30 Μαρ 2014

Βουλή: Απερρίφθη η πρόταση μομφής - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση

Δίωρη θυελλώδης μάχη
Κατά της πρότασης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ - Υπέρ οι ΑΝ.ΕΛ , το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή - Τη Δευτέρα θα συζητηθεί η πρόταση κατά του Προεδρείου Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής. Συνεχίζεται η συζήτηση........

Καταιγιστικές εξελίξεις που απείλησαν την συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου προκάλεσε η διπλή πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του Προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Τελικά, το Προεδρείο επικαλούμενο γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής απέρριψε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την Ολομέλεια σύσσωμη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου συνεχίζεται κανονικά ενώ αναμένεται η επιστροφή των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Νωρίτερα, η αιφνιδιαστική κίνηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, σημείωσε αρχικά ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση ώστε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση επί της προτάσεως μομφής καθώς όπως είπε «δεν μας περισσεύει χρόνος».

Χαρακτήρισε την ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ ως «απονενοημένο διάβημα» και κατηγόρησε ευθέως τον κ. Τσίπρα ότι «στην πιο κρίσιμη στιγμή για την χώρα βάλλετε τα εθνικά μας συμφέροντα. Προτού το κάνετε θα έπρεπε να μας απαντήσετε που θα βρούμε τα χρήματα για να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας»

Όμως, μετά από ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, η κυβέρνηση επανήλθε και δια του αντιπρόεδρου Ευάγγελου Βενιζέλου ζήτησε από το Προεδρείο της Βουλής να απορριφθεί η πρόταση ως απαράδεκτη βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος που αναφέρει ότι δεν μπορεί να κατατεθεί πρόταση μομφής εάν δεν παρέλθει 6μηνο μετά την κατάθεση της προηγούμενης. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Υπέρ της απόρριψης της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε και ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ενώ οι υπόλοιποι αρχηγοί της αντιπολίτευσης ζήτησαν να να γίνει αποδεκτή.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας μπροστά στο ενδεχόμενο να απορριφθεί η πρότασή του προανήγγειλε νέα πρόταση αυτή την φορά κατά του προεδρείου της Βουλής δείχνοντας ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να διακοπεί η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο και να εμποδιστεί η ψήφισή του σήμερα τα μεσάνυχτα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης επισήμανε ότι έχει γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση κατάθεσης νέας πρότασης μομφής εντός 6μήνου καλύπτει και τους υπουργούς όταν «μέμφονται για το κυβερνητικό τους έργο. Αν η πρόταση δεν αφορούσε τα υπουργικά του καθήκοντα τότε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή».

Απευθυνόμενος δε προς τον κ. Τσίπρα του επισήμανε ότι θα έπρεπε να αναμένει πρώτα την δική του τοποθέτηση και μετά να προαναγγείλει νέα πρόταση μομφής αυτή την φορά κατά του δικού του προσώπου. «Αν νομίζετε ότι θα αλλάξω άποψη επειδή προαναγγείλατε νέα πρόταση μομφής κάνετε λάθος» του επισήμανε. Πρόσθεσε η πρότασή μομφής κατά του κ. Στουρνάρα πρέπει να απορριφθεί εφόσον αυτό αποφασίσει η πλειοψηφία της Ολομέλειας.

Αναφορικά δε με την πρόταση που αφορά στο δικό του πρόσωπο εξήγησε στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ «βεβαίως και να το συζητήσουμε εφόσον έτσι κρίνετε. Όμως η συζήτηση αυτής της πρότασης γίνεται σε διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου και όχι νομοθετικού έργου. Την Δευτέρα λοιπόν θα τα πούμε».

Σχολιάζοντας ο κ. Βενιζέλος είπε: «Σας συγχαίρω γιατί εντοπίσατε το ιταμό ύφος και τις απειλές του κ. Τσίπρα. Απείλησε τον Πρόεδρο της Βουλής ότι αν δεν ακολουθήσει την δική του άποψη θα τον υποβάλει σε πρόταση δυσπιστίας. Του απαντήσατε με σθένος ο κ. Μεϊμαράκης εκτός αν για τους κ. του ΣΥΡΙΖΑ εξελήφθη αυτό ως βροχή και όχι ως φτύσιμο που ήταν».

Πηγή : protothema.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...