22 Σεπ 2015

Υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας.......
στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ανοικτής εκλογής από την βάση με δικαίωμα συμμετοχής και πολιτών που τώρα δεν είναι μέλη του κόμματος.

Ανέφερε δε ότι καλά έκανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και άνοιξε το θέμα της διαδοχής προσθέτοντας ότι «θα βγούμε πιο δυνατοί».

Υπενθύμισε ότι υπηρετεί την παράταξη από 15 ετών και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα ήταν υποψήφιος, εάν δεν πίστευε στις δυνάμεις του».

Πρόσθεσε μάλιστα πως έχει το όραμα που απαιτείται, για να είναι «παρών» στην κούρσα της διαδοχής. «Ελευθερία, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες θα είναι οι αξίες της ΝΔ», είπε επίσης.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο κ. Μεϊμαράκης έκανε τα πάντα για να κρατήσει τις δυνάμεις της Ν.Δ., ενώ αναγνώρισε ότι τα προβλήματα της παράταξης είναι «βαθιά». «Η ΝΔ είναι κάτι παλιό. Αν είμαι ο νέος αρχηγός θα υπάρξει σταδιακή ανανέωση στο στελεχιακό δυναμικό», τόνισε.

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή
Τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος θα δρομολογήσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα συνεδριάσει την Πέμπτη στις 15:30. O νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να εκλεγεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, μετά την απόφαση που έλαβε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να κινηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες. 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε το βράδυ της Δευτέρας συνεργασία με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, κατά την διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η διάθεσή του να προχωρήσει στην άμεση επίλυση του ζητήματος ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι παρών στην κούρσα, αν και ο ίδιος δήλωσε το πρωί της Τρίτης ότι κλίνει προς τη μη συμμετοχή του, λόγω των γνωστών διαφωνιών που έχει για την διαδικασία εκλογής προέδρου από την βάση, κάτι που συνεπάγεται την δυνατότητα να ψηφίσει ο οποιοσδήποτε, ακόμα και μη ψηφοφόρος της ΝΔ. Ο κ. Μεϊμαράκης, που δήλωσε ότι θα λειτουργήσει εφεξής ως υπηρεσιακός πρόεδρος, άφησε πάντως και ένα παράθυρο ανοιχτό, προσθέτοντας "να δούμε ποιές θα είναι οι υποψηφιότητες και πώς θα εξελιχθεί ο εσωτερικός διάλογος". Στελέχη από το περιβάλλον του κ. Μειμαράκη τονίζουν πάντως ότι το ζήτημα της συμμετοχής του παραμένει ανοιχτό.

«Προς το παρόν κλίνω στο "όχι" γιατί είναι γνωστό ότι διαφωνώ με αυτή τη διαδικασία. Το πιθανότερο είναι να μην είμαι. Εκτός και αν δεν υπάρχει κανείς υποψήφιος», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης και υπενθύμισε τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν όταν σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε μιλήσει για αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του προέδρου. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει τρόπος αλλαγής του καταστατικού και ότι τα πάντα στο κόμμα αναλαμβάνει η ΚΕΦΕ (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή). Ο κ. Μεϊμαράκης διευκρίνισε ότι ως υπηρεσιακός δεν έχει δικαίωμα να συγκαλέσει τα όργανα και η όποια κουβέντα για τα αίτια της εκλογικής ήττας θα γίνει κατα τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου.

«Η κεντροδεξιά πάντα είχε γραμμή συνεννόησης και μετριοπάθειας και ψήφιζε πάντα σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον» δήλωσε σχετικά με την κριτική που δέχεται.

Η επιλογή Μεϊμαράκη για επίσπευση των διαδικασιών δεν σχετίζεται μόνο με την διάθεση να αποτραπεί ένα κύμα εσωστρέφειας στη ΝΔ αλλά και στην εύλογη εκτίμηση του περιβάλλοντός του ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί για λογαριασμό του την δυναμική που απέκτησε κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Η επίσημη ανακοίνωση των διαδικασιών που θα ανοίξει και τον χορό της υποβολής των επίσημων υποψηφιοτήτων για την εκλογή του νέου προέδρου από την βάση του κόμματος, αναμένεται μέσα στην εβδομάδα.

Μένει να φανεί ποιά από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θα εμφανιστούν πρόθυμοι να διεκδικήσουν τον γαλάζιο θώκο.
Κορυφαία στελέχη παραμένουν επί του παρόντος αμέτοχα. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επέμενε σε συνομιλητές της ότι δεν μπορεί να υπάρξει αμφισβήτηση του κ. Μεϊμαράκη, ενώ τις κινήσεις του σταθμίζει και ο κ. Νίκος Δένδιας.

Στον αντίποδα, οι κ. Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης έκαναν άμεσα αισθητή την παρουσία τους, επαναβεβαίωνοντας ότι λειτουργούν ως «δεξιά πλατφόρμα» ή «συνιστώσα», κατά τον Ευ. Μεϊμαράκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. Ασκώντας, κατά βάση, κριτική στη στροφή προς τον «μεσαίο χώρο» που πραγματοποίησε ο κ. Μεϊμαράκης, οι δύο βουλευτές, πλαισιωμένοι και με άλλους κοινοβουλευτικούς, όπως η Αννα Ασημακοπούλου, κάνουν λόγο για σειρά στρατηγικών και τακτικών αστοχιών που είχαν ως τελικό αποτέλεσμα τη «νομιμοποίηση» του κ. Αλ. Τσίπρα. 

Οι δύο άνδρες, μαζί με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν εξ αυτών που επέμειναν, ήδη από το καλοκαίρι, στην ανάγκη ταχείας επίλυσης της εσωκομματικής εκκρεμότητας ως προς την ηγεσία. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ταυτίζεται προφανώς με τη «δεξιά πλατφόρμα», ωστόσο μένει να φανεί εάν θα αναβιώσει η σύμπραξη των τριών που ήταν ορατή μέχρι την προκήρυξη των εκλογών.

Στη Ν.Δ. έχει ξεκινήσει και η αναζήτηση του «αντι-Τσίπρα», ενός στελέχους δηλαδή της νεότερης γενιάς, όπως, λ.χ., η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη και ο κ. Β. Κικίλιας, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον νυν πρωθυπουργό και να επιχειρήσει να αποκαταστήσει την επικοινωνία της Ν.Δ. με νέους και γυναίκες. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι δύο περιφερειάρχες Κώστας Μπακογιάννης και Απόστολος Τζιτζικώστας, που όμως έχουν το μειονέκτημα του ασυμβίβαστου εκλογής στη Βουλή έως το 2019.

Βορίδης: Απόλυτα ορθή απόφαση
Απολύτως ορθή χαρακτήρισε την απόφαση να ανοίξει η διαδικασία εκλογής προέδρου Μάκης Βορίδης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του MEGA. Ωστόσο,δεν αποσαφήνισε αν θα είναι ή όχι υποψήφιος.
«Πολύ σωστά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανοίγει αυτή τη διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που βρισκόταν σε εκρεμμότητα μετά την παραίτηση Σαμαρά. Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος, απάντησε: «Θα το δούμε στην πορεία, δεν είναι κάτι που έχω να πω τώρα».
Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο κ. Βορίδης είπε ότι «είναι ένα από τα λαμπρά στελέχη της ΝΔ, έχει παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, έδωσε ένα σπουδαίο αγώνα στις εκλογές και έχει να προσφέρει» προσθέτοντας ότι «αν θα είναι υποψήφιος ή όχι είναι δικό του θέμα».
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...