24 Σεπ 2015

Το σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό

Περί τα 3 εκατομμύρια εργαζομένων εκτιμάται ότι επηρεάζουν οι προωθούμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Επικεντρώνονται σε έξι ομάδες ασφαλισμένων. Σε ζώνη υψηλού.....
κινδύνου εισέρχονται οι υψηλές συντάξεις.
Σε έξι ομάδες ασφαλισμένων επικεντρώνονται οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, με την ατζέντα των παρεμβάσεων να είναι διευρυμένη. Οι νέες ρυθμίσεις εκτιμάται πως επηρεάζουν τρία εκατομμύρια εργαζόμενους, ενώ στη ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσκονται και όσοι παίρνουν υψηλές συντάξεις.

Το προωθούμενο «μοντέλο» προβλέπει την καθιέρωση ενιαίων κανόνων στον υπολογισμό συντάξεων και εισφορών, με εξάλειψη όλων των ενδιάμεσων διατάξεων, όπως αναφέρει το Έθνος. 

Μία από τις κεντρικές προτάσεις που συζητείται στην επιτροπή «σοφών» είναι η ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης, ενώ για πρόσθετο εισόδημα οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταφεύγουν στα επαγγελματικά ταμεία.

Οι αλλαγές θα προχωρήσουν με διαδικασίες-εξπρές, με την επιτροπή να παραδίδει το πόρισμα στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, δύσκολα θα αποφευχθεί νέο ψαλίδι στις συντάξεις, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διασώσει όσους παίρνουν χαμηλά ποσά.
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα συνοδευτούν από παρεμβάσεις στο σύστημα είσπραξής εισφορών, με λίγα λόγια θα υπάρξει σύνδεση με τις φορολογικές δηλώσεις.

Η ατζέντα που έχει μπει στο τραπέζι περιλαμβάνει έξι παρεμβάσεις:
1) Θέσπιση ενιαίου μοντέλου για τον υπολογισμό των συντάξεων των παλαιών ασφαλισμένων. Αυτό αφορά 1,5 εκατ. ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993. Με δεδομένο ότι θα υπάρξει περίοδος χάριτος πριν την εφαρμογή των ρυθμίσεων, στο επίκεντρο βρίσκονται 400.00 άτομα που μπήκαν στην αγορά εργασίας από το 1987 έως το 1992.

2) Καθιέρωση χαμηλότερου ποσοστού αναπλήρωσης για τους νέους ασφαλισμένους. Αυτό αφορά περίπου 2 εκατ. ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά μετά την 1/1/1993. Το ποσοστό αναπλήρωσης διαμορφώνεται στο 70% αν και υπάρχουν εισηγήσεις για 50% με 55% του συντάξιμου μισθού.

3) Παρεμβάσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι η εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με αυτόματες περικοπές και η δεύτερη είναι η περικοπή των υψηλών συντάξεων εκτιμάται ότι θα πρέπει να επιβληθεί ειδική εισφορά 6% με 8%., ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς, το ψαλίδι μπορεί να φτάσει το 10% με 12%.

4) Επιτάχυνση των διατάξεων για εξίσωση των εισφορών όλων των μισθωτών. Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί το μοντέλο ΙΚΑ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα., η ρύθμιση αφορά 80.000 στα λεγόμενα «ειδικά ταμεία».

5) Καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών στον ΟΑΕΕ. Το βασικό σενάριο προβλέπει την σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα που δηλώνουν περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.

6) Αντικατάσταση του ΕΚΑΣ με ένα νέο επίδομα, σταδιακά από το 2016 και έως το 2019.
Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του Εθνους / Ενθετο: «Συντάξεις»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...