιστον, ετεροδηµοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας
Πού ψηφίζουμε

Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. 
Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν. 
Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη το αργότερο δέκα (10) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους του νομού.
Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. 
Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή. 
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. 
Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων. 
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν. 
Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: 
α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και 
β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν). Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Στις 19:00, θα παρουσιάστουν τα αποτέλεσματα των πανελλαδικών exit poll, με την πρώτη εικόνα για την έκβαση της πιο κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης των τελευταίων δεκαετιών.

To αποτέλεσμα των exit polls θα αναρτηθεί την ίδια ώρα στο mykonosticker.com, όπου θα μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω διαδικτύου όλες τις εξελίξεις. 

Θα ακολουθήσουν οι πρώτες αντιδράσεις από τα στρατηγεία των κομμάτων, οι πρώτες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και όλες οι αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδος, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...