Περισσότερα ερωτήματα δημιούργησε παρά απάντησε ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φλέγον θέμα των κόκκινων δανείων. Ήδη, καθώς.......
περνούν οι ημέρες και οι εμπλεκόμενοι «ξεσκονίζουν» τον Κώδικα, ανακύπτουν συνεχώς και νέα ζητήματα
Της Εφης Καραγεώργου.
Ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών-δανειοληπτών, έχει στόχο να βρεθούν λύσεις ώστε τα νοικοκυριά, αλλά και οι επιχειρήσεις να ρυθμίσουν με τον καλύτερο τρόπο τα δάνεια τους που βρίσκονται σε καθυστέρηση.
Και ενώ βάζει τα όρια, μέσα στα οποία θα πρέπει να κινούνται οι ρυθμίσεις, εντούτοις δεν απαντά σε βασικά ερωτήματα, που απασχολούν τους μέχρι πρότινος συνεπείς δανειολήπτες, που βρέθηκαν να έχουν «κόκκινα» δάνεια, λόγω της σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων τους, ή επειδή έχασαν τη δουλειά τους.
Με απλά λόγια, δεν συγκεκριμενοποιεί τις λύσεις ρύθμισης. Προτείνει μία μεγάλη γκάμα ρυθμίσεων –άλλες εφαρμόζονται ήδη και άλλες θα εφαρμοστούν- χωρίς τα μοντέλα να περιγράφονται με σαφήνεια.
Και για αυτό οι καταναλωτικές οργανώσεις, κάνουν λόγο για συρρίκνωση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.
Αναφέρουν μάλιστα τα εξής παραδείγματα: Αν ένας δανειολήπτης πάρει περίοδο χάριτος, το διάστημα αυτό, οι τόκοι του δανείου «παγώνουν» οι «τρέχουν» κανονικά και κεφαλαιοποιούνται;
Όταν ένας δανειολήπτης πληρώνει μειωμένη τοκοχρεωλυτική δόση πχ για διάστημα 24 μηνών, το επιπλέον ποσό που αναλογεί στους τόκους αυτής της περιόδου κεφαλαιοποιείται;
Σε τι ποσοστό θα μειωθεί το επιτόκιο; Σήμερα οι πιστωτικές κάρτες έχουν επιτόκια της τάξης του 20%, το οποίο αυξάνεται περαιτέρω με τις υπερημερίες σε περίπτωση καθυστέρησης. Το επιτόκιο του 20% λοιπόν θα μειωθεί πόσο; Στο 10%; Λιγότερο ή περισσότερο; Το ίδιο ισχύει και με τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων, τα οποία είναι της τάξης του 14%.
Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο στο σκέλος που αφορά τις λύσεις οριστικής διευθέτησης. Το μοντέλο αυτό περιλαμβάνει δραστικές παρεμβάσεις για την οριστική αντιμετώπιση των οφειλών του δανειολήπτη, όπως είναι η Εθελοντική Παράδοση Ενυπόθηκου Ακινήτου.
Δηλαδή ο δανειολήπτης παραδίδει το σπίτι του στην τράπεζα. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος έχει πάρει δάνειο για 25 χρόνια, έχει πληρώσει κανονικά τις δόσεις επί 9 χρόνια και τώρα βρίσκεται σε καθυστέρηση; Χάνει οριστικά το σπίτι του; ΄Η θα είναι ενοικιαστής σε αυτό για διάστημα πχ μέχρι 5 χρόνια, και αν στο μεταξύ διορθωθούν τα οικονομικά του θα το ξαναγοράσει; Τα ποσά για το ενοίκιο που θα καταβάλλει αυτά τα 5 χρόνια, θα αφαιρούνται από το δάνειο; Αν δεν αλλάξει η οικονομική του κατάσταση, χάνει οριστικά το σπίτι του;
Στα ερωτήματα αυτά, απάντηση προς το παρόν δεν έχει δοθεί. Οι εμπλεκόμενοι φορείς που συμμετέχουν στη διαβούλευση για τον Κώδικα Δεοντολογίας, μεταξύ των οποίων είναι και οι καταναλωτικές οργανώσεις (ΕΚΠΟΙΖΩ, ΠΟΜΕΚ κλπ) θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, σε ότι αφορά τα θέματα των επιτοκίων, της κεφαλαιοποίησης των τόκων, της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου.
Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε ένα σημείο του ο Κώδικας, αφήνει παράθυρο για «κούρεμα» δανείων, καθώς στις λύσεις οριστικής διευθέτησης αναφέρει και την : Αντικατάσταση παλαιού δανείου με νέο, μικρότερου υπολοίπου.
Οι τραπεζίτες, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο «κουρέματος» υπό προϋποθέσεις, δηλαδή όπως λένε μπορεί να γίνει σε «ακραίες περιπτώσεις που ο δανειολήπτης δεν έχει άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα εισοδήματα του έχουν μειωθεί στο μισό και η αξία του ακινήτου που αποκτήθηκε με δάνειο έχει υποχωρήσει σημαντικά».
Πηγή : fpress.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker