25 Σεπ 2015

Από 1η Οκτωβρίου ανεβαίνει ο ΦΠΑ στις Κυκλάδες

Βάσει Μνημονίου το μέτρο πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο έως την ερχόμενη Δευτέρα, πέφτει η αυλαία...... των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πρώτα νησιά του Αιγαίου.

Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Μήλος, Σύρος και Τήνος είναι τα νησιά τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% από την 1η Οκτωβρίου καθώς αποφασίστηκε, ελλείψει στοιχείων για το κατά κεφαλήν εισόδημα, η κατάργηση των εκπτώσεων να ξεκινήσει από τα πιο κοντινά και ταυτόχρονα πιο τουριστικά νησιά.

Ο κατάλογος των νησιών δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, παρότι το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που είχαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους αναπληρωτές υπουργούς Γιώργο Χουλιαράκη και Τρύφωνα Αλεξιάδη και με τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Το Μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου ορίζει ξεκάθαρα το χρονοδιάγραμμα. Από την 1η Οκτωβρίου 2015 καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν έως σήμερα στην πρώτη ομάδα νησιών του Αιγαίου, το μαχαίρι σε μια δεύτερη ομάδα νησιών ακολουθεί την 1η Ιουνίου 2016 και η ολοκλήρωση της κατάργησης των εξαιρέσεων προβλέπεται με μια τρίτη ομάδα νησιών την 1η Ιανουαρίου 2017.

Οι συντελεστές 5%, 9% και 16% οι οποίοι θα ισχύουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου σε πολλά νησιά του Αιγαίου θα αυξηθούν την επομένη ημέρα σε 6%, 13% και 23%, όπως ισχύει στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι διατάξεις νόμου που έχουν ψηφιστεί καθορίζουν ότι απαιτείται μια υπουργική απόφαση με την οποία θα ορίζονται στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων και κριτηρίων εγγύτητας με την ηπειρωτική Ελλάδα οι τρεις ομάδες νησιών οι οποίες σταδιακά θα χάνουν τους μειωμένους συντελεστές.

Το υπουργείο Οικονομικών απευθύνθηκε στην ΕΛΣΤΑΤ για την άντληση στοιχείων του κατά κεφαλήν εισοδήματος, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν σε επίπεδο νησιού παρά μόνο σε επίπεδο περιφέρειας. Με αυτό το δεδομένο εκτιμήθηκε ότι είναι προτιμότερο αντί για υπουργική απόφαση να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αφού ακόμα δεν έχει ανοίξει η Βουλή. Θα ακολουθήσει η έκδοση εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου, ώστε να μη χαθεί η προθεσμία της 1ης Οκτωβρίου που προβλέπεται στο Μνημόνιο.


Ετσι, από την ερχόμενη Πέμπτη έρχονται μεγάλες επιβαρύνσεις για τους νησιώτες και μάλιστα χωρίς «αντίδωρα» όπως έταζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Η αύξηση των συντελεστών προβλέφθηκε στο Μνημόνιο, ενισχύσεις όμως για τους νησιώτες, για να αμβλυνθούν οι επιβαρύνσεις από την αύξηση του ΦΠΑ, δεν προβλέφθηκαν και ούτε φαίνεται πιθανό να υπάρξουν στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Οσο για τις υποχρεωτικές συναλλαγές με πλαστικό χρήμα για αγορές άνω των 70 ευρώ στα νησιά, όπως είχε συζητηθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης επί Γιάνη Βαρουφάκη, έμειναν επίσης στα χαρτιά.
Πηγή: tanea.gr ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...