27 Μαρ 2014

Ποιο φρέσκο; Γάλα δύο... ταχυτήτων: Παστεριωμένο και υψηλής θερμικής. Αυτή είναι η συμβιβαστική λύση Τσαυτάρη

Δύο βασικές κατηγορίες από τη ρύθμιση Τσαυτάρη. Το παστεριωμένο και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας
Λύση στο θέμα του γάλακτος φαίνεται ότι έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Αποδέχεται την "πρόταση Τσαυτάρη" ο Θάνος Μωραΐτης. Με επιφυλάξεις.......
γίνεται αποδεκτή και από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Αυτό που προτείνει είναι δύο κατηγορίες. Το παστεριωμένο και το υψηλής θερμικής επεξεργασίας γάλα, ενώ κανένα δεν θα λέγεται φρέσκο.

"Το γάλα που κυκλοφορεί σήμερα και βαφτίζεται φρέσκο, που είναι το κανονικό παστεριωμένο γάλα, αν θα ήθελε κάποιος να βγάλει τον όρο "φρέσκο" και να το λέμε με τη μέθοδο επεξεργασίας, θα λέγεται ελληνικό, εφόσον είναι ελληνικό παστεριωμένο γάλα.

Θα έχει υποστεί επεξεργασία στους περίπου 72 βαθμούς και έχει αυτή την ώρα διάρκεια ζωής πέντε ημερών και θα εξετάσουν οι επιστήμονες αν μπορεί να παραταθεί η διάρκειά του.

Δεν είναι σωστό, το γάλα που υφίσταται υψηλή θερμική επεξεργασία και υπερυψηλή θερμική επεξεργασία, να το ονομάσουν παστεριωμένο.

Του είπα, αν αυτό ονομαστεί γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, τότε μπορούμε να έχουμε αυτές τις δύο βασικές κατηγορίες. Το παστεριωμένο και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας.

Θα έρθει και το σήμα με το Ελληνικό γάλα, εφόσον παράγεται και μεταποιείται εδώ. Αν έρθει και το γάλα της ημέρας, που θέλουν να δοθεί και το έχουν ανακοινώσει, αυτές οι παράμετροι μας δίνουν τη δυνατότητα να το λύσουμε το πρόβλημα", πρόσθεσε.

Η ρύθμιση που προτείνει, όπως αποκάλυψε στον αέρα του realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, έχει γίνει αποδεκτή από την τρόικα, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Προς άρση φαίνεται να οδηγείται το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με το ζήτημα του γάλακτος καθώς τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα μάλλον έχει δεχθεί κάποιες βελτιώσεις.

Κάμπτονται οι αντιδράσεις
Ερωτηθείς σχετικά, από το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος χαράκτηρισε κατ' αρχάς θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα.

«Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε» ανέφερε:

«Το "γάλα ημέρας" αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. 'Αλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;

Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου "φρέσκο", θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η "ψυκτική αλυσίδα", καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την "ΕΒΓΑ της γειτονιάς".

Πλέον, είναι χρήσιμο να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού "γάλα υψηλής παστερίωσης" που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά. Το σημερινό "γάλα υψηλής παστερίωσης" θα μπορούσε να ονομαστεί υψηλής θερμικής επεξεργασίας».

Τη "λύση Τσαυτάρη" υποδέχθηκε με θέρμη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης που αρχικά είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τη διάταξη για το γάλα, όμως τώρα δήλωσε στα προφίλ του στα social media:
Όσα λέγαμε πιάνουν τόπο. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης περιέγραψε με σαφήνεια και επιστημονική καθαρότητα είναι η λύση για το γάλα..
Πηγή : news247.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...