4 Μαρ 2014

Oυκρανία ώρα μηδέν.

Τι μας λένε και τι μας κρύβουν για την κρίση στην Κριμαία.
Πριν από 33 χρόνια, θυμίζει το «Spiegel», ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Caspar Weinberger είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό: «Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι όταν η Σοβιετική αυτοκρατορία διαλυθεί .....λόγω των εσωτερικών της αντιφάσεων, αυτό θα πρέπει να γίνει με ένα κλαψούρισμα κι όχι με έκρηξη». 
Τι ήθελε να πει τότε ο ποιητής; Πως δεν θα έπρεπε να φθάσουμε σε εκρηκτικές καταστάσεις, όπως αυτές που προκλήθηκαν από τον δυτικό δάκτυλο στην Ουκρανία, επειδή κάτι τέτοιο ξυπνά την Αρκούδα… Κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο για την Ευρώπη, που δεν είναι σε θέση να αντιπαρατεθεί μαζί της στρατιωτικά, δίχως την αμερικανική (ΝΑΤΟϊκή) βοήθεια, φυσικά.

Ωστόσο, οι πολεμοκάπηλοι θα ήταν ορθό να μη σπεύσουν να σημάνουν τις πολεμικές σάλπιγγες. Θυμίζουμε πως ανάλογη ατμόσφαιρα είχαν δημιουργήσει οι τρομολάγνοι με τη σύντομη επέμβαση της «μαμάς Ρωσίας» στη Γεωργία (2008), για την εκεί προστασία της ρωσικής μειονότητας, πριν ο ενθαρρυμένος από τη Δύση Γεωργιανός ηγέτης βάλει την ουρά κάτω από τα σκέλια. Ανάλογη ατμόσφαιρα είχαν δημιουργήσει τότε τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης, κι ύστερα τσιμουδιά.

Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται με αφορμή τα εξαιρετικά δυσάρεστα γεγονότα που διαδραματίζονται σήμερα στο «θέατρο της Κριμαίας». Όσα δεν είχαν πετύχει με τη «χρωματιστή εξέγερση» του 2004 στην Ουκρανία οι Δυτικοί, το κατόρθωσαν με τα ακροδεξιά κόμματα που συνεργάστηκαν στο πραξικόπημα που ανέτρεψε το νόμιμα εκλεγμένο καθεστώς στην Ουκρανία.

Αλλά μήπως ακούσατε κάποιον από τους περισπούδαστους δυτικούς και δυτικόδουλους σχολιαστές να ψελλίζει τη λέξη «πραξικόπημα»; Όχι φυσικά. Έχουμε, λοιπόν, κι εδώ να κάνουμε με αναταραχή που προκλήθηκε αποκλειστικά με ευθύνη όλων εκείνων των δυνάμεων που φέρονται να υπερασπίζονται τους «δημοκρατικούς θεσμούς». Αλλά δημοκρατία και νεοναζί ταιριάζουν; Ή μήπως υπάρχουν «καλοί νεοναζί» (στην Ουκρανία π.χ.) και «κακοί νεοναζί» (στην Ελλάδα π.χ.).

Ουκρανοί δημοσιογράφοι όμως -από εκείνους που φιμώνονται από τα Μέσα του συρμού- αποκάλυψαν ότι πίσω από τους  υποκινητές των θλιβερών γεγονότων στο Κίεβο υπήρξε δάκτυλος της Μοσάντ, με έναν πράκτορα με τον κωδικό «Δέλτα», σε συνεργασία με γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και την κάλυψη του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Δυναμική που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σύρραξη προσλαμβάνει η κατάσταση στην Κριμαία. Υπάρχει ακόμη περιθώριο επιστροφής σε μετριοπαθέστερους τόνους, προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Πάντως, οι πρέσβεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν για να εξετάσουν το ουκρανικό αίτημα χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας μετά την «de facto» κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν με δηλώσεις του υποστήριξε ότι «η Μόσχα απειλεί την ειρήνη στην Ευρώπη και κάλεσε τη Ρωσία να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων».
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Σταϊνμάιερ και της Γαλλίας Φαμπιούς ακύρωσαν κοινή προγραμματισμένη επίσκεψή τους στη Μολδαβία και στη Γεωργία λόγω του έκτακτου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών των 28 που συγκαλεί η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Άστον τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Σ’ αυτό -άραγε επιτέλους ως προεδρεύων (;) - θα παραβρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος (ενώ ήταν απών όλον αυτόν τον καιρό) τώρα θυμήθηκε να επισκεφθεί τις ελληνικές κοινότητες της Μαριούπολης στην Ουκρανία κι έστειλε μήνυμα συμπαράστασης, γενικώς…

