23 Σεπ 2015

10 ΑΝ, που Πρέπει να Βγάλετε από τη Ζωή σας ..... για να Είστε Ευτυχισμένοι!!

Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Με μια κουβέντα: ναι, καλά θα ήταν να ...... Ακόμα πιο σημαντικό είναι, καθένας να εκτιμάει ό,τι έχει στη ζωή του, να αισθάνεται χαρά και ευγνωμοσύνη και να προσπαθεί για το καλύτερο. Για να Είστε Ευτυχισμένοι!!....

1. Αν είχα περισσότερα χρήματα…
Για πολλούς ανθρώπους η ευχή αυτή καθορίζει τη διάθεσή τους και την ποιότητα της ζωής τους. Να ξεκαθαρίσω βέβαια, ότι δεν αναφέρομαι σε ακραίες περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα και το άτομο δεν μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες της ζωής του. Αναφέρομαι περισσότερο σε δύο κατηγορίες ατόμων: (α) στα άτομα που έχουν ό,τι έχουν αλλά ποτέ δεν είναι ευχαριστημένα και θέλουν παραπάνω και (β) στα άτομα που λένε μεν «αν είχα περισσότερα χρήματα η ζωή μου θα ήταν καλύτερη» ή κάτι αντίστοιχο, στην ευχή για τα περισσότερα χρήματα συμπεριλαμβάνουν και πράγματα που τα θεωρούν δεδομένα (και πιθανότατα τα έχουν ήδη, αλλά δεν έχουν τα χρήματα). Τι εννοώ; Θέλω να πω ότι υπάρχουν άνθρωποι που λένε «αν είχα περισσότερα χρήματα η ζωή μου θα ήταν καλύτερη», αλλά θεωρούν δεδομένο ότι έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ότι δε ζουν σε χώρα με πόλεμο, που έχουν την υγεία τους οι ίδιοι και τα αγαπημένα τους άτομα, που έχουν μια ωραία οικογένεια, κλπ και ούτε εκτιμούν τα δεδομένα αυτά ούτε και τα περιλαμβάνουν στην ευχή για τα περισσότερα χρήματα. Ναι, θα ήταν καλά να έχει κανείς περισσότερα χρήματα αλλά… αν ήταν άρρωστος; Αν τα αγαπημένα του πρόσωπα δεν είχαν την υγεία τους; Αν ήταν ολομόναχος στον κόσμο; Αν ζούσε στη γραμμή του πυρός; Αν… αν… αν; Με μια κουβέντα: ναι, καλά θα ήταν να έχει ο καθένας περισσότερα χρήματα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι καθένας να εκτιμάει ό,τι έχει στη ζωή του, να αισθάνεται χαρά και ευγνωμοσύνη και να προσπαθεί για το καλύτερο.

2. Αν είχα καλύτερη παιδική ηλικία…
Η παιδική ηλικία και οι αναμνήσεις από αυτή σίγουρα διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Ωστόσο, πάντα υπάρχει περιθώριο να αλλάξει κανείς, αρκεί να το προσπαθήσει με το σωστό τρόπο και να κάνει μια καλή και παρατεταμένη προσπάθεια. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να προσδεθούν στο άρμα της κακής τους παιδικής ηλικίας και να τη χρησιμοποιούν μονίμως σαν δικαιολογία για τα τωρινά τους προβλήματα. Αποδεχτείτε την παιδική σας ηλικία, δεν αλλάζει. Σπάστε τα δεσμά σας από αυτή και βάλτε την πίσω σας. Αυτό που αλλάζει είναι το παρόν σας, αρκεί να προσπαθήσετε.
3. Αν είχα περισσότερες ευκαιρίες…
Απαντήστε ειλικρινά: μέχρι τώρα, αξιοποιήσατε τις περισσότερες ευκαιρίες που είχατε; Ή μήπως διστάσατε, φοβηθήκατε το άγνωστο, ανησυχήσατε για το τι θα πει η οικογένειά σας ή ο κόσμος, φοβηθήκατε το ρίσκο, δεν ήταν 100% σίγουρο το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε; Το ζήτημα δεν είναι απαραιτήτως να έχει κανείς πολλές ευκαιρίες, αλλά να αδράττει και να αξιοποιεί όσες του παρουσιάζονται. Οι περισσότεροι άνθρωποι οχυρώνονται πίσω από τη βολή τους και το φόβο τους και δεν αξιοποιούν τις διάφορες ευκαιρίες και το μετανιώνουν αργότερα. Εδώ ισχύει το χιλιοειπωμένο αλλά τόσο αληθινό «καλύτερα να μετανιώνεις για όσα έκανες παρά για όσα δεν έκανες».

