30 Μαρ 2014

Βρείτε λεφτά για την επιχείρηση. Κάντε την τράπεζα συνέταιρο

Νέος Δρόμος
Συνέταιροι σε υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν εξωστρεφή προσανατολισμό και προοπτικές ανάπτυξης, γίνονται οι τράπεζες.
Συμμετέχουν δηλαδή με ένα ποσοστό στη μετοχική σύνθεση, προκειμένου........
να τις βοηθήσουν στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Με την προϋπόθεση βέβαια ότι τα προβλήματα είναι απόρροια και μόνο της παρατεταμένης ύφεσης και παράλληλα θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι πράγματι η επιχείρηση «πάσχει» σε ρευστότητα. Δηλαδή να αποδεικνύεται ότι ο επιχειρηματίας έχει βάλει το χέρι στην «τσέπη» για να στηρίξει την εταιρεία του, ή αν δεν έχει ο ίδιος χρήματα, έχει προχωρήσει σε όλες εκείνες τις κινήσεις που ενισχύουν τη ρευστότητα της επιχείρησής του.

Το τελευταίο διάστημα η εναλλακτική αυτή κίνηση -να συμμετέχουν δηλαδή οι τράπεζες στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας- κερδίζει έδαφος. Βέβαια για να αποκτήσει ποσοστό η τράπεζα, πρέπει να γίνουν προηγουμένως ορισμένα βήματα και αυτά είναι:
Για το νέο χρήμα που θα εισφέρει η τράπεζα θα πάρει μετοχές της εταιρείας και σε περίπτωση επιτυχίας, η απόδοση των κεφαλαίων τα οποία τοποθέτησε εκείνη θα είναι σημαντική, ενώ παράλληλα θα έχει επιβιώσει η επιχείρηση

Η διοίκηση της επιχείρησης σε συνεργασία με τα στελέχη της τράπεζας θα πρέπει να καταρτίσουν ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο. Στο πλάνο αυτό θα περιγράφονται αναλυτικά οι στόχοι της εταιρείας, η ανάπτυξη των προϊόντων της, οι αγορές στις οποίες έxει παρουσία.

Ακόμα θα πρέπει να αποδεικνύεται από τις οικονομικές της καταστάσεις ότι τα προβλήματα ρευστότητας είναι αποκλειστικά και μόνο απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης και δεν οφείλονται -ενδεχομένως- σε κακοδιαχείριση ή κατασπατάληση πόρων. Στη συνέχεια μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» ο δανεισμός της επιχείρησης και όλες οι εναλλακτικές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ρευστότητά της. Για παράδειγμα εξετάζεται κατά πόσο θα μπορούσε η τράπεζα -με αντάλλαγμα ένα πακέτο μετοχών- να βάλει νέο χρήμα στην εταιρεία.

Οπως προαναφέραμε, γι' αυτό το νέο χρήμα που θα εισφέρει η τράπεζα θα πάρει μετοχές της εταιρείας και σε περίπτωση επιτυχίας, η απόδοση των κεφαλαίων που τοποθέτησε η τράπεζα θα είναι σημαντική, ενώ παράλληλα θα έχει επιβιώσει η επιχείρηση.

Στήριξη
Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι προκειμένου να διευκολύνουν το επιχειρείν, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (εκτός από τα δάνεια που χορηγούν αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους) διαθέτουν και ειδικούς επενδυτικούς βραχίονες, με τη μορφή Venture Capital ή και Private Equity εταιρειών, μέσω των οποίων στηρίζουν νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, τόσο μέσω επενδύσεων όσο και μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Επιπλέον, συχνά παίζουν ρόλο «γεφυροποιού» ανάμεσα σε καινοτόμες εταιρείες και επενδυτές από το εξωτερικό, εξασφαλίζοντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει ο «γάμος» μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημειώνουμε ότι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του προγράμματος egg (enter-grow-go) που διοργανώνει η Eurobank σε συνεργασία με το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά. Ετσι, μέχρι και τις 4 Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι, ηλικίας 18-40 ετών, μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην πλατφόρμα του egg, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό. 

Για να συμμετάσχει κανείς στο πρόγραμμα αφενός θα πρέπει να έχει κάποια καινοτομική ιδέα, αλλά και παράλληλα να διαθέτει ομάδα συνεργατών, καθώς και δομημένο business plan με βάθος 9-18 μηνών.

Στη φιλοσοφία του egg -που έχει διάρκεια ζωής μόλις 1,5 χρόνο- περιλαμβάνεται η υποστήριξη καινοτόμων ιδεών μέσω υποδομών (κτίριο γραφείων, πρόσβαση σε επικοινωνίες), mentoring, υπηρεσίες (λογιστικές, νομικές, μηχανοργάνωσης κ.ά.), αλλά και ευκαιρίες κατάρτισης με στοχευμένα σεμινάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις.
Εφη Καραγεώργου
Πηγή : imerisia.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...