28 Σεπ 2015

Αυτά είναι τα έξι πρώτα νησιά στα οποία καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ

Από 1η Οκτωβρίου!! Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος θα δουν τον μειωμένο συντελεστή να αυξάνεται - Όσα προϊόντα είναι.......
στο 6% θα πάνε στο 9%, από το 9% στο 13% και από το 16% στο 23% - Φορο-ισοδύναμα και ελαφρύνσεις υπόσχεται η κυβέρνηση για τους κατοίκους των νησιών που πλήττονται.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται εντός των επομένων ημερών ξεκινά από 1η Οκτωβρίου η εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται πως το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα σε έξι νησιά, στα οποία περιλαμβάνεται μεν η Ρόδος, αλλά όχι η Σύρος, η Τήνος και άλλα ακόμη που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονταν.

Με την ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται πως το μέτρο θα επανεξεταστεί του χρόνου και μπορεί να αλλάξει, εφόσον ως τότε προκύψουν έξτρα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επιπλέον προαναγγέλλει και στοχευμένες ελαφρύνσεις, στο πλαίσιο των αλλαγών στην φορολογία εισοδήματος, για να ανακουφίσει τους κατοίκους των νησιών που πλήττονται από την αύξηση του ΦΠΑ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

Σε εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας, θα εκδοθεί κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, για την κατάργηση της μείωσης των συντελεστών κατά 30% στον Φ.Π.Α
Με την απόφαση αυτή από 1.10.2015 στα νησιά Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος θα ισχύσουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα. Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα (και όχι επιλογή) που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα.

Τα προβλήματα των νησιών μας είναι γνωστά και αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε πολλούς τομείς. Ειδικά για τα θέματα φορολογίας, επισημαίνουμε:

1. Όπως αναλυτικά έχει συμφωνηθεί (από τον Ιούλιο 2015, στις προαπαιτούμενες δράσεις) οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα. Στην κατεύθυνση αυτή επικεντρώνει όλο το οικονομικό επιτελείο τις προσπάθειές του.

2. Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα.

3. Οι φορολογικοί έλεγχοι στην τουριστική περίοδο, δημιουργούν ένα νέο φορολογικό τοπίο, τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

4. Η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1.6.2016 και 1.1.2017). Τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκατ.
Πηγή:protothema
NewsRoom mykonosticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...