30 Μαρ 2014

Οριακό προβάδισμα της ΝΔ

Αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, με ανατροπή στην σειρά κατάταξης των κομμάτων, φέρνουν οι τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Η Νέα Δημοκρατία μπαίνει πρώτη στην στροφή προς τις ευρωεκλογές καθώς.......
προσπερνά, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο το ΣΥΡΙΖΑ και αποκτά, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η εταιρία Alco για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» προβάδισμα 0,4% στην πρόθεση ψήφου και 0,5% στην πρόθεση ψήφου στα έγκυρα.

Αναλυτικότερα, η ΝΔ βρίσκεται στην πρώτη θέση με 18,9% στην πρόθεση ψήφου, αυξάνοντας ελαφρώς τη δύναμή της από το 18% που είχε πριν από ένα δεκαπενθήμερο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 18,5% από το 19,1% που είχε στην αμέσως προηγούμενη έρευνα.

Στην τρίτη θέση φαίνεται να εδραιώνεται το «Ποτάμι» με 8,2% (-0,6% από πριν) και στην τέταρτη η Χρυσή Αυγή με 7,2% (+0,3%). Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,8%, που παρουσιάζει την σημαντικότερη άνοδο (+1,8%). Χαμηλή πτήση κάνει η «Ελιά» με 4,8% (-0,3%), που πάντως βελτιώνει ελαφρώς τα ποσοστά που είχε μέχρι πρότινος το ΠΑΣΟΚ.

Χαμηλότερα κινούνται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που υποχωρούν στο 3,9% (-0,6%), ενώ κάτω από το όριο του 3% παραμένει η ΔΗΜΑΡ με 2,4% (+0,2%).

Σε υψηλά επίπεδα, αν και μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες, είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων που φτάνει στο 11,8%, ενώ ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι επιλογές του λευκού, που ανέρχεται στο 3,5%, και της αποχής που εκτινάσσεται στο 9,4%, δημιουργώντας στους ειδικούς την πεποίθηση ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ λαμβάνει το 21,7% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,2%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το «Ποτάμι» με 9,4%.

Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει το 8,2% των προτιμήσεων και ακολουθούν: το ΚΚΕ με 7,8%, η «Ελιά» με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5% και η ΔΗΜΑΡ με 2,8%. Οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 13,6%.

Αν και οι επιδόσεις των δυο μεγαλύτερων κομμάτων είναι χαμηλές και η μεταξύ τους διαφορά μικρή, τα ευρήματα της έρευνας της Alco αποτυπώνουν μια πολύ αρνητική εικόνα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ίδια ώρα που το νεοσύστατο «Ποτάμι» σταθεροποιείται στην περιοχή του 8% και το ΚΚΕ παρουσιάζει σημαντική άνοδο, συγκεντρώνοντας ψήφους διαμαρτυρίας.


Ο Αντώνης Σαμαράς διευρύνει στις 12 μονάδες τη διαφορά του από τον Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για τον πιο αξιόπιστο πρωθυπουργό, φθάνοντας στο 31%, έναντι του 19% στο οποίο υποχωρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, η υπεροχή του νυν πρωθυπουργού γίνεται ακόμη πιο εμφανής στο ερώτημα για το ποιος, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, πιστεύουν ότι δικαιώνεται για τα όσα έλεγε, καθώς το 27% των πολιτών απαντά «ο κ.Σαμαράς και το 20% «ο κ. Τσίπρας».
Πηγή : Πρώτο Θέμα-real.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...