4. Αν δεν είχα το τάδε ή το δείνα πρόβλημα που με πήγε πίσω…
Το θέμα όμως είναι ότι, πράγματι, κάποια στιγμή στη ζωή σας θα είχατε κάποιο πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, το οποίο θα έπρεπε κάπως να λύσετε ή να διαχειριστείτε. Σε μια ιδανική ζωή βέβαια, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: ο λόγος είναι ότι πολλά από τα προβλήματα ξεκινάνε από το μυαλό του ανθρώπου και από τις ερμηνείες που δίνει ο ίδιος στις καταστάσεις που αντιμετωπίζει. Έτσι, αυτό που είναι πρόβλημα για κάποιον, δεν αποτελεί πρόβλημα για κάποιον άλλον, μόνο και μόνο επειδή το βλέπει διαφορετικά. Ελέγξτε τώρα πόσα από τα προβλήματά σας είναι ‘πραγματικά’ και πόσα σχετίζονται με το πώς και πόσο αρνητικά βλέπετε τα πράγματα.
5. Αν είχα παντρευτεί / είχα μια καλή σχέση…
Αν θέλατε να παντρευτείτε ή να έχετε μια καλή σχέση, θα το είχατε ήδη κάνει! Σταματήστε να πιπιλίζετε αυτή τη δικαιολογία και να λυπάστε τον εαυτό σας! Αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που ΔΕΝ κάνετε για να πετύχετε αυτό που επιθυμείτε. Ξεκινήστε με απόλυτη ειλικρίνεια: θέλετε πράγματι γάμο ή μια μόνιμη σχέση; Ή για κάποιους δικούς σας λόγους προτιμάτε κάποιο άλλο στυλ ζωής; Πραγματικά, τίποτα δεν είναι κακό, είναι δική σας επιλογή και δική σας ζωή. Υπερασπιστείτε αυτό που πραγματικά θέλετε και μην κρύβεστε πίσω από δικαιολογίες. Αν πάλι θέλετε γάμο και δεν έχει έρθει ακόμα, εξετάστε τη στάση σας, τις επιλογές σας και αλλάξτε τη συμπεριφορά σας για να πετύχετε το στόχο σας.

6. Αν είχα την καριέρα που ήθελα…
Αλήθεια, τι στάθηκε εμπόδιο στο να ακολουθήσετε την καριέρα που θέλατε; Η πίεση της οικογένειας; Η οικογενειακή επιχείρηση; Οι προσδοκίες των άλλων Το ότι δεν περάσατε στη σχολή που θέλατε; Το ότι βολευτήκατε; Το ότι αυτό που θέλατε δε θα σας εξασφάλιζε αρκετά χρήματα για τα προς το ζην; ; Ο φόβος σας για το άγνωστο; Ο φόβος σας για την αποτυχία; Δυστυχώς, ή ευτυχώς, τίποτα δεν έρχεται με εγγύηση σε αυτή τη ζωή, ούτε τα καλά, ούτε τα άσχημα…. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπλοκάρουν από κάποιον φόβο και δεν προσπαθούν καν να ακολουθήσουν το επαγγελματικό τους όνειρο. Φοβούνται μάλιστα τόσο, που δεν το κρατούν καν σε επίπεδο χόμπι και αγαπημένης δραστηριότητας, όταν είναι τέτοια η φύση του επαγγελματικού τους ονείρου (συνήθως στις τέχνες και τον αθλητισμό). Ακόμα και αν δεν είχατε μέχρι τώρα την καριέρα που επιθυμείτε, ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξετε! Ή για να σκεφτείτε αν μπορείτε να κάνετε αυτό που αγαπάτε ως χόμπι!
7. Αν είχα περισσότερους / καλύτερους φίλους ή μεγαλύτερο κοινωνικό κύκλο…
Τι σας εμποδίζει από το να αποκτήσετε περισσότερους και πιο καλούς φίλους; Μήπως είστε δέσμιοι κάποιων πεποιθήσεων που σας κρατάνε πίσω και δε σας επιτρέπουν να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε στη ζωή σας; Καταρχήν τι σημαίνει για εσάς ‘φιλία’; Ποιοι και πόσοι είναι οι φίλοι σας; Που και πώς τους γνωρίσατε; Κάντε μια από τα ίδια για να γνωρίσετε περισσότερα άτομα! Βάλτε στόχο να γνωρίσετε νέους ανθρώπους, δώστε τους μια ευκαιρία και βάλτε χρόνο και ενέργεια για να καλλιεργήσετε τη σχέση. Σίγουρα όλες οι γνωριμίες δεν οδηγούν σε φιλίες, αλλά υπάρχει θέση και για αυτές στη ζωή του καθενός. Δραστηριοποιηθείτε, αποκτήστε χόμπι και ενδιαφέροντα, βγείτε από το σπίτι, γνωρίστε ανθρώπους και, σταδιακά, θα αυξήσετε τον κοινωνικό κύκλο σας.

