26 Σεπ 2013

«Συντρέχουν οι τρεις παράγοντες για να χαρακτηριστεί η ΧΑ εγκληματική οργάνωση», λέει ο συνταγματολόγος Σωτηρέλης

Την άποψη ότι η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί «αυτή τη στιγμή» να τεθεί εκτός νόμου, αφού συμμετείχε ως νόμιμο κόμμα στις εκλογές, διατύπωσε την Πέμπτη ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης, ο οποίος παρ' ολ' αυτά υπογράμμισε ότι «με βάση τα τελευταία γεγονότα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό........ της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης». Εξέφρασε δε τη λύπη του που δεν ψηφίστηκε αντιρατσιστικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντας την υφιστάμενη νομοθεσία «παρωχημένη».

Ο Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μίλησε στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 για το θέμα της Χρυσής Αυγής.

«Θεωρώ ότι πλέον, με βάση τα τελευταία γεγονότα, συντρέχουν οι προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και τη συνακόλουθη καταδίωξή της. Διότι τι λέει το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα; Δομημένη ομάδα, με διαρκή δράση που αποσκοπεί στη διάπραξη κακουργημάτων. Και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά συντρέχουν. Υπάρχει συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και μπορεί η Χρυσή Αυγή να διωχθεί ποινικά με βάση το ισχύον ποινικό δίκαιο. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυστηρότερες ποινές και κακώς δεν ψηφίστηκε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, διότι το παλιό σε πολλά σημεία είναι παρωχημένο, αλλά και συμβολικά η Πολιτεία χρειαζόταν τώρα να δείξει την απαξία του φαινομένου μέσω ποινικών διατάξεων. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί πάρα πολύ γρήγορα, αλλά και το ισχύον νομικό οπλοστάσιο αρκεί και το βλέπετε πλέον να εξελίσσεται με τα μέλη της Χρυσής Αυγής» είπε ο διακεκριμένος νομικός στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΒΗΜΑ FM 99,5.

«Δεν είναι δυνατόν να τεθεί τώρα εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή»
Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι διαδικασίες για να εκπέσουν βουλευτές της Χρυσής Αυγής του αξιώματός τους, ο Γιώργος Σωτηρέλης εξήγησε: «Εάν έχουν διαπράξει βουλευτές της Χρυσής Αυγής κακουργήματα που έχουν παρεπόμενη ποινή τη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, μπορούν να εκπέσουν αμέσως, με απόφαση του Εκλογοδικείου. Για να τεθεί εκτός νόμου αυτή τη στιγμή η Χρυσή Αυγή, αυτό δεν είναι δυνατόν με βάση το ότι έχουν ανακηρυχθεί ως κόμμα νόμιμο και συμμετείχε στις εκλογές, παρόλο που υπάρχουν νέα στοιχεία που αφορούν σε εγκληματικές πράξεις και αυτούς που θα διωχθούν ή θα καταδικαστούν. Δεν μπορούν να αφορούν συνολικά το κόμμα», τόνισε ο καθηγητής.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί ομαδικής παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής ώστε να οδηγηθούμε σε εκλογές. «Οι εκλογές που θα γίνουν, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, είναι εκλογές σε εκλογικές περιφέρειες, εάν υπάρξουν παραιτήσεις. Αρα, σε όλες τις περιφέρειες θα γίνουν αναπληρωματικές εκλογές και το αποτέλεσμα θα είναι να πάρουν αυτές τις έδρες, αν είναι μία έδρα, το πρώτο κόμμα σε κάθε περιφέρεια» απάντησε ο Γιώργος Σωτηρέλης και έθεσε ακολούθως το πολιτικό συμπέρασμα: «Το αποτέλεσμα θα είναι να ενισχυθούν τα υπάρχοντα κόμματα και να απαλλαγούμε από την παρουσία της Χρυσής Αυγής».

«Μπορεί να μείνει η Βουλή με 299 βουλευτές»
Στο ζήτημα της θέσης του βουλευτή επικρατείας ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου εκτίμησε ότι μπορεί η Βουλή να μείνει με 299 μέλη. «Υπάρχει ένα ζήτημα με τον βουλευτή Επικρατείας και άκουσα ότι θα γίνουν, λέει, εκλογές στην επικράτεια. Αυτό είναι λάθος, κατά την άποψή μου. Ο νόμος λέει σαφώς σε κάποια εκλογική περιφέρεια και όχι στην επικράτεια και σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι δυνατόν να μείνουν κενές έδρες, είτε μιλάμε για τον τελευταίο χρόνο της τετραετούς θητείας είτε να μη συμπληρωθούν όταν απαιτείται κατά το νόμο. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο νόμος δεν απαιτεί επαναληπτικές εκλογές στο πεδίο των βουλευτών Επικρατείας. Άρα, θα μείνουμε με 299 βουλευτές.Υπάρχει ένα ζήτημα καταχρηστικής παραίτησης, το οποίο θέτει ένα γενικότερο ζήτημα για τη λειτουργία του πολιτεύματος. Δεν μπορεί δηλαδή ένα κόμμα μέσα από αυτή τη διαδικασία να οδηγεί όποτε θέλει σε εκλογές…» υπογράμμισε ο Γιώργος Σωτηρέλης.

Τέλος, για το αν αυτή η κίνηση συνιστά «αυτοχειριασμό» της Χρυσής Αυγής ο καθηγητής είπε: «Θα είναι, διότι θα χάσει όλες τις έδρες. Μακάρι να το κάνει από αυτή την άποψη. Αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνει, γιατί είναι πολύ βολεμένη στα προνόμια που παρέχει η βουλευτική ιδιότητα και ιδίως η ασυλία».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...