Πού είναι όλοι αυτοί οι δημοκράτες να μας εξηγήσουν τι έχει γίνει μετά την πολυδιαφημισμένη ανατροπή του δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ με την επέμβαση των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων «αποκατάστασης της δημοκρατίας» (;) Έχει ρωτήσει κάποιος από αυτούς που εντάσσονται στο pay-roll του ΝΑΤΟ έναν απλό Ιρακινό πολίτη πότε περνούσε καλύτερα; Πριν ή μετά την αμερικανο-βρετανική εισβολή και κατοχή;
 
Ποιοι εκτός των πολέμαρχων -που αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ από την καλλιέργεια της παπαρούνας- ωφελήθηκαν από τη δεκαετή αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν; Τι έχουν να μας πουν οι Γάλλοι για την πολυδιαφημισμένη στρατιωτική επιχείρηση ώστε να ανατραπεί (και να δολοφονηθεί) ο τύραννος Καντάφι στη Λιβύη; Ποιοι, εκτός από ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίων και κάποιοι πολέμαρχοι που ξαναβρήκαν τα φέουδά τους, είναι κερδισμένοι από την εκεί καθεστωτική αλλαγή;

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία με αιχμή του δόρατος τη χερσόνησο της Κριμαίας δρομολογούν νέα δεδομένα στον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής.


Ξεχνούν να μας πουν, όμως, ότι η Κριμαία κατοικείται στην πλειονότητά της από Ρώσους (ρωσόφωνους τους λένε τώρα οι politically correct), ότι η Μεγάλη Χερσόνησος στη Μαύρη Θάλασσα σήμερα είναι γνωστή ως «Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας» και ότι στη μεγάλη ρωσική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης έχει απονεμηθεί «καθεστώς ειδικής σημασίας με τις λιμενικές εγκαταστάσεις να ενοικιάζονται στη Ρωσία (με leasing) έως το 2047.

Με λίγα λόγια, εκείνος που αποκαλείται τόσο εύκολα «εισβολέας» είναι αυτός ο οποίος υπερασπίζεται όχι μόνο τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας, απέναντι σε μια τεχνητή κρίση που προκλήθηκε από τη Δύση, αλλά και την πλειονότητα των κατοίκων, την ώρα που ανασχεδιάζεται η γεωγραφική θέση της περιοχής βάσει διαφόρων πολιτικών παιχνιδιών.

Γιατί είναι δικαιολογημένη η προστασία των μειονοτήτων -στην Κύπρο για παράδειγμα- από τους Δυτικούς ή το δικαίωμα της απόσχισης στο Κοσσυφοπέδιο και όχι η αποδέσμευση της πλειοψηφίας των κατοίκων της Κριμαίας από την κυριαρχία των νεοφασιστών του Κιέβου;

Η Κριμαία διέπεται από ειδικό καθεστώς μέσα στο ουκρανικό κράτος και είναι η μοναδική αυτόνομη δημοκρατία. Οι ρωσόφωνοι ως τώρα ασκούσαν ανεμπόδιστα τα δικαιώματά τους. Τώρα, όμως, με την ανάληψη της εξουσίας στο Κίεβο από εθνικιστικές και μάλιστα από φασιστικές δυνάμεις, η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα συμφέροντα και των κατοίκων της Κριμαίας.
Κώστας Μπετινάκης
Πηγή :  zougla.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...