8. Αν είχα λιγότερα κιλά…
Αν είχατε λιγότερα κιλά, θα είχατε ακριβώς αυτό: λιγότερα κιλά! Αν εννοείτε ότι θα είχατε περισσότερη αυτοπεποίθηση, καλύτερη εμφάνιση, μεγαλύτερη γοητεία και τα σχετικά, θα σας στεναχωρήσω, αλλά κάνετε μεγάλο λάθος! Η αυτοπεποίθηση, η γοητεία, ο εσωτερικός πλούτος, η ψυχική ομορφιά, το ωραίο ντύσιμο και η ωραία εξωτερική εμφάνιση ΔΕΝ προϋποθέτουν λιγότερα κιλά. Προϋποθέτουν μια βασική πίστη στον εαυτό σας και την αξία σας!
9. Αν είχα περισσότερη τύχη…
Για να κερδίσετε το λαχείο ή κάτι ανάλογο; Σας διαβεβαιώνω ότι όλες οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ξαφνικά κέρδισαν κάτι ουρανοκατέβατο (πχ λαχείο, μεγάλη προαγωγή) για ένα μικρό διάστημα πετούσαν στα ουράνια από τη χαρά τους αλλά πολύ σύντομε, σε λιγότερο από έναν χρόνο, είχαν επιστρέψει στην ίδια ψυχική διάθεση που είχαν πριν κερδίσουν αυτό το κάτι που νόμιζαν ότι θα τους αλλάξει τη ζωή.
Αν πάλι εννοείτε ως τύχη τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, θα σας υπενθυμίσω ότι τύχη δεν είναι τίποτε άλλο από καλή προετοιμασία και ικανότητες και το να βρίσκεται κανείς στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή. Αλλά και πάλι, θα πρέπει να αδράξει και να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή, γιατί τίποτα δεν υλοποιείται αυτομάτως και από μόνο του!

10. Αν είχα άλλη ζωή…
Πιστέψτε με, η ζωή δεν είναι κάτι σαν ένα καπέλο που κάποιος μας έδωσε κάποτε, το φορέσαμε, αυτό κόλλησε στο κεφάλι μας και το κουβαλάμε παντού μαζί μας… Η ζωή δεν είναι κάτι με το οποίο μας καπελώνουν. Η ζωή είναι ένα δώρο το οποίο μπορούμε να διαμορφώσουμε όπως επιθυμούμε. Δεν μιλάω αποκλειστικά για τα υλικά πράγματα, μιλάω κυρίως γι’ αυτά που δίνουν νόημα, ομορφιά και αξία στη ζωή: τις σχέσεις με τον εαυτό μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους, τον εσωτερικό μας κόσμο, τις αξίες μας, τις δραστηριότητες που μας ευχαριστούν και που αγαπάμε…. Θέλετε να αλλάξετε κάτι στη ζωή σας; Μη φοβάστε, κάντε το πρώτο βήμα στο μονοπάτι που θα σας οδηγήσει σε μια άλλη ζωή, όπως εσείς την επιθυμείτε!
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...