Αναγνώριση της Υπερδνειστερίας ως ανεξάρτητου κράτους, τη δημιουργία ουκρανικής Συνομοσπονδίας με πέντε ή έξη αυτόνομες δημοκρατίες και μη ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, είναι τα τρία βασικά σημεία.......
του ρωσικού σχεδίου προκειμένου να επανέλθει η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή, η οποία διαταράχθηκε από την πραξικοπηματική καθαίρεση του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις 23 Φεβρουαρίου.
Τα βασικά σημεία του σχεδίου τα εξήγησε χθες ο Β. Πούτιν στον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Ομπάμα σε τηλεφωνική συνομιλία, και τα συγκεκριμενοποίησε σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαφρόβ.
Ξεκαθάρισε πια το ρωσικό σχέδιο μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Β. Πούτιν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα, όπου ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε θέμα αναγνώρισης της Υπερδνειστερίας.
Η Μόσχα ζητάει και την δημιουργία χαλαρής συνομοσπονδίας αυτόνομων δημοκρατιών και στην Ουκρανία, οι περιοχές αυτές θα είναι, του Ντόνετσκ, του Χάρκοβο, του Λούγκανσγκ, της Οδησσού (όσον φορά τους ρωσόφωνους και τους φιλορώσους) και του Κιέβου και μάλλον και του Λβιβ (όσον αφορά τους γερμανοχαζαρικούς πληθυσμούς).
Απαιτεί και την μη ένταξη σε ΕΕ, και ΝΑΤΟ της Ουκρανίας (ή ότι μείνει από αυτήν) και της Μολδαβίας.
Η πρόταση της Ρωσίας, την οποία διατύπωσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σ. Λαβρόφ πριν την έκτακτη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τ. Κέρι στο Παρίσι, με αυτό ακριβώς το αντικείμενο:
«Η Ρωσία δεν έχει πρόθεση - ούτε συμφέρον - να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία, αν και είναι έτοιμη να προστατεύσει τα δικαιώματα των ρωσόφωνων στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. Η πρότασή μας είναι σαφής: Ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας.
Δεν είναι μια λέξη ταμπού. Είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να επιμείνουμε σ' αυτό, όχι τόσο επειδή το επιθυμούμε, αλλά επειδή είναι μια απαίτηση των περιφερειών του Νότου και της Ανατολής». Εκεί αποκαλύφθηκε τι σκέφτεται η Ρωσία να πράξει ως προς την Ουκρανία με ειρηνική επίλυση του θέματος.
Κατά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επέστησε την προσοχή του Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με τον πραγματικό αποκλεισμό της Υπερδνειστερίας.
Μια κατάσταση η οποία οδηγεί σε συνεχή προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής, αφού εμποδίζεται η μετακίνησή τους καθώς και η εμπορική και οικονομική δραστηριότητα τους, στην περιοχή, όπως σημειώνει το Ria Novosti.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τονίστηκε ότι η Ρωσία επιζητά μια δίκαια και συνολική διευθέτηση του προβλήματος της Υπερδνειστερίας και ότι ενδιαφέρεται για την αποτελεσματική λειτουργία των συνομιλιών με τη μορφή «5+2» [Μολδαβία και Υπερδνειστερία - ως μέρη της σύγκρουσης και Ρωσία, Ουκρανία και ΟΑΣΕ ως μεσολαβητές καθώς και η ΕΕ και οι ΗΠΑ ως παρατηρητές].
Το 60% των κατοίκων της Υπερδνειστερίας είναι Ρώσοι και Ουκρανοί, οι οποίοι προσπάθησαν να βγουν από τη σύνθεση της Μολδαβίας, πριν από την κατάρρευση της ΕΕΣΔ, με την ανησυχία, ότι η Μολδαβία θα μπορούσε να ενταχθεί στη Ρουμανία.
Την ίδια στιγμή σήμερα είχαμε μεγάλες διαδηλώσεις στο Χάρκοβο, το Λούγκανσγκ, και την Οδησσό, στις οποίες οι ρωσόφωνοι κάτοικοι των περιοχών αυτών ζητούν, ακριβώς αυτό που είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ αυτόνομες Δημοκρατίες.
Η Ρωσία δεν θέλει καν Ουκρανική Ομοσπονδία, επιζητά την Συνομοσπονδία, δηλαδή θα αποτελείται από κρατικές συνιστώσες, με δικά τους έσοδα, προϋπολογισμούς, και κυβερνήσεις. Αυτά που θα έχουν κοινά με τις αρχές του Κιέβου, θα είναι η σημαία, και το νόμισμα.
Φυσικά έτσι το Κίεβο δεν θα διαθέτει καμία έξοδο στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, αν και θα του επιτρέπεται η πρόσβαση μέσω των συνομοσπονδιακών δομών.
Για την Υπερδνειστερία θέλει την de facto αναγνώριση, διότι είναι αποκλεισμένη από παντού, χωρίς να επικοινωνεί άμεσα με την Ρωσία, και δεν διαθέτει ούτε έξοδο στην Μαύρη Θάλασσα. Συνεπώς οι κάτοικοί της στραγγαλίζονται οικονομικά.
Εκ των ουκ άνευ είναι η μη προσχώρηση της Ουκρανίας (βασικά του "καντονίου" του Κιέβου, και του Λβιβ), και της Μολδαβίας (του ρουμανόφωνου πέραν της Υπερδνειστερίας κομματιού) σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Αυτές είναι οι απαιτήσεις της Μόσχας εάν η Δύση επιθυμεί όντως ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος. Για την Κριμαία δεν υπάρχει ούτε συζήτηση, είναι ξανά ρωσικό έδαφος.
Όλο το ρωσικό σχέδιο αποσκοπεί στην διόρθωση των στρεβλώσεων που δημιουργήθηκαν το 1992 επί προεδρίας Γιέλτσιν.
Πηγή : defencenet.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker