29 Σεπ 2015

Πώς θα «σπάσετε» πρόωρα την προθεσμιακή σας κατάθεση

Και οι εγκλωβισμένοι των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν …ψυχή. Έτσι φαίνεται να σκέφτηκε το οικονομικό επιτελείο και τους έδωσε........
τη δυνατότητα να «ξεμπλοκάρουν» μέρος από τα χρήματά τους ακόμη και πρόωρα «σπάζοντας» επί της ουσίας την προθεσμιακή κατάθεση. 
Δίδοντας αυτό το αίσθημα «μικρής ελευθερίας» στελέχη εκτιμούν ότι θα ανακοπεί και το βίαιο κύμα συρρίκνωσης του υπολοίπου των προθεσμιακών καταθέσεων οι οποίες ύστερα από πολλά χρόνια έγιναν λιγότερες ακόμη και από τις απλές καταθέσεις ταμιευτηρίου.

Τι μπορούσαν να κάνουν μέχρι χθες οι καταθέτες; Τίποτα είναι η απάντηση. Οι προθεσμιακές καταθέσεις δεν μπορούσαν να «ανοίξουν» παρά μόνο στη λήξη τους. Χιλιάδες αιτήματα εισέρρευσαν στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών για πρόωρο σπάσιμο προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες αλλά η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν σαφής: «απαγορεύεται». 

Αυτό διορθώνεται με την τροποποίηση που έγινε μέσω υπουργικής απόφασης (σ.σ είναι η υπουργική απόφαση με τις 14 αλλαγές στα capitalcontrolsπου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής). Όχι για όλους όμως. 

Ιδού τι αναφέρει η απόφαση:
«Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης για κάλυψη εξόδων διαβίωσης έως κατ’ ανώτατο όριο ποσού χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα και η μεταφορά του εν λόγω ποσού σε υφιστάμενο λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαιούχου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαιούχου σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα, όπως προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει ο δικαιούχος της προθεσμιακής κατάθεσης στο πιστωτικό ίδρυμα».
Τι θα γίνεται λοιπόν στην πράξη; Οι έχοντες προθεσμιακές καταθέσεις θα έχουν στην πράξη δύο επιλογές:
  1. Αυτή που είχαν και σήμερα: δηλαδή να περιμένουν την οριστική λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης, να μην δεχτούν την ανανέωσή της κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρο το ποσό να μεταφερθεί αυτόματα στον συνδεδεμένο τραπεζικό λογαριασμό όψεως ή ταμιευτηρίο.
  2. Να ζητούν κάθε μήνα τη μεταφορά των 1800 ευρώ που προβλέπει η απόφαση σε έναν λογαριασμό όψεως ή ταμιευτηρίου της ίδιας τράπεζας. Και πώς θα παίρνουν στη συνέχεια στα χέρια τους τα χρήματα σε μετρητά; Είτε με την κάρτα είτε και στο γκισέ με το γνωστό όριο όμως των 420 ευρώ εβδομαδιαίως.
Η απόφαση, εμπεριέχει περιορισμούς. Όπως προαναφέρθηκε, για να γίνει δεκτή η αποδέσμευση των 1800 ευρώ, θα πρέπει να μην υπάρχει υπόλοιπο σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό. Προφανώς οι τράπεζες δεν θα μπαίνουν στη διαδικασία άρσης του τραπεζικού απορρήτου ώστε να ελέγχουν το υπόλοιπο σε άλλους λογαριασμούς. Την ευθύνη, θα αναλαμβάνει ο ίδιος ο καταθέτης υποβάλλοντας την υπεύθυνη δήλωση.
Εκτός από την… ανασφάλεια που προκαλεί η δέσμευση του ποσού εν μέσω των capitalcontrolsοι καταθέτες δεν έχουν πλέον και το κίνητρο του υψηλού επιτοκίου στις προθεσμιακές καταθέσεις. Οι αποδόσεις του 4-5% ανήκουν στο παρελθόν και πλέον ακόμη και για μεγάλα ποσά της τάξεως των 100.000 ευρώ, είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει κάποιος απόδοση άνω του 1-1,5%. 
Πηγή: fpress